Χρήστος Ελευθερίου: Να μην κοπεί ούτε ένα κλαδί, κανένα ανταποδοτικό δεν μπορεί να αλλάξει το δάσος
Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Σερβίων πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή για τη λήψη απόφασης και ενεργειών του Δήμου, σχετικά με το δάσος της Μεσιανής. Ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθέριου ανέφερε ότι το προηγούμενο Δ.Σ. αποφάσισε την μη κοπή του δάσους και δημιουργήθηκε μια 11 μελής επιτροπή που συνεδρίασε 3 φορές. Υπήρχαν επίσης τρεις συναντήσεις στην Αποκεντρωμένη παρουσία του Συντονιστή. Στην πρώτη παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, του προέδρου της Μεσιανής και του κ. Γιώργου Αμανατίδη ετέθη στον κ. Μιχελάκη να μην κοπεί κλαδί. Δόθηκε εντολή από τον κ. Μιχελάκη στους υπηρεσιακούς να βρεθούν αντίστοιχα μέρη, όπως ανέφερε. Η δεύτερη συνάντηση έγινε με τους επενδυτές που τους παρουσιάστηκαν πιθανά μέρη, χωρίς να παρθεί καμιά απόφαση. Στην τρίτη και τελευταία συνάντηση αποδέχτηκαν οι επενδυτές να μην πειράξουν το δάσος και να μεταφερθούν σε φαλακρά μέρη του δημοσίου, όπως ανέφερε. «Ευχαριστήσαμε τον κ. Μιχελάκη και φύγαμε».
«Η νομική υπηρεσία του δάσους της Μεσιανής συνέχισε να δουλεύει για να καταρρίψουν την απόφαση 20/2020 ώστε ουδένα επενδυτής στο απώτερο μέλλον να πάρει το δάσος. Δόθηκε εντολή σε ειδικό δασολόγο να κάνει την πραγματογνωμοσύνη ότι είναι δάσος και περιμέναμε απλά από την εταιρία να αποσύρει τις πράξεις επέμβασης, όπως είχε υποσχεθεί. Εδώ είναι ο κ. Πετρόχειλος να μας πει γιατί δεν έκανε πίσω» είπε αναφερόμενος σε κάποια θέματα που αντιμετώπισαν στην Περιφέρεια. Κατόπιν διάβασε τα ανταποδοτικά οφέλη που πρότεινε η εταιρία με την αποδέσμευση από τα 150 στρέμματα του δάσους.
«Η θέση του δημάρχου είναι να μην κοπεί ούτε ένα κλαδί, κανένα ανταποδοτικό δεν μπορεί να αλλάξει το δάσος. Όταν μπαίνουμε σε μια δικαστική διαμάχη πρέπει να ξέρουμε ότι μπορεί να χάσουμε μπορεί και να κερδίσουμε. Η τελική απόφαση θα παρθεί από το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψιν τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας» τόνισε με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν.
Τι είπε ο πρόεδρος
Ο κος Κώστας Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της Μεσιανής τόνισε ότι «κανένας μεσανιώτης δεν θέλει να κοπεί το δάσος. Είμαστε κατά της κοπής του δάσους. Το θέμα τώρα είναι τα ανταποδοτικά» είπε αναφερόμενος σε ιδιώτη που πριν χρόνια είχε ανάλογη πρόταση και το μόνο που κατάφερε ο πρώην πρόεδρος ήταν να καθυστερήσει το έργο . «Το βλέπω λίγο δύσκολο να γίνει δημοψήφισμα λόγω του ιού και των κρουσμάτων .Η εταιρία δεν φεύγει από το δάσος. Η λύση είναι η δικαστική οδός. Είναι σίγουρο όμως ή θα χαθούν τα οφέλη του χωριού;»
Τι αποφάσισε η 11 μελής επιτροπή
Η Ρίτσα Σπυρίδου ξεκαθάρισε ότι ο κ. Πετρόχειλος στη συνάντηση με την 11μελή επιτροπή ξεκαθάρισε ότι στο υπόλοιπο κομμάτι του δάσους τα ξερά δέντρα πάνε στους κατοίκους και τα υπόλοιπα τα μεταφυτεύουν στο υπάρχον δάσος. «Ο κόσμος της Μεσιανής διίστανται. Εμείς δεν θέλουνε να κοπεί το δάσος, αλλά να μην διχάζεται η κοινωνία σε ένα χωριό που δεν είχε ποτέ διαφορές. Δεν είναι μόνο ηθικό αλλά και κοινωνικό το ζήτημα».
Ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι είναι δύσκολο να γίνει δημοψήφισμα εν μέσω πανδημίας , όπως αποφασίστηκε στην 11 μελή, αλλά μπορεί να γίνει άτυπα για να έχει τη δυνατότητα η τοπική κοινωνία να εκφραστεί με δημοκρατικό τρόπο. Στη συνέχεια η απόφαση της τοπικής κοινωνίας θα επικυρωθεί ή όχι από το δημοτικό συμβούλιο. Δεν χρειάζεται να αλλάξει η απόφαση του Δ.Σ. σημείωσε ο κ. Δημήτρης Ζάκης αναφερόμενος στην διαβούλευση με την τοπική κοινωνία με τον κ. Ποντίκη να μιλά για άρση της προηγούμενης απόφασης του Δ.Σ.
Ιωάννα Παπαδημητρίου


















