ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ

  • Τι λέει στον “Π.Λ.” η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Χωρίς προβλήματα κύλησε για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ στο Νομό Κοζάνης, η πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες προσήλθαν κανονικά στην ώρα τους στα εξεταστικά κέντρα που λειτουργούν για τα ΕΠΑΛ σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, και διαγωνίστηκαν στο μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας . Το θέμα το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν σε 450-500 λέξεις έχει να κάνει με τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και τις σχέσεις εφήβων και ενηλίκων στο οικογενειακό περιβάλλον.

Μιλώντας στον “Π.Λ.” η διευθύντρια δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Βασιλική Βόντσα, επεσήμανε ότι όλα κύλησαν ομαλά την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες συνεχίζονται αύριο Τετάρτη με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας για τα Γενικά λύκεια. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Στο νομό Κοζάνης λειτουργούν δύο εξεταστικά κέντρα ΕΠΑΛ, ένα στην Πτολεμαΐδα με πρόεδρο τον κ. Λαζαριδη και ένα στην Κοζάνη με πρόεδρο τον κ. Μαλτζή και τη συμμετοχή των υπαλλήλων διευθυντών των ΕΠΑΛ μέσα στην επιτροπή του εξεταστικού κέντρου. Από τις 6 το πρωί οι επιτηρητές, χειριστές ήταν στο εξεταστικό κέντρο. Πήγαμε και εμείς για άμεση επαφή και όλα κύλησαν ομαλά και τα θέματα ήταν στην ώρα τους”.

Η ίδια εκτίμησε πως τα φετινά θέματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα , αφού τα παιδιά διαγωνίστηκαν στη νεοελληνική γλώσσα, με κείμενο μια επιστολή ενός πατέρα προς το παιδί του. “Πρόκειται για ένα κείμενο πολύ κοντά στην πραγματικότητα των νέων και βιωματικό και πολύ ενδιαφέρον. Επίσης και οι ασκήσεις ήταν αρκετά κατανοητές, ως αποτέλεσμα κάθε μέσος μαθητής που είχε προετοιμαστεί, μπορούσε να γράψει καλά”, σημείωσε η κ. Βόντσα.

Το μόνο περιστατικό που συνέβη στην περιοχή, αφορά σε μια αδιαθεσία που ένοιωσε μαθητής στην Πτολεμαΐδα, ως συνέπεια να αποχωρήσει από το εξεταστικό κέντρο την ώρα της εξέτασης. Αξίζει να σημειωθεί πως για τους μαθητές που αποχωρούν λόγω αδιαθεσίας κ.λπ. από κάποιο εξεταζόμενο μάθημα, θα χρειαστεί να επαναλάβουν όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα τον Σεπτέμβριο και ο βαθμός τους θα υπολογιστεί σε ένα ειδικό ποσοστό που έχει μεριμνήσει το υπουργείο για όσους δώσουν στη δεύτερη εξεταστική.

Την Τετάρτη ξεκινούν οι εξετάσεις των μαθητών ΓΕΛ, ενώ λειτουργούν 3 εξεταστικά κέντρα στην Κοζάνη, 2 στην Πτολεμαΐδα, και από 1 σε Σιάτιστα, Νεάπολη και Σέρβια. Τα πάντα είναι έτοιμα, οι εξεταστές και οι χειριστές μηχανημάτων είναι στις θέσεις τους , τόνισε η κ. Βόντσα. Ακόμη, στο Νομό Κοζάνης λειτουργεί και ένα βαθμολογικό κέντρο , στο οποίο λειτουργεί και ειδικό εξεταστικό κέντρο.

Η κ. Βόντσα, τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές, συμβουλεύοντάς τους να δείξουν αυτοσυγκέντρωση, και να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για το σκοπό αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι “η ζωή είναι μια ποικιλία ευκαιριών και τίποτα δεν χάνεται από κάποιες εξετάσεις”.

Β.Σ.