Την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην Μεταμόρφωση για τις ενστάσεις του δήμου Κοζάνης στο Εθνικό Κτηματολόγιο που αφορούν τις ιδιοκτησίες δεκάδων πολιτών, ακόμα και σπιτιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos πρόκειται για 2.500 αμφισβητούμενα στρέμματα γης μόνο στην Μεταμόρφωση όπου έχει γίνει και ο μεγαλύτερος αριθμός ενστάσεων από πλευράς δήμου. Μεταξύ αυτώ υπάρχουν τουλάχιστον δυο κατοικίες που χτίστηκαν το 1988. Αυτό είναι που έχει αναστατώσει και δεκάδες πολίτες ,οι οποίοι δικαιώθηκαν πρωτόδικα και είδαν το δήμο να διεκδικεί τις περιουσίες τους, ακόμα και τα σπίτια τους.

Η αλήθεια είναι ότι το γραφείο ακίνητης περιουσίας του δήμου έκανε μαζικές ενστάσεις χωρίς να εξεταστεί κάθε περίπτωση χωριστά, επειδή δεν διαθέτει και το ανάλογο προσωπικό . Είχε προηγηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή η δήλωση χερσολίβαδων στο Κτηματολόγιο όλων των δημοτικών κοινοτήτων με το γραφείο του δήμου επίσης να μην διερευνά την κάθε έκταση λόγω φόρτου εργασίας.

Σε πολλές των περιπτώσεων εμπλέκεται πέρα από τον ιδιώτη και ο δήμος και το δασαρχείο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν η έκταση δηλώθηκε και από το δήμο και από τον ιδιώτη, εφόσον υπάρχει χρυσικτησία και γονική παροχή δεν τίθεται πρόβλημα για κανέναν δημότη. Διαφορετικά θα πρέπει να γίνει κάποια γονική παροχή ή να αποδειχθεί με κάποιο πιστοποιητικό απόδοσης κληρονομιάς.

Παρότι φαίνεται αδιανόητο ο δήμος να έχει την πρόθεση να πάρει τις περιουσίες των πολιτών , οι πολίτες πρέπει να μπουν σε μια διαδικασία να αποδείξουν την κυριότητα των εκτάσεών τους. Και δυστυχώς υπάρχουν κάποιες εκτάσεις χωρίς συμβόλαια , σε αντίθεση με άλλα προσφυγικά χώρια , αλλά και ντόπια που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα .Όσα καλλιεργούνται χωρίς τίτλους πιθανόν θα περιέλθουν στην κυριότητα του δήμου με την Κοινότητα να αναμένει ακόμα ένα ραντεβού με το δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα ….

Ιωάννα Παπαδημητρίου