Μετά το χρυσό το βράδυ της Τρίτης, ο Μίλτος Τεντόγλου αριθμεί 15 χρυσά και 3 αργυρά μετάλλια ενώ το όνομά του είναι το μοναδικό που φιγουράρει δίπλα σε θρύλους του μήκους όπως ο Καρλ Λιούις, ο Μάικ Πάουελ και η Χάικε Ντρέσλερ

Σε θρύλο όχι μόνο του ελληνικού αλλά του παγκόσμιου αθλητισμού εξελίσσεται ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος στα 28 του χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν άτυπο συλλέκτη μεταλλίων και ρεκόρ στο άθλημα του μήκους.

Από το 2016 όταν και πρωτοεμφανίστηκε σε μεγάλη διοργάνωση, μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής έχει συγκεντρώσει συνολικά 18 μετάλλια σε μεγάλους αγώνες.

Από αυτά τα μετάλλια, μάλιστα, τα 15 είναι χρυσά και μόλις 3 είναι αργυρά, γεγονός που αποδεικνύει την κυριαρχία του αθλητή που ξεκίνησε την καριέρα του από τα Γρεβενά.

Η λίστα, δε, γίνεται μεγαλύτερη αν στο παλμαρέ προσθέσει κανείς ότι ο Μίλτος Τεντόγλου σε αυτά τα 10 χρόνια έχει 10 νίκες σε αγώνες Diamond League και τρεις πρωτιές στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων.

Χαρακτηριστική της εκτίμησης που υπάρχει στο πρόσωπο του Μίλτου Τεντόγλου η ανάρτηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου με τη φράση «είναι απλά πολύ καλός».

Τα μετάλλια του Τεντόγλου

Ολυμπιακοί Αγώνες
Τόκιο 2021 Χρυσό
Παρίσι 2024 Χρυσό

Παγκόσμια Πρωταθλήματα
Γιουτζίν 2022 Ασημένιο
Βουδαπέστη 2023 Χρυσό

Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κλειστού
Βελιγράδι 2022 Χρυσό
Γλασκώβη 2024 Χρυσό

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα
Βερολίνο 2018 Χρυσό
Μόναχο 2022 Χρυσό
Ρώμη 2024 Χρυσό
Μπέρμιγχαμ 2026 Χρυσό

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Κλειστού
Γλασκώβη 2019 Χρυσό
Τορούν 2021 Χρυσό
Κωνσταντινούπολη 2023 Χρυσό

Ευρωπαϊκοί Αγώνες
Κρακοβία 2023 Χρυσό
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23
Γκέβλε 2019 Χρυσό

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων
Μπίτγκοζ 2016 Ασημένιο

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων
Γκροσέτο 2017 Χρυσό

Continental Cup
Οστράβα 2018 Ασημένιο

Τα ρεκόρ

Μετά και τη «χρυσή» εμφάνιση στο Μπέρμιγχαμ, ο Air Μίλτος, κατέκτησε και άλλη μια κορυφή καθώς ισοφάρισε το ρεκόρ που μέχρι και το βράδυ της Τρίτης κατείχε η σπουδαία άλτρια στο μήκος, Χάικε Ντρέσλερ. Ο Έλληνας άλτης και η σπουδαία Γερμανίδα πρωταθλήτρια είναι οι μοναδικοί στο αγώνισμα του μήκους που έχουν κατακτήσει τέσσερα χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου (ο Τεντόγλου το 2018, το 2022, το 2024 και το 2026, η Ντρέσλερ από το 1986 έως το 1998).

 

Ο Τεντόγλου, ο οποίος με την τελευταία επιτυχία του μπήκε στο κλαμπ των 27 αθλητών που έχουν κατακτήσει 4 χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει άλλα δύο ρεκόρ στο μήκος με το όνομά του να βρίσκεται δίπλα στους Αμερικανούς αθλητές-θρύλους, τον Καρλ Λιούις και τον Μάικ Πάουελ.

Με τον πρώτο ο Έλληνας πρωταθλητής αποτελούν το μοναδικό δίδυμο αθλητών που έχει κάνει το repeat σε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ μαζί με τον Καρλ Λιούς και τον Μάικ Πάουελ είναι οι μοναδικοί τρεις άλτες στην ιστορία του αθλήματος που έχουν πηδήξει πάνω από τα 8,60 μέτρα (8,95μ. και παγκόσμιο ρεκόρ από τον Πάουελ, 8,87μ. ο Λιούις και 8,66 μ. ο Τεντόγλου).

Το ξεκίνημα από το παρκούρ

Η πρώτη επαφή του Τεντόγλου με τα αθλήματα, πάντως, δεν ήταν το μήκος αλλά το… παρκούρ καθώς εκεί τον πρωτοείδε στο Δημοτικό Στάδιο Γρεβενών ο προπονητής Bαγγέλης Παπανίκος. Όπως έχει περιγράψει κ. Παπανίκος στην αρχή ο Τεντόγλου έκανε ύψος αλλά «γρήγορα αποφασίσαμε να ασχοληθεί με το μήκος».

Ο πρώτος του αγώνας, δε, τον Φεβρουάριο του 2014 ήταν σε έξαθλο όπου βγήκε πρώτος με καλύτερο άλμα τα… 5,85μ. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ωστόσο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων, ο σημερινός Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής πήρε τη 2η θέση με άλμα 6,40μ. λέγοντας τότε τον Παπανίκο «κύριε, μου άρεσε πάρα πολύ και σας υπόσχομαι από του χρόνου ότι θα έρχομαι σε όλες τις προπονήσεις».

Το επόμενο κομβικό σημείο στην καριέρα του Τεντόγλου ήταν τον Οκτώβριο του 2016, δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο όταν ανακοίνωσε στον τότε προπονητή της εθνικής στίβου Γιάννη Κουτσιώρα, στον Βαγγέλη Παπανίκο και στη μητέρα του ότι όταν θα κατέβει στην Αθήνα θα δουλέψει «μόνο με τον Πομάσκι».

Τότε ήταν που έκανε αλλαγή στην τεχνική του (άλμα στους 2,5 διασκελισμούς) που είχε ξεκινήσει να τη δοκιμάζει αμέσως μετά το Ρίο, μια τεχνική που ήταν πολύ κοντά σε αυτήν του Κουβανού θρύλου του μήκους, Πεδρόσο.

Η συνύπαρξη του με τον Πομάσκι ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και για τους δύο καθώς είχε ο Βούλγαρος τεχνικός, είχε τη φήμη του σκληρού και του απόλυτου με τον Τεντόγλου να καταφέρνει να τον πείσει να αναθεωρήσει σημαντικό μέρος της προπονητικής του προσέγγισης και τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία.

Πηγή: protothema.gr