Ακούσαμε το “σχέδιο” της κυβέρνησης για την εξυγίανση της ΔΕΗ, ακολουθώντας το μοντέλο εξυγίανσης του ΟΤΕ,που με τον πλέον κυνικό τρόπο ομολογεί ιδιωτικοποίηση. Με άλλα λόγια υπάρχει σχέδιο. Η ΔΕΗ ΑΛΛΑΖΕΙ… “προετοιμάζεται” για να παραδοθεί λάφυρο στα χέρια ιδιωτών!!!
Μια αποφασισμένη κυβέρνηση δείχνει τα δόντια της. Αποφασισμένη να λύσει τον γόρδιο δεσμό της ΔΕΗ,μιας πραγματικότητας που επιβάρυνε με την συμπεριφορά του το πολιτικό προσωπικό και οι κατά καιρούς “τοπικοί παράγοντες” ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Επιμελώς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η κυβέρνηση απαξίωνε την ΔΕΗ. Δημιουργούσε μια εικονική πραγματικότητα επιχειρώντας επικοινωνιακά να δημιουργήσει την απαραίτητη αδράνεια στα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας. Η χθεσινή αποκάλυψη του “σχεδίου” εξυγίανσης δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για το μέλλον. Μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο “τέλος παιγνιδιού” για την ΔΕΗ.
Μεγάλος χαμένος η Π.Ε.Κοζάνης και η Δυτική Μακεδονία.
Το 2028 [ αν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές] είναι πλέον σε απόσταση αναπνοής. Η περιοχή ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ στην μεταλιγνιτική εποχή [προσωπικά αμφισβητώ πως το 2028 θα τελειώσουμε με τον λιγνίτη]. Και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ανακοινώθηκε κανένα σχέδιο ανάπτυξης και στήριξης της περιοχής.
Τι μένει; Εκτιμώ τα …σκουπίδια…
Προφανώς το μέλλον της περιοχής εξαρτάται αποκλειστικά από την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Και όσοι υιοθέτησαν την πολιτική του κοινωνικού αυτοματισμού [“ο ευνοημένος Δεητζής και ο αδικημένος πολίτης…” ] τώρα θα καταλάβουν πως με το εύπλαστο θυμικό τους οδηγήθηκαν [ ως μέλη της κοινωνίας ] σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο.
Οφείλουμε να αντιληφθούμε έγκαιρα πως το “σχέδιο” περιλαμβάνει την παραχώρηση χιλιάδων στρεμμάτων αποκατεστημένων σε ιδιώτες και σημαντικές κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές στο έλεος των ορέξεων κάθε “επενδυτή”.
Παράλληλα τα χιλιάδες στρέμματα των ορυχείων θα αφεθούν να τα αποκαταστήσουν οι αιώνες που έρχονται.
Το πιθανότερο είναι ΕΔΩ να στηθούν οι “σύγχρονοι” κερδοφόροι σκουπιδότοποι.
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ περιοχή η Π.Ε.Κοζάνης, με αβέβαιο μέλλον.
Το λόγο έχει η κοινωνία και μόνον αυτή.
Θα είναι μια καλή αρχή για το πολιτικό προσωπικό [και των λοιπών “παραγόντων” ] της περιοχής αν [ αντιλαμβανόμενοι τις διαχρονικές ευθύνες τους] ενταχθούν στην προσπάθεια της κοινωνίας για ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ [ και όχι αντίδραση] και δεν επιχειρήσουν να αυτοσχεδιάσουν εκ νέου “δι’ ίδιον όφελος”.
ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΔΕΗ, χωρίς την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος [τεκμηριωμένου οικονομικά] εξόδου στην λιγνιτική εποχή.
Η ανελέητη λεηλασία της περιοχής , που έδωσε τα σπλάχνα της στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που επιχειρείται από μια βαθειά υποκρινόμενη και αποφασισμένη κυβέρνηση πρέπει να μας βρει ως κοινωνία ενωμένους. Δυστυχώς για την περιοχή αν δεν αντιδράσει, ακολουθούν το Πανεπιστήμιο, η Υγεία και βέβαια … σταθερή παραμένει η αναζήτηση “κατάλληλης περιοχής” , που θα αναζητά ανάπτυξη μέσω της ανάδειξής της σε εθνικό κέντρο συλλογής και επεξεργασίας… σκουπιδιών…
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ λοιπόν και όχι “αντίδραση” είναι η απάντηση.


















