ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ  ΕΝΟΣ  ΚΟΖΑΝΙΤΗ

Του Γιάννη Κορκά

 

Στις αρχές του μηνός, έφυγε από κοντά μας για το αιώνιο  ταξίδι που δεν έχει επιστροφή, υποκύπτοντας στη μοίρα των ανθρώπων

Ο  Φίλος Τάκης , γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1940, γονείς του ήταν ο Πέτρος και η Δόμνα,  παλιάς Πατριαρχικής οικογένειας με  καταγωγή από το ιστορικό Βλάχικο χωριό Νυμφαίον,  Το 1890 ήρθε στην Κοζάνη ο παππούς του Γιαννακούλις, κατά τη Βλάχικη λαλιά, στην Κοζάνη και άνοιξε εργαστήριο   αργυροχοϊας, ήσαν περίφημοι οι τεχνίτες αργυροχόοι του Νυμφαίου. Ακολούθησε ο πατέρας του Πέτρος , εν συνεχεία ο γιος του Νάκος-Ιωάννης, που ασχολήθηκε και με την ωρολογοποιία  και συνεχίζει σήμερα ο γιός του Πέτρος, απόφοιτος νομικής . Τέταρτης  γενιάς.

Ο Τάκης σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης με ειδικότητα  στην Οφθαλμολογία. Κατά η διάρκεια της φοίτησής του  ανέπτυξε έντονη  δραστηριότητα  στην ΕΔΥΝ , (ένωσης δημοκρατικής νεολαίας της Ένωσης Κέντρου). Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΔΥΝ Κοζάνης και της ΕΔΗΝ των φοιτητών του πανεπιστημίου.

Ο  αείμνηστος Τάκης,  ήταν ένας γνήσιος αγωνιστής της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, και του Ελεύθερου λόγου  με  Ευρωπαϊκό προσανατολισμό . Είχε συγκροτημένο πολιτικό λόγο , και ήταν ευχάριστος συζητητής.

Όταν υπηρετούσε την στρατιωτική  του θητεία  επί διδακτορίας στην Κοζάνη  τον   καταδίκασε  το στρατοδικείο σε πεντάμηνη φυλάκιση  για δήθεν  διασπορά αντεθνικών ειδήσεων, προφανές είναι  ότι η καταδίκη του  απέβλεπε στην  προδικτατορική του  δράση.

Το  1971 μαζί με νέους επιστήμονες Κοζανίτες ενδιαφέρθηκαν για τον αθλητισμό και ίδρυσαν τον Αθλητικό  σύλλογο ΕΘΝΙΚΟΣ Κοζάνης, πλην ποδοσφαίρου, με πρώτο πρόεδρο τον Τάκη. (Να σημειώσω εδώ ότι διαδέχθηκα τον Τάκη στην προεδρεία του Εθνικού το φθινόπωρο του 1974  και το 1989 που η ομάδα Βόλλεϋ του Εθνικού ανήλθε στην Α΄. Εθνική κατηγορία, έδωσε ο σύλλογος  συνέντευξη στους αθλητικογράφους των Αθηναϊκών εφημερίδων και προσκάλεσε τον Τάκη να τον τιμήσει  , ως πρώτο πρόεδρο, παρουσία των δημοσιογράφων, σύμφωνα με τις  αρχές του Αθλητισμού. )

Παντρεύτηκε  την Ντίνα Μπακοπούλου και εγκαθίστανται στην Αθήνα, ασκώντας την ιατρική του Οφθαλμιάτρου στο νοσοκομείο παίδων Αγλαϊας Κυριακού . Δημιούργησαν  μια θαυμάσια οικογένεια με δύο παιδιά επιστήμονες  και πέντε εγγόνια Το Σταμάτη Καρδιολόγο και την Δόμνα Δικηγόρο, παντρεμένη με τον πρ. Βουλευτή Σπήλιο Λιβανό, της οικογενείας των πολιτικών από το Αγρίνιο.

Ασχολήθηκε  με την πολιτική και  γνωρίστηκε με  προσωπικότητες της πολιτικής .  Συμμετέχει σε πολλές δραστηριότητες της πολιτικής παράταξης Ν.Δ.

Το 1984 πολιτεύτηκε ως υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ. στον  Νομό Κοζάνης, και ατύχησε ,  μη εκλεγείς, αφού οι εκλογές έγιναν με λίστα.

Το 2004 μέχρι το 2010 διορίζεται υποδιοικητής του ΙΚΑ στον τομέα  υγειονομικών υπηρεσιών .

Η γη της Αττικής που δέχτηκε το σώμα του να είναι απαλή και δροσερή και ο βόρειος άνεμος να του φέρνει  δροσιά  από το Νυμφαίον.

Ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή του και  Η Ευδοκία Του,  να απαλαίνει το πόνο της οικογενείας του.

Φίλε Τάκη, θα σε θυμόμαστε πάντοτε. Η μνήμη σου Αιώνια.

Δύο φωτογραφίες

  1. Εικ. Την ώρα της συνέντευξης. Στο πάνελ , Ο πρόεδρος του Εθνικού Γιάννης Κορκάς, αριστερά του ο επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Τάκης Κυρζόπουλος, αείμνηστος ήδη. Δεξιά ο προπονητής Αντ. Παπαδόπουλος και δίπλα του ο Γρηγόρης Γιάντσιος αρχηγός της ομάδας.

Εικ. Οι δημοσιογράφοι και στο μέσον ο πρόεδρος των δημοσιογράφων Πέτρος Λινάρδος, φίλος του Κορκά.