ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και χωρίς να λείψουν οι αντεγκλήσεις, ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης καθώς και ο ταμειακός απολογισμός για το έτος 2015, του δήμου Κοζάνης. Τον ισολογισμό ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, χωρίς να λείψει η κριτική από την αντιπολίτευση. Τα έσοδα έφτασαν στις 89.223.968,85 ευρώ, ενώ οι δαπάνες του Δήμου προϋπολογίστηκαν στο ύψος των 89.223.966,85 ευρώ. Ο ισολογισμός εμφάνισε λογιστικά κέρδη 1.209.498,35 ευρώ, ενώ στις 11.975.648,53 ευρώ έφτασαν οι απαιτήσεις από τρίτους .
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για μια προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης, λέγοντας πως τα οικονομικά ήταν και παραμένουν η πρώτη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως όταν θα έρθει ο ώρα η τωρινή δημοτική αρχή να κριθεί από τους πολίτες, η κατάσταση ως προς τα οικονομικά στο δήμο θα έχει βελτιωθεί πολύ. Χαρακτηριστικά, σημείωσε πως: “Εγκρίνουμε τον ισολογισμό του 2015 και επί της ουσίας είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε για τα οικονομικά του Δήμου Κοζάνης, μιας και μια από τις πρώτες προτεραιότητές μας και παραμένει η καλύτερη λειτουργία των οικονομικών. Πολλά έχουν ειπωθεί κατά το παρελθόν , ωστόσο θα φανεί πως ο δήμος Κοζάνης είναι σε μια εμφανή λογική εξυγίανσης . Μέθοδοι, τακτικές και πρακτικές του παρελθόντος, να μην ξανα – εμφανιστούν ποτέ . Έγιναν όλες εκείνες οι αλλαγές στα πρόσωπα, στη λειτουργία, στις διαδικασίες ώστε και την αξιοπιστία μας στην αγορά να αποκαταστήσουμε και πόρους να αξιοποιήσουμε και πιο γρήγορα να λειτουργούμε και πιο διαφανώς. Αυτό είναι ένα σχετικό επίτευγμα και έχουν γίνει και στο παρελθόν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. καταβάλλεται μια σημαντική προσπάθεια από τις υπηρεσίες ώστε σήμερα να ακολουθούμε μια σαφώς καλύτερη εικόνα. Όταν θα έρθει η στιγμή να κριθούμε από τους πολίτες, θα είμαι σίγουρα πεπεισμένος ότι ο δήμος ο οποίος τότε θα κρίνουνε , σε αυτό το κομμάτι τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα από αυτά τα οποία παραλάβαμε το 2014. Είναι μια μεγάλη κουβέντα για το τι παραλάβαμε το 2014, πόσα προβλήματα τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε. Η ταμειακή μας κατάσταση είναι καλύτερη και τα χρέη προς τους προμηθευτές μας είναι σε καλύτερο επίπεδο και η λειτουργία των υπηρεσιών είναι αναβαθμισμένος. Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μεγάλος. Μετά από δύο χρόνια ο δήμος κάνει συμφωνίες ταμείων σε καθημερινό επίπεδο, κάτι που δε συνέβαινε στο παρελθόν. Το 2015 ήταν μια σουρεαλιστική χρονιά, αλλά για τον δήμο υπήρχε μεγάλος βαθμός απορροφητικότητας, που ξεπερνούσε το 85%”.
“Να δούμε με πιο θετικό μάτι την πορεία των οικονομικών του δήμου “
Αναφερόμενος στον απολογισμό πεπραγμένων του δήμου για το 2015, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Βαλαής, θυμίζοντας ότι το εν λόγω έτος ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τη χώρα (δημοψηφίσματα, capital controls, αποθεματικά, καθυστερήσεις σε χρηματοδοτήσεις από τη ΣΑΤΑ0, λέγοντας πως “αυτό που μένει σαν παρακαταθήκη από το δήμο Κοζάνης για το 2015 είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην οποία έχει ένα θετικό πρόσημο το αποτέλεσμα του δήμου, πράγμα που μας δίνει τη δυνατότητα λιθαράκι – λιθαράκι να χτίζουμε το μέλλον μιας πορείας που ευελπιστώ ότι αν συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει την κακή εικόνα. Στόχος είναι μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης των οικονομικών να πετύχουμε εξοικονομήσεις στο κομμάτι των δαπανών , να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του δήμου με τους προμηθευτές και σιγά -σιγά να δούμε με πιο θετικό μάτι την πορεία των οικονομικών του δήμου”.
“Καθαρά λογιστικό το πλεόνασμα”

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης Νούλα Τουμπουλίδου, επεσήμανε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μιας και έπρεπε να έχει γίνει από τον Μάιο του 2016, ενώ έκανε λόγο για καθαρά “λογιστικό” πλεόνασμα. “Η δημοτική αρχή το τελευταίο διάστημα προέβη σε αλλαγές των στοιχείων που έκλεισαν τον Νοέμβριο για το έτος που συζητούμε σήμερα, φέρνει το θέμα μέσα στον Δεκέμβριο του 2016 . Επίσης, βρίσκεται σταθερά σε μια θετική χρήση, κάτι που είχαμε τονίσει εμείς. προκύπτει, όμως, ένα καθαρά λογιστικό πλεόνασμα . Τα οικονομικά για το 2015 χειροτερεύουν κατά 2 εκ. ευρώ . Επίσης, παρατηρείται μια αύξηση στους προμηθευτές, ενώ αυξάνονται και οι απαιτήσεις, αυξάνονται οι απαιτήσεις, ενώ έχουμε θετικό προς τον προϋπολογισμό γιατί αυξήθηκε υπερβολικά πολύ το κομμάτι των επενδύσεων, αφού ενσωματώθηκαν όλα τα έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής” σημείωσε χαρακτηριστικά.
“Δημοκρατία του αχταρμά”
Από την πλευρά του ο Γιάννης Δεληγιάννης από την ελάσσονα αντιπολίτευση έκανε λόγο για ένα “πάκο χαρτιά με αριθμούς “, προσθέτοντας πως “είδα ότι ο δήμος έχει κέρδη 1.2 εκ. ευρώ και μου είπαν ότι πρόκειται για λογιστικά κέρδη, αφού του χρωστάνε πολλά χρήματα. Όλα αυτά εμπίπτουν στη δημοκρατία του αχταρμά”. Ανέφερε, επίσης ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να μυηθεί τους ρωμαίους, μοιράζοντας θεάματα χωρίς άρτο, ενώ προχώρησε σε ακόμη πιο σκληρή κριτική, λέγοντας πως “η κυβέρνηση αντιγράφει τη δημοτική αρχή”. Αναφέρθηκε εκ νέου στον σταυρό που βγήκε από τη σημαία, ενώ σχολίασε και τη γιορτή που έγινε στην πλατεία ενώ δύο μέρες μετά η ΔΕΥΑΚ ζητάει από τους πολίτες να πληρώνουν το τέλος 80% στα τιμολόγια της ύδρευσης. Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα των αδέσποτων, λέγοντας πως οι υπηρεσίες συνέλλεξαν ζώα τσιπαρισμένα που δεν είναι αδέσποτα.
Τέλος ο κ. Γιώργος Γκουτζικώστας έκανε λόγο για μνημονιακές πολιτικές και δυσβάστακτα μέτρα εις βάρος του λαού του δήμου της Κοζάνης, σημειώνοντας πως ναι μεν αναφέρει κέρδος αλλά πρόκειται για “ματωμένο πλεόνασμα” που σημειώθηκε ρις βάρος των πολιτών που επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα. “Ο προϋπολογισμός κινήθηκε και στο 2015 σε αυτή την κατεύθυνση και ελάχιστα είναι τα έργα που έγιναν σε μια σειρά θεμάτων όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι παιδικοί σταθμοί, οι παιδικές χαρές κ.α.”, σημείωσε τέλος ο ίδιος.
Β.Σ.


















