“Ήρθαμε να σας ακούσουμε και να συζητήσουμε” είπε ο Υπουργός! Δηλαδή πρώτα πήρε η Κυβέρνηση τις αποφάσεις για ξαφνικό θάνατο της περιοχής και μετά θα μας ακούσουν; Μασάζ για να δεχτούμε τετελεσμένα λέγεται αυτό, όχι συζήτηση.
Κάπως σαν την διαβούλευση για το Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα , που πρώτα ακούσαμε ότι πάρθηκε η απόφαση για το τέλος του λιγνίτη το 2023 και μετά έκαναν διαβούλευση! Παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα…. Και τώρα ήρθε η «ημερίδα»…. !
Μα οι ημερίδες οφείλουν να έχουν τα εχέγγυα της επιστημονοσύνης και όχι να προσαρμόζονται ως «κουστούμι» για να «ντύνουν κατά παραγγελία» ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις. Είναι η απαξίωση κάθε έννοιας τεχνοκρατισμού να αποφασίζεται πρώτα το χρονοδιάγραμμα και μετά το περιεχόμενο ενός αναπτυξιακού προγράμματος. Να ξεκινάς από το τέλος!
Έτσι αντί να ξεκινήσουν πρώτα με τον στόχο που δεν μπορεί είναι άλλος από την ομαλή μετάβαση με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος, στη συνέχεια να επιλεγούν οι δράσεις και τα έργα που θα διασφαλίζουν τον στόχο και μετά να μετρηθεί το κόστος και να είναι σίγουροι ότι και αυτό διασφαλίζεται και στη συνέχεια να βάλουν το χρονοδιάγραμμα, έβαλαν πρώτα το χρονοδιάγραμμα του Τέλους!!! Και αυτό πρέπει να το δεχτούμε κόντρα στην κοινή λογική και στην τεχνική και επιστημονική μας γνώση; Ας το σκεφτούν καλά αυτό που πάνε να κάνουν. Δεν είναι τυχαίο πως η Ευρώπη ολόκληρη έχει ως χρόνο μετάβασης το 2050!
Ας προσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα η Κυβέρνηση και όλοι μαζί ας σχεδιάσουμε με ορθολογισμό την ομαλή μας μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή
ΥΓ: η ξενάγηση του υπουργού σε μια μονάδα που αποφάσισαν να κλείσει πριν καλά καλά λειτουργήσει τι νόημα έχει; Είναι καιρός για βόλτες;


















