ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΒΑΝΟΣ
Μπαίνοντας ο Οκτώβριος ο κόσμος άρχισε να σκέφτεται για τον τρόπο θέρμανσής του , ιδίως στα χωριά της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το κρύο είναι δυσβάστακτο τους χειμερινούς μήνες. Η οικονομική κρίση έχει εντείνει το φαινόμενο καύσης ακατάλληλων υλικών από πολίτες , με αποτέλεσμα να εντείνεται η αιθαλομίχλη , που είναι καταστροφική για το περιβάλλον.
Συστάσεις και συμβουλές προς τους πολίτες για το τι θα πρέπει να καίγεται για θέρμανση και τι όχι, απηύθυνε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Αλβανός Δημήτρης. Ειδικότερα, τόνισε πως: “Άρχισε ήδη από νωρίς ο κόσμος να προμηθεύεται λιγνίτη και ξυλίτη, το γνωστό ξυλοκάρβουνο που βγάζουν τα ορυχεία της περιοχής . Η ανακοίνωση βγήκε αναγκαστικά για το τι προβλέπει η νομοθεσία. Ωστόσο, εν μέσω κρίσης, το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος, είναι προκειμένου να παγώσει από κρύο θα κάψει ακόμα και ακατάλληλα υλικά”.
Οι δημόσιες υπηρεσίες προσπαθούν κυρίως να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τα προβλήματα που δημιουργούν για την υγεία, τόσο για τους οικείους, όσο και για τους περίοικους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος: “Πρώτα πρέπει να σκεφτούν την δική τους υγεία, των παιδιών τους. Αν μέσα στο τζάκι καίγονται ακατάλληλα υλικά, οι εκπομπές είναι επικίνδυνες”, σημείωσε ο κ. Αλβανός. Πρώτος στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να προστατευθούν οι άνθρωποι και σε δεύτερη εικόνα το περιβάλλον, αναφέρει ο διευθυντής. “Προέχει η υγεία”, λέει ο ίδιος.
Παρόλα αυτά το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη εντείνεται τους χειμερινούς μήνες, ιδίως στα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας. “Σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και όπου αλλού υπάρχει τηλεθέρμανση δεν υπάρχουν πρόβλημα . Στα χωριά, κυρίως της περιοχής των Σερβίων, που είναι κοντά τα ορυχεία του Προσηλίου , αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ωστόσο, η υπηρεσία δεν μπορεί να γυρνάει όλα τα σπίτια, ενημερώνοντας ένα – ένα κάθε σπίτι”, λέει ο κ. Αλβανός.
Ωστόσο, γίνονται κατά καιρούς καταγγελίες και επιβάλλονται πρόστιμα, για καύση ακατάλληλων υλικών. Όταν αυτές οι καταγγελίες γίνουν, τότε η υπηρεσία επιλαμβάνεται του θέματος και γίνονται έλεγχοι για το καύσιμο που χρησιμοποιεί. Την πρώτη φορά γίνονται συστάσεις προς τους πολίτες, ενώ τη δεύτερη φορά το πρόστιμο ξεπερνάει τα 500 ευρώ, που αντιστοιχεί στη θέρμανση όλου του χειμώνα.
Για να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα, ο κ. Αλβανός συνιστά να γίνεται χρήση κατάλληλων υλικών προς καύση, όπως είναι το ξύλο, τα πέλλετ και φυσικά το πετρέλαιο θέρμανσης που δεν είναι μεν αθώο αλλά χρησιμοποιείται κατά κόρον. Στα τζάκια, στις σόμπες και σε οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων ως καυσίμων.
Επιπλέον, κάθε οικοδομή θα πρέπει να έχει λάβει τις κατάλληλες προδιαγραφές στους λέβητες για τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων , ενώ η συντήρηση των καυστήρων πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους συντηρητές καυστήρων (μόνος 5 είναι πιστοποιημένοι στη Δυτική Μακεδονία). Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, θα μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα περιβάλλοντος στη Δυτική Μακεδονία, αναφέρει ο κ. Αλβανός, λέγοντας ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν θα πρέπει να καίνε απαγορευμένα υλικά στα τζάκια. “Κόβεται η ανάσα στον κόσμο, από την καύση ακατάλληλων υλικών. Το περιβάλλον είναι πάνω από όλα καλή υγεία για εμάς. Η εφαρμογή του νόμου δεν συνιστάται μόνο στην επιβολή κυρώσεων, αλλά στην πρόληψη”, ανέφερε τέλος, λέγοντας ότι χρόνο με το χρόνο παρουσιάζεται μια βελτίωση στο θέμα και αρκετοί πολίτες ευαισθητοποιούνται. Πάντως εφόσον επιτρέπεται η πώληση ακατάλληλων υλικών για καύση, το πρόβλημα παραμένει….
Β.Σ.