Μόδα, τάση ή και ανάγκη, η γάμο-βάφτιση αποτελεί, πλέον, μία από τις πιο συχνές επιλογές των νέων ζευγαριών, πολλά από τα οποία συζούν χωρίς να τους απασχολεί ιδιαίτερα η επισημοποίηση της σχέσης τους. Έτσι, η παραδοσιακή ροή των γεγονότων έχει διαφοροποιηθεί, με το θρησκευτικό γάμο και τη βάφτιση να ακολουθούν μαζί έναν πολιτικό γάμο, στον οποίο, συνήθως, οδηγεί ο απρόσμενος ερχομός ενός μικρού.

Η λύση αυτή εξυπηρετεί πολλά ζευγάρια, καθώς τους επιτρέπει να προετοιμάσουν σωστά το γεγονός, χωρίς να τους πιέζει ο χρόνος, ενώ η μέλλουσα νύφη-μαμά έχει τη δυνατότητα να επανέλθει στη φόρμα της μετά τη γέννα, να οργανωθεί και να βρει τις ισορροπίες της. Φυσικά, πέρα από το χρόνο και τον κόπο που γλυτώνουν καταφεύγοντας σε μία εκδήλωση που εξυπηρετεί δύο σκοπούς, οι μελλόνυμφοι γονείς εξοικονομούν πολλά χρήματα. Θα σταλεί ένα προσκλητήριο, θα γίνει μία δεξίωση, και, γενικά, όλα τα έξοδα θα είναι για μία φορά.

Αν ενδιαφέρεστε και εσείς να συνδυάσετε τα δύο αυτά μυστήρια, τότε σας έχουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να οργανώσετε την τέλεια γάμο-βάφτιση χωρίς άγχος!

Προσκλητήρια

Για τα προσκλητήριά σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από μία μεγάλη ποικιλία. Κλασσικό, ανοιχτό ή συρταρωτό φάκελο, δίπτυχο/τρίπτυχο, ό, τι και αν επιλέξετε, μπορεί να εκτυπωθεί με διάφορα σχέδια και χρώματα και να στολιστεί με λεπτομέρειες που θα ταιριάζουν στο ύφος του γάμου και της βάφτισης που οργανώνετε. Επίσης, πάνω στο προσκλητήριο, μπορείτε να τυπώσετε ένα κοινό κείμενο ή δύο, για κάθε μυστήριο ξεχωριστά.

Μπομπονιέρες

Όπως για τα προσκλητήρια, έτσι για τις μπομπονιέρες, οι επιλογές σας είναι αμέτρητες και μπορείτε να επιλέξετε ό,τι σας αρέσει και ταιριάζει στο στυλ και στο ύφος που θα έχουν τα δύο μυστήρια. Συνθέσεις με μαντήλια ή τούλια, μοντέρνα κουτάκια εκτυπωμένα με θέμα της επιλογής σας, μπομπονιέρες στολισμένες με κορδέλες, σχοινάκια, ή με διάφορα διακοσμητικά, οι επιλογές σας είναι, κυριολεκτικά, αμέτρητες! Επίσης, μπορείτε να έχετε κουτάκια με γλυκά, τα οποία θα κεράσετε στους καλεσμένους σας μετά το τέλος των δύο μυστηρίων. Τέλος, αν θέλετε να κάνετε κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πρωτότυπο, είναι να μοιράσετε κονκάρδες με τυπωμένη πάνω τους μια οικογενειακή σας φωτογραφία, την οποία θα μπορούν να φορούν οι καλεσμένοι σας καθ’ όλη τη διάρκεια των μυστηρίων.

Τα μυστήρια

Και τα δύο μυστήρια διαρκούν μαζί, περίπου, δύο ώρες, ενώ, συνήθως, ο γάμος γίνεται πριν από τη βάφτιση. Επειδή το μωρό σας θα κουραστεί αρκετά, καλό είναι κατά τη διάρκεια του γάμου να το αναλάβει κάποιος συγγενής και να μην ταλαιπωρείται, ώστε την ώρα της βάφτισης να είναι όσο πιο ήρεμο γίνεται. Επίσης, λόγω της μεγάλης διάρκειας και των δύο μυστηρίων, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να υπάρχουν αρκετές καρέκλες για τους καλεσμένους σας, καθώς, σίγουρα, θα χρειαστούν.

Οι κουμπάροι

Θα είναι οι κουμπάροι του γάμου και οι νονοί του μωρού; Θα είναι άλλοι οι κουμπάροι του γάμου και άλλοι οι νονοί; Ό, τι και αν επιλέξετε, καλό είναι να κάνετε τους κουμπάρους σας κοινωνούς της όλης διαδικασίας. Αυτοί με χαρά θα σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών, θα μοιραστούν μαζί σας τη χαρά της μεγάλης ημέρας, αλλά και θα αποτελέσουν κομμάτι της ζωής σας στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Η νύφη

Επειδή, όπως ήδη αναφέραμε, και τα δύο μυστήρια μαζί θα διαρκέσουν πολύ ώρα, θα πρέπει να φροντίσετε ότι, τόσο το νυφικό, όσο και τα παπούτσια, να είναι άνετα και βολικά. Σκεφτείτε ότι θα στέκεστε δύο ώρες μόνο στην εκκλησία, χωρίς να υπολογίζουμε το χαιρετισμό των καλεσμένων. Πρέπει, λοιπόν, να αισθάνεστε, να φαίνεστε, και να είστε πραγματικά ήρεμη και χαλαρή. Στο κάτω κάτω, δεν χρειάζεται να κουραστείτε για να αποδείξετε κάτι, αφού είστε η πρωταγωνίστρια της ημέρας!

Η δεξίωση

Όσον αφορά στη δεξίωση, καλό θα ήταν να επιλέξετε έναν κοντινό στην εκκλησία χώρο δεξιώσεων, καθώς εσείς, το μωρό σας και οι καλεσμένοι σας θα έχετε ήδη κουραστεί από τη δίωρη διαδικασία και δε θα έχετε το κουράγιο να σπαταλήσετε και άλλο χρόνο πηγαίνοντας σε ένα μακρινό μέρος. Επίσης, μπορείτε να χαιρετήσετε στην εκκλησία όσους δεν πρόκειται να παραβρεθούν στη δεξίωση και τους υπόλοιπους να τους χαιρετίσετε στο κέντρο.

Απασχόληση παιδιών

Εφόσον στη γάμο-βάφτιση πολλοί από τους καλεσμένους μας είναι και τα παιδιά συγγενών ή φίλων μας, θα ήταν ιδανικό το να έχετε έναν κλόουν, μάγο ή νηπιαγωγό, ο οποίος θα τα απασχολήσει ευχάριστα σε όλη τη διάρκεια της δεξίωσης. Επίσης, φροντίστε να έχετε προσυμφωνήσει με τους υπεύθυνους του χώρου δεξίωσης άλλη χρέωση για το φαγητό των παιδιών και άλλη για των μεγάλων. Φυσικά, τα παιδιά δεν τρώνε τις ίδιες ποσότητες με τους τελευταίους, οπότε θα ήταν κρίμα να ξοδέψετε παραπάνω χρήματα απ’ όσα χρειάζεται. Μια εναλλακτική για τους μικρούς σας καλεσμένους θα ήταν ένα μπουφέ στο «playground», το οποίο θα έχει πίτσες, σαντουϊτσάκια, κοτομπουκιές, τυροκροκέτες, σουβλάκια κοτόπουλο κ.ά. Από γλυκά θα μπορούσατε να επιλέξετε cupcakes, γλειφιτζούρια, marshmallows, χυμούς και αναψυκτικά, τα οποία, ως γνωστόν, τα μικρά παιδιά λατρεύουν!

Γαμήλια τούρτα

Η γαμήλια τούρτα που θα επιλέξετε μπορεί να είναι η κλασσική ρομαντική, ή, αφού κάνετε γάμο-βάφτιση, να είναι κοινή και για τα δύο μυστήρια. Στη δεύτερη περίπτωση, μία εντυπωσιακή τούρτα με χρωματιστές πινελιές ή παιδικά διακοσμητικά, μπορεί και πάλι να κλέψει την παράσταση.

Ειρήνη Σαρακατσάνου