Το όνομα! Αυτό το “βασανιστικό δίλημμα” που περνούν τα περισσότερα ζευγάρια. Κι εκεί ανακύπτουν τα ερωτήματα: Χριστιανικό όνομα ή αρχαιοελληνικό; Όνομα από τον παππού ή την γιαγιά; Ή κάποιο τελείως διαφορετικό; Ένα ή δύο ονόματα; Μήπως συνδυασμός;

Από νομικής απόψεως, η βάφτιση και η ονοματοδοσία είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες. Οι γονείς με την ονοματοδοσία δίνουν το όνομα στο παιδί τους και με την βάφτιση δηλώνουν θρήσκευμα. Η εκκλησία προτρέπει τους γονείς να επιλέγουν χριστιανικά ονόματα, αλλά δεν αρνείται και τα αρχαιοελληνικά, αφού φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης χαρακτηρίζονται από την εκκλησία ως «προ Χριστού χριστιανοί».

Η επιλογή του ονόματος από το παρελθόν είναι μια περίπλοκη διαδικασία, επιφορτωμένη με άγχος, την ευθύνη της τήρησης της παράδοσης και την επίλυση τυχόν παρεξηγήσεων. Με την πάροδο του χρόνου, κάτι φαίνεται να αλλάζει και η επιλογή του ονόματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Οι “παραδοσιακοί γονείς” πιστεύουν ότι στο παιδί πρέπει να δίνεται το όνομα των παππούδων και των γιαγιάδων για να τους τιμήσουν και να τους ευχαριστήσουν για την ανεκτίμητη βοήθεια που τους προσφέρουν. Στην περίπτωση αγοριού, μάλιστα, δίνεται μια συνέχεια του ονόματος σε συνδυασμό με το επίθετο.

Πολλοί είναι εκείνοι, που επιλέγουν το όνομα με βάση τον Άγιο ή την Αγία που γιορτάζει ανήμερα της γέννησης του παιδιού, ειδικά γυναίκες με δύσκολη γέννα. Έτσι, γενέθλια και ονομαστική εορτή γιορτάζονται την ίδια μέρα. Άλλοι, πάλι, ψάχνουν κάποιο ιδιαίτερο όνομα για το παιδί τους που θα το κάνει να ξεχωρίζει. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι γονείς προσπαθώντας να πρωτοτυπήσουν επιλέγουν πολύ περίεργα ονόματα, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για πειράγματα.

Για την ιστορία, πάντως, παλαιότερα το όνομα διάλεγε ο νονός. Μάλιστα, η μητέρα δεν πήγαινε στην εκκλησία και περίμενε υπομονετικά στο σπίτι. Όταν ο νονός, ανακοίνωνε το όνομα στην εκκλησία, τότε όλα τα μικρά παιδάκια τρέχανε στο σπίτι να ανακοινώσουν το όνομα στη μαμά και το πρώτο έπαιρνε και το μεγαλύτερο κέρασμα για την χαρά που της μετέδιδε!
Χριστίνα Μπλαχάβα