Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ανθρώπων που επιλέγουν να αποκτήσουν ένα σκυλί. Το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί θετικό, καθώς ο σκύλος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και να του χαρίσει πολλές στιγμές ευτυχίας, σωματικής άσκησης και ψυχικής ηρεμίας. Η απόκτηση ενός σκύλου όμως, απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις από πλευράς ανθρώπου, οι οποίες κάποιες φορές δεν πληρούνται, δυστυχώς.

Η απόφαση του μελλοντικού ιδιοκτήτη σκύλου θα πρέπει να βασίζεται καθαρά στην προσωπική του ανάγκη να ζήσει με έναν σκύλο και όχι γιατί έχει επηρεαστεί από τις τάσεις της εποχής. Πρέπει να είναι γνώστης των αναγκών του σκύλου, για να είναι σε θέση να τις καλύψει καθώς και της μακροχρόνιας  δέσμευσης που επιφέρει μια τέτοια σχέση.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ

Σαν εκπαιδεύτρια σκύλων μπορώ να κατευθύνω τον ενδιαφερόμενο προς τη σωστή επιλογή σκύλου και να τον ενημερώσω για τις ανάγκες του. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξει την εκπαίδευση της βασικής υπακοής τόσο για τον τετράποδο φίλο του, όσο και για τον ίδιο. Η βασική υπακοή αποτελείται από σειρά εντολών οι οποίες βοηθάνε τον άνθρωπο και τον σκύλο του να αποκτήσουν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο η καθημερινότητά τους γίνεται εύκολη και αρμονική. Δεν υπάρχουν διενέξεις, κανείς δεν αμφισβητεί κανέναν και όλοι έχουν τη θέση και το ρόλο που πρέπει στην οικογένεια. Σε καμία περίπτωση ο σκύλος δεν καταπιέζεται, αντιθέτως του αφαιρούμε το στρες που αποκτά όταν δεν μας καταλαβαίνει και διεκδικεί πράγματα με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα να τιμωρείται συνεχώς.

Επίσης με την βασική υπακοή μπορούμε να ελέγχουμε τον σκύλο μας σε δημόσιους χώρους, μπροστά σε πολύ κόσμο και παρουσία άλλων σκύλων, καθώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης που ακολουθώ καλύπτει όλα τα παραπάνω. Το σημαντικό είναι ότι η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τον σκύλο , αλλά γίνεται πάντα με τη συμμετοχή του ιδιοκτήτη, ο οποίος εκπαιδεύεται ταυτόχρονα.

ΗΛΙΚΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η εκπαίδευση του σκύλου επιβάλλεται να ξεκινά από κουτάβι. Η θεωρία του να γίνει πρώτα 6-7 μηνών δεν ισχύει πλέον με την μέθοδο της θετικής ενίσχυσης. Παρόλα αυτά, ο σκύλος μαθαίνει εφόρου ζωής, το οποίο σημαίνει ότι ακόμα και αν είναι κάποιας ηλικίας, δεν είναι αργά να μάθει σωστούς τρόπους και να εγκαταλείψει παλιές, κακές συνήθειες.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΣΚΥΛΟΥ

Η απόκτηση σκύλου αποτελεί προνόμιο και όχι δικαίωμα. Με βάση αυτή τη διαπίστωση θα έλεγα ότι όποιος αποφασίσει να βάλει στη ζωή του ένα σκυλί θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίσει, να σεβαστεί και να καλύψει τις ανάγκες του, αναλογιζόμενος ότι είναι ένα ζώο με ένστικτα και όχι ένας άνθρωπος. Ένας σκύλος απαιτεί με σειρά προτεραιότητας κατά τη γνώμη μου: χρόνο, οικονομική δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του, υπομονή και αγάπη.

Δικαίως ο σκύλος αποκαλείται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά πολλές φορές ο άνθρωπος δεν αποτελεί τον καλύτερο φίλο του σκύλου, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται πολλά σκυλιά στο δρόμο, γεγονός που δεν τιμά κανέναν. Ας γίνουμε υπεύθυνοι πολίτες με σεβασμό προς τα ζώα.

Κατερίνα Καβουρίδου

Θετική Εκπαίδευση και Καλλωπισμός σκύλων

Ελευθερίου Βενιζέλου 70, Κοζάνη

Κντ. 6976846188

Η Κατερίνα Καβουρίδου ασχολείται επαγγελματικά με την εκπαίδευση και τον καλλωπισμό των σκύλων τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι απόφοιτη του ΑΠΘ, του τμήματος Γεωπονίας, με κατεύθυνση Ζωική Παραγωγή και μεταπτυχιακές σπουδές στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, με ειδικότητα την Διατροφή των Ζώων.

Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια εκπαίδευσης σκύλων και καλλωπισμού για την βελτίωση της, καθώς επίσης έχει λάβει μέρος με τα σκυλιά της σε πολλούς διαγωνισμούς και εκθέσεις μορφολογίας, με πολλές διακρίσεις.