Ο άνθρωπος από τα πρώτα βήματά του στη οδό του πολιτισμού, ξεκίνησε μια αποφασιστική και αγωνιώδη προσπάθεια για να εναρμονιστεί στο φυσικό και ιστορικό του περιβάλλον και να ζήσει με πνεύμα δημιουργικότητας, συνεργασίας και αγάπης.Στην προσπάθειά του αυτή πέτυχε, γιατί στηρίχτηκε στη δύναμη της επιμονής,που του εξασφάλισε τις προϋποθέσεις της νίκης.

Η επιμονή είναι η δύναμη που οπλίζει τον άνθρωπο με αφοσίωση, αντοχή και κουράγιο, ώστε να συνεχίζει τις προσπάθειές του μέχρις ότου επιτύχει τους στόχους του.Καλλιεργεί την αποφασιστικότητα, την τόλμη και το πείσμα, ώστε τα άτομα να μη νικιώνται στις αποτυχίες τους από το δισταγμό, το σκεπτικισμό και την αίσθηση της αποτυχίας.Νικά το αίσθημα της αμφιβολίας , της ηττοπάθειας και οδηγεί την ψυχή του ανθρώπου στην συνέχιση του αγώνα.

Η επιμονή ολοκληρώνει τον άνθρωπο. Δαμάζει τα άγρια ένστικτά του, εξημερώνει τη σκέψη του, χαλιναγωγεί τα πάθη του και τον οδηγεί στην ηθική τελείωση και στην πνευματική καλλιέργεια..Είναι μια δύναμη που αλλάζει τον άνθρωπο.Τον κάνει δραστήριο, ενεργητικό, αποφασιστικό, πεισματάρη και φιλόδοξο.Τον δίνει τις δυνατότητες, να παλέψει για να καταχτήσει τη ζωή και να καταξιώσει την ύπαρξή του. Δυναμώνει την πίστη του στην αξία της προσωπικότητάς του και του δίνει τα στηρίγματα του θάρρους και της αισιοδοξίας, ώστε να συνεχίσει την ανοδική πορεία του στη ζωή.Εμβάλλει στις ψυχές των ανθρώπων υψηλούς στόχους,ιδανικά,αξίες,όνειρα, επιδιώξεις, φιλοδοξίες και τους ωθεί στην πραγματοποίησή τους.

Αποτέλεσμα της ευεργετικής επίδρασης της επιμονής στην ψυχή του ανθρώπου είναι η καταξίωσή του μέσα στο ιστορικό του πλαίσιο και η επιτυχία του στο κοινωνικό στίβο.Ο άνθρωπος αποχτά συνείδηση του ρόλου του και ορμά γεμάτος πίστη και όνειρα στον αγώνα του να προσφέρει ανιδιοτελώς το σωματικό και ψυχικό δυναμικό του, ώστε να συντελέσει στην πολιτιστική και ποιοτική ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής του. Ο άνθρωπος με την επιμονή βάζει τη σφραγίδα του στο χώρο της δημιουργίας, ξεπερνά τα όρια των δυνατοτήτων του και γίνεται ένας μικρός θεός, που δημιουργεί έργα αθάνατα και ολοκληρωμένα. Καλλιεργεί τα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες, ωθεί τις επιτεύξεις στο χώρο του τεχνολογικού πολιτισμού και δίνει νέες προεκτάσεις στην επιστημονική έρευνα και σκέψη.

Παράλληλα με την επιμονή του εξασφαλίζει την ομαλή κοινωνική του συμβίωση.Οι ανθρώπινες κοινωνίες, για να επιτύχουν, χρειάζονται την οργανωμένη προσπάθεια και το διαρκή αγώνα των μελών τους. Η ομόνοια, η συνεργασία και το πνεύμα ελευθερίας, ισότητας, αγάπης και αλληλεγγύης εξασφαλίζονται από τη διαρκή επιμονή των ατόμων,που αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις αποκτήσεις της κοινωνικής συμπεριφοράς και να συνεχίσουν τον αγώνα με αφοσίωση, πίστη και καρτερία. Έτσι προοδεύουν τα άτομα, καλλιεργούνται τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο.Η κοινωνία γνωρίζει οικονομική ανάπτυξη, πολιτική ευημερία και επιτυγχάνει στον προορισμό της,που είναι η ευτυχία και η ευημερία των μελών της.

Η επιτυχία στη ζωή δεν είναι κάτι εύκολο και απλό. Είναι ζήτημα προσπάθειας, αγώνα, θέλησης και θάρρους.Η επιμονή όμως, έχει την δύναμη να ξεπερνά τις δυσκολίες , να καλύπτει τις ατέλειες και τις αδυναμίες και να οδηγεί στη νίκη και την επιτυχία.Εξάλλου η ανθρώπινη ιστορία κατά μεγάλο μέρος της στηρίζεται στην ηθική δύναμη που απορρέει από την επιμονή των ανθρώπων περιλαμβάνει χιλιάδες παραδείγματα αγωνιστών,θαραλέων και αποφασιστικών, που θέλησαν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και φραγμό και να δημιουργήσουν το οικοδόμημα του πολιτισμού, επιδεικνύοντας έτσι την αξία τους και την επιθυμία τους να δώσουν τη συμβολή τους στην ιστορία του καιρού τους.

Η επιμονή χαρίζει ελπίδα και αισιοδοξία. Γεμίζει την ψυχή του ανθρώπου και τον βοηθά να συμβάλλει στην προσωπική του πρόοδο και ευτυχία.Συγχρόνως όμως,τον καθιστά οργανικό μέλος του κοινωνικού συνόλου και τον σξιολογεί ως σπουδαία ηθική και δημιουργική προσωπικότητα.

Η επιμονή, λοιπόν,είναι η ηθική δύναμη που κατευθύνει τα βήματα των ανθρώπων στον αγώνα τους για την κατάχτηση της ζωής, χαρίζοντάς τους θάρρος,αισιοδοξία και κουράγιο ώστε να μη δειλιάζουν, ούτε να οπισθοχωρούν μπροστά στα εμπόδια, αλλά να τα υπερνικούν και να καταξιώνονται στον αγώνα τους.

Η επιμονή αντιστοιχεί στο ‘’θέλω’’. Το πείσμα αντιστοιχεί στο ‘’δεν θέλω’’.Μανώλης Δουκίδης.

ΒΙΣΚΑ ΖΩΗ-ΠΟΛΥΞΕΝΗ