Ένα νέο  ερευνητικό έργο  παρακολούθησης της καλλιέργειας του κρόκου με μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα  ξεκίνησε τον Ιούλιο  του  2018 στο πλαίσιο της δράσης του ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Συμμετέχουν το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και η εταιρία Μελλοντική ΕΠΕ.

Η Ελένη Καλύβα, διευθύντρια του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού ανέφερε στον «Πρωινό Λόγο» ότι  πρόκειται για ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της καλλιέργειας με αισθητήρες και drones, το οποίο θα  διαρκέσει για τρία χρόνια. Την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τους τρεις συμμετέχοντες.

Η υγρασία, η ξηρότητα, η θερμοκρασία του εδάφους, αλλά και ο κίνδυνος από εμφάνιση ποντικών που ως γνωστόν καταστρέφει την παραγωγή του κρόκου είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που θα εξετάζονται καθημερινά για να βελτιώσουν τις μεθόδους της καλλιέργειας.

Η κα Ματίνα Μπίμπη , υπεύθυνη του προγράμματος και λέκτορας  στο πολυτεχνικό τμήμα  Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε στον «Πρωινό Λόγο» ότι πρόκειται για παρακολούθηση της καλλιέργειας του κρόκου με σύγχρονα μη επανδρωμένα οχήματα, drones και ασύρματα δίκτυα αισθητήρων. Οι αισθητήρες θα τοποθετούνται στο έδαφος και παίρνουν ενδείξεις για τα  βιοχημικά συστατικά του εδάφους .Η καταγραφή γίνεται  καθόλη τη διάρκεια του χρόνου για να μπορούν να βγουν συμπεράσματα για πιθανούς κινδύνους.

Η πρόταση DIAS, (DroneInnovationinAgricultureSurveillance) στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος αυτοματοποιημένης επίβλεψης της καλλιέργειας του κρόκου. Το σύστημα 24ης παρακολούθησης καλλιεργειών κρόκου σε πραγματικό χρόνο, θα βασίζεται στη λήψη και επεξεργασία ενδείξεων και εικόνων που παρέχονται από προηγμένα συστήματα παρακολούθησης και αναγνώρισης κινδύνων και έγκαιρης προειδοποίησης με βάση τις ενδείξεις ολοκληρωμένων δικτύων αισθητήρων καθώς και ιπτάμενων μη επανδρωμένων οχημάτων.

Η πρόταση DIAS υιοθετεί τεχνικές  για να βοηθήσει τους καλλιεργητές κρόκου να:

-βελτιστοποιήσουν τη χρήση των εισροών (σπόροι, λιπάσματα, νερό)

-να αντιδράσουν πιο γρήγορα σε απειλές (ζιζάνια, παράσιτα, μύκητες, ζώα)

-να εξοικονομήσουν χρόνο στις μεθόδους που λαμβάνουν χώρα στις καλλιέργειες (πρόοδο της καλλιέργειας, αξιολόγηση τεχνικών προστασίας της)

-να βελτιώσουν τις τιμές των μεταβλητών που αφορούν την καλλιέργεια σε πραγματικό χρόνο και να υπολογίσουν την απόδοση της

 

Ιωάννα Παπαδημητρίου