Το θέμα της παρακράτησης 630.000 ευρώ από τα τέλη ΑΠΕ των κοινοτήτων από τη ΔΕΗ συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης. Ο Παναγιώτης Ματιάκης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ χαρακτήρισε ως παρενέργεια τον όρο αυτό που μπήκε από τη ΔΕΗ για παρακράτηση των τελών .Αυτός δημιουργήθηκε από το ύψος των οφειλών ως ασφαλιστική δικλείδα για το χρέος των 27 εκ ευρώ. Η ΔΕΗ παρακράτησε το ποσό με βάση την συμφωνία που υπογράφτηκε όπως είπε, μια συμφωνία που θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερη αν είχε προετοιμαστεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές με το μεγαλύτερο χρέος ήταν αυτό των ρύπων 20 εκ. «Δεν ξέραμε ότι η ΔΕΗ θα πάει στις ΑΠΕ, διαφορετικά θα υπήρχε διαπραγμάτευση, κάτι που πιστεύουμε ότι δεν θα γίνει του χρόνου. Οι συμφωνίες έχουν και θετικές και αρνητικές πλευρές. Το χρέος ήταν 27 εκ και σήμερα είναι 15 εκ, άρα η ΔΕΥΑΚ ωφελήθηκε κατά 11,5 εκ».
Στην αγωνία της η ΔΕΗ, στην πρεμούρα της φοβήθηκε με το δήμο Εορδαίας που χρωστά 36 εκ -παρότι σβήστηκαν τα 2/3- με το 1/3 μόλις του κύκλου εργασιών της ΔΕΥΑΚ και πήγε στις ΑΠΕ όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης.» Είμαστε οι καλύτεροι πελάτες της ΔΕΗ. Τη ΔΕΗ δεν την συμφέρει να πάει στις ΑΠΕ .Τους είπαμε ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο και δεν είναι σαν της Εορδαίας οπότε μπορούμε να το καλύψουμε».
Από τα 16,5 εκ και επιπλέον 4,5 εκ για το 2023 η ΔΕΥΑΚ πλήρωσε 3 εκ. Η ΔΕΗ θα μπορούσε να πληρώνει 1,5 εκ το χρόνο αλλά αυτοί πήγαν στις ΑΠΕ για να πάρουν 630.000 με τη ΔΕΥΑΚ να έχει ταμειακά 1,7 εκ, άρα θα μπορούσε να πληρώσει. Ο Δήμος Κοζάνης δίνει 800.000 με 1 εκ στη ΔΕΥΑΚ για λογαριασμούς που μπορεί να τα συμψηφίσει με τα έργα των δημοτικών διαμερισμάτων αντί να τα δώσει στη ΔΕΥΑΚ συμπλήρωσε ο δήμαρχος.
Ο κ. Κώστας Κουρού, αντιδήμαρχος Οικονομικών εξήγησε ότι τα 630.000 ευρώ αφορούν μόνο τα τέλη ΑΠΕ του 2024.Μέχρι τέλους του χρόνου τμηματικά ο Δήμος Κοζάνης αντί να αποπληρώνει λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ θα αποπληρώνει τις κοινότητες.
Είναι πραγματικά εξωφρενικό αντί να υπερασπιζόμαστε τον τόπο να δεχόμαστε αυτή την συμφωνία της ΔΕΗ .Μάλιστα δικαιολογούμε την παρακράτηση του τέλους ΑΠΕ λόγω των υπερβολικών χρεών της Πτολεμαΐδας ως μέρος της συμφωνίας που εμείς όμως δεχτήκαμε. Η ΔΕΗ ξέρει πολύ καλά τι την συμφέρει για την τσέπη της και μόνο χάσιμο δεν έχει, εμείς ξέρουμε;
Ιωάννα Παπαδημητρίου


















