Σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρατείνεται η περίοδος ισχύος της απαγόρευσης εφαρμογής χρέωσης ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρατείνεται η περίοδος ισχύος της απαγόρευσης εφαρμογής χρέωσης ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023.

Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές Οκτωβρίου του 2023 θα ξανάρθει στα αγροτικά και οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος η ρήτρα αναπροσαρμογής (γιατί στην ουσία δεν καταργήθηκε).

Ως εκ τούτου, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων προτίθεται να προβεί στην κατάρτιση κατευθυντηρίων οδηγιών προς το σύνολο των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ώστε η μετάβαση, από τον Οκτώβριο του 2023, στο πρότερο καθεστώς τιμολόγησης να πραγματοποιηθεί κατά το δυνατόν ομαλότερα και με απόλυτη συνέπεια και διαφάνεια προς τους καταναλωτές.

Πάντως στην περίπτωση τυχόν τροποποίησης των όρων των συμβάσεων προμήθειας, οι Προμηθευτές οφείλουν για την έγκαιρη ατομική ενημέρωση των καταναλωτών για το γεγονός αυτό, με αναλυτική περιγραφή των όρων που πρόκειται να τροποποιηθούν (ή των νέων όρων).

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας απέρριψε τις αγωγές που κατατέθηκαν σε βάρος της ΔΕΗ από τις καταναλωτικές οργανώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους, ομοσπονδίες επαγγελματιών, συλλόγους και καταναλωτές, με τις οποίες ζητούσαν την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος. Η δικαστική απόφαση αναφέρεται πως «η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας», ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής κατά τους δικαστές «όχι μόνο δεν είναι αδόκιμη, αλλά συνιστά μία συναλλακτικώς αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου η τιμολογούμενη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να ανταποκρίνεται στην αρχής της κοστοστρέφειας». Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ είχε προχωρήσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τις 5 Αυγούστου του 2021 καθ’ υπόδειξη της ΡΑΕ.

Παϊσιάδης Σταύρος

Πηγή: agrotypos.gr