ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
– Μεγάλο ενδιαφέρον για το κοινό μεταπτυχιακό
– “Η ίδρυση της Πανεπιστημιούπολης  βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη”

Με το ακαδημαϊκό εξάμηνο να βρίσκεται προ των πυλών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται αντιμέτωπο με υποχρηματοδότηση, το στοίχημα του να [‘χωρέσει” όλα τα μαθήματα στα διακτινισμένα τμήματα του πανεπιστημίου στη Δυτική Μακεδονία.

Εντωμεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές και υπάρχει καλό ποσοστό κάλυψης θέσεων, ενώ το ζητούμενο και φέτος είναι οι προσλήψεις προσωπικού.
Ειδικότερα, όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αντώνης Τουρλιδάκης:  “Ολοκληρώθηκαν οι ηλεκτρονικές εγγραφές, με καλή πληρότητα, ενώ ξεκίνησε η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, κινητικότητα στις γραμματείες των τμημάτων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών θα εγγραφεί για να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Τα τμήματα είναι υποστελεχωμένα, ενώ προχωράει η διαδικασία πρόσληψης έκτακτων και ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις στα περισσότερα τμήματα . Τα οικονομικά είναι πρόβλημα και καλύπτονται από άλλους πόρους. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι και υπάρχει μια καινοτομία στο ακαδημαϊκό ημερολόγιο ,ώστε τα μαθήματα να ξεκινήσουν στις 26 Σεπτεμβρίου με στόχο οι 13 εβδομάδες που απαιτεί ο νόμος για την ολοκλήρωση του εξαμήνου να ολοκληρωθούν ακριβώς πριν τα Χριστούγεννα. Θα υπάρξει, έτσι μια περίοδος διακοπών 4 εβδομάδων, με αγγλοσαξονικά πρότυπα, ώστε να διαβάσουν οι φοιτητές για εξετάσεις και το ίδρυμα να εξοικονομήσει χρήματα από την κατανάλωση πετρελαίου στη Φλώρινα, αφού καταναλώνεται 1000 ευρώ την ημέρα για πετρέλαιο”.
Εντωμεταξύ, το πανεπιστήμιο πήρε έξι θέσεις με την μόνιμη κατανομή να είναι σε φάση προκήρυξης τους, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κατανομή και νέων θέσεων, με την ελπίδα και για νέες στη Δυτική Μακεδονία. Φέτος , όπως τόνισε, είναι σε οριακό επίπεδο το ίδρυμα, για το νέο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, το οποίο συστεγάζεται με τους μηχανολόγους, που οδηγεί σε πρόβλημα λόγω έλλειψης χώρων. Τα μαθήματα γίνονται σε καθεστώς πίεσης στα αμφιθέατρα, ενώ σε 5-6 εβδομάδες το πρόβλημα θα μειωθεί. Του χρόνου , ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρύτανη, θα πρέπει να βρεθεί λύση γιατί θα απαιτηθεί μια νέα αίθουσα.
Για την Πανεπιστημιούπολη ο κ. Τουρλιδάκης, είπε ότι είναι μια μεγάλη στιγμή για το Πανεπιστήμιο, αφού θα αποκτήσει σύγχρονες μοντέρνες, βιοκλιματικές αίθουσες, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω το ίδρυμα. “Αυτό θα δώσει άλλη προοπτική, το εδραιώνει και βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη. Αυτό θα λύσει και το κτηριακό , ενώ θα δημιουργήσει μια νέα προοπτική”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το ΕΑΠ

Εντωμεταξύ όπως είναι γνωστό , θα στεγαστεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο σε χώρους του ΠΔΜ. Θα υπάρχει κοινή χρήση χώρων και ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, μάλιστα θα ιδρυθεί παράρτημα στην Κοζάνη και στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε “καταφέραμε να ξεκινήσουμε κοινό Μεταπτυχιακό με αντικείμενο τη δημιουργική γραφή , με τη Φλώρινα να πρωτοστατεί. 350 νέα παιδιά γράφτηκαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα , με το στοιχείο να δείχνει την επιρροή του ιδρύματος, ενώ θα δώσει και επιπλέον έσοδα από τα δίδακτρα, αλλά και στην κάλυψη θέσεων εργασίας. Το ΕΑΠ θέλει να κάνει παράρτημα στην περιοχή, με τη λογική αιθουσών διδασκαλίας, καφετέριας κ.λπ. Οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μαθητές Δυτικής Μακεδονίας , με τη συμφωνία τα μαθήματα να γίνονται στις αίθουσες του πανεπιστημίου, τα Σαββατοκύριακα. Έτσι θα μείνουν ανοιχτές οι αίθουσες, ως παροχή δημόσιου χώρου στη νεολαία”, σημείωσε.

Συμμετοχή στην Έκθεση


Επίσης, στο περίπτερο της έκθεσης του Π.Δ.Μ. στα Κοίλα οι φοιτητές αποκαλύπτουν τη μηχανή που θα συμμετάσχει στους φοιτητικούς αγώνες τύπου moto gp, μια μηχανή που δοκιμάστηκε στην πίστα των Σερρών και στο αεροδρόμιο Κοζάνης. Η μηχανή κατασκευάστηκε από τους φοιτητές και είναι το πρώτο τέτοιο εγχείρημα από ελληνική ομάδα.

Β.Σ.