Τα Πιέρια όρη είναι χαρακτηρισμένα ως οικότοπος  προτεραιότητας .Ανήκει στους οικότοπους  6230 * όπως έχουν χαρακτηριστεί με χλοώδεις διαπλάσεις με Nardus, ποικίλων ειδών, σε πυριτιούχα υποστρώματα των ορεινών ζωνών . Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση πευκοδασών και λιγότερο δασών οξιάς. Ανήκει επίσης στον κατάλογο των 443 Ελληνικών περιοχών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR1250011.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2464/Β/3-12-2008  και το άρθρο 6 ως περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας των αιολικών πάρκων είναι οι  οικότοποι  προτεραιότητας περιοχών της Επικράτειας που έχουν ενταχθεί ως τόποι κοινοτικής σημασίας στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000. Ένας τέτοιος Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (SCI) είναι και τα Πιέρια και η περιοχή  Φλάμπουρο-Αβδέλλα-Τούρλα , όπου η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α Ε εγκαθιστά αιολικό πάρκο 44, 85 μεγαβάτ.

Δηλαδή με απλά λόγια το έργο αυτό δεν συνάδει με το ειδικό  υφιστάμενο χωροταξικό για τις ΑΠΕ του 2008 που θα έπρεπε να έχει ήδη αναθεωρηθεί, τουλάχιστον ως το 2018.  Αυτό που πήρε  πρόσφατα κόκκινη κάρτα από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή , διότι δεν συμμορφώνεται με την οδηγία για τους οικοτόπους κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικών πάρκων. Τώρα η χώρα μας καλείται να απαντήσει μέσα  σε δυο μήνες για την απουσία αναθεωρημένου χωροταξικού λειτουργώντας πεισματικά με το ίδιο εδώ και 15 χρόνια. Και καλεί τους περιβαλλοντικούς φορείς σε διαβούλευση για το νέο χωροταξικό μετά από ένα ακόμα καμπανάκι.

Ο Δήμος Βελβεντού προσφεύγει στο ΣΤΕ για το γειτονικό πάρκο της  AIRENERGY ΠΑΠΑ ΧΩΡΑΦΙΑ Μ.Ι.Κ.Ε. 29, 4 μεγαβάτ που βρίσκεται στο Ελατοχώρι Πιερίων . Και ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά και κατά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α Ε.

Ας ελπίσουμε ότι η πολιτεία έστω και μετά από αυτή τη νέα σφαλιάρα από την Επιτροπή θα σταματήσει ανάλογα έργα σε προστατευμένες περιοχές  ακόμα και όταν πίσω από αυτά υπάρχουν ισχυροί όμιλοι. Με τη  σύζυγο του υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη Αλεξάνδρα Γουρζή να  είναι προϊσταμένη στο Τμήμα Δικαστικής Εκπροσώπησης και Νομικής Υποστήριξης της ΡΑΕ και τον πατέρας της  , Μιχάλη Γουρζή , αντιπρόεδρο του ομίλου εταιριών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πρόεδρο του Δ.Σ.  στην ΤΕΡΝΑ.

Άραγε ξέρουμε τις νομικές μας δεσμεύσεις;

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Στο ΣΤΕ ο Δήμος Βελβεντού για το αιολικό στο Ελατοχώρι στα Πιέρια

Το Βελβεντό , ένα μικρό γαλατικό χωριό κόντρα σε ισχυρά συμφέροντα – Ο Γεραπετρίτης, η σύζυγος στη ΡΑΕ και ο πεθερός στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ