Tο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ), διοργάνωσαν την 7η ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στην Κοζάνη, στην αίθουσα εκδηλώσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας, για τις 4 νέες δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020).

 Η Μαρία Μπουλάκη εκπρόσωπος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ έκανε την παρουσίαση των τεσσάρων δράσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και αναφέρθηκε στα προγράμματα ενίσχυσης της αυτοαπασχόληση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην ενίσχυση τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.

Η κ Μπουλάκη μιλώντας για τις νέες δράσεις τόνισε πως υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση και ίσος να δοθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση επίσης ανέφερε πως σκοπός των προγραμμάτων δεν είναι η πλήρης χρηματοδότηση των ήδη υπαρχόντων επιχειρήσεων αλλά μία ώθηση να εξελιχτούν ενώ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες διεκδικούν 100% οικονομική κάλυψη θα πρέπει να ξεκινούν με σχέδιο για το μέλλον και όραμα κάτι που όλο και λιγότερο παρατηρείται στους νέους επιχειρηματίες. Επίσης αναφέρθηκε στην καινοτομία αυτών τον προγραμμάτων τόσο ως προς το ποιες επιχειρήσεις που δικαιούνται να ενταχθούν, όσο και στον τρόπο βαθμολόγησης και αξιολόγησης μιας που δε θα έχει κανένας πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία κάθε υποψήφιου πριν από την μέρα επιλογής των δικαιούχων. Επίσης δεν θα κατατεθούν φάκελο αλλά η όλη διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και στο τέλος οι επιτυχόντες θα κληθούν να καταθέσουν τους φακέλους για να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων.

Μόλις ξεκίνησε η εκδήλωση τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Κυριακίδης και ενώ αρχικά ευχήθηκε καλή επιτυχία στους διοργανωτές, στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση για το θέμα και πολύ περισσότερο όταν το ΕΒΕ είχε επανειλημμένα ζητήσει από το υπουργείο να γίνει ενημέρωση για τα νέα προγράμματα στην Κοζάνη. Επίσης έντονα διαμαρτυρήθηκε και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μανώλης Καρακάσης λέγοντας χαρακτηριστικά πως δε θα πρέπει να βγαίνουν νέα προγράμματα αν δεν είμαστε έτοιμοι, δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο ξεκινάν νέα προγράμματα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα προηγούμενα και επιπλέον για το αν θα πρέπει να δίνονται παρατάσεις στα προγράμματα λόγω έλλειψης ενημέρωσης.

Η κ Μπουλάκη δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις ενστάσεις στο Υπουργείο επισημαίνοντας πως υπάρχουν μόνο δέκα άτομα τα οποία είναι εξειδικευμένα στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και μπορούν να κάνουν ενημέρωση και όλο αυτό το διάστημα επισκέπτονται καθημερινά Νομούς για ενημέρωση.

Τέλος η εκπρόσωπος της ΑΝΚΟ Λιάνα Παπατέρπου δήλωσε πως, αν και καθυστερημένα λόγω κολλημάτων τελικά κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την ενημέρωση η οποία έχει και ως στόχο να απαντήσουν στα ερωτήματα των ενδιαφερόμενων για τις δράσεις.