ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ
– Μπάμπης Σισμανίδης: ” Παίζουν με την υγεία και τη βιωσιμότητα των κατοίκων της Ακρινής”
Ευρεία σύσκεψη για την ανάπτυξη της περιοχής του ελλησπόντου, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής, στην Κοιλάδα, για την πορεία της περιοχής του Ελλησπόντου, παρουσία του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, των Αντιδημάρχων Αριστοτέλη Πουτακίδη, Κώστα Δεσποτίδη, Γιάννη Ιωαννίδη, Αχιλλέα Δημητριάδη, Δημοτικών Συμβούλων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, των Προέδρων των Τ.Κ. και εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και δημοτών.

Ειδικότερα, το παρόν και το μέλλον της περιοχής του Ελλησπόντου ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε την Κυριακή στην Κοιλάδα, με ζητούμενο την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Το αρδευτικό Ελλησπόντου και το θερμοκηπιακό πάρκο Δρεπάνου, έθεσε η δημοτική αρχή όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος ο αντιδήμαρχος Αριστετέλης Πουτακίδης, μιας και τα χαμένα MW από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δημιουργεί χαμένες θέσεις εργασίας στην περιοχή. “θεωρώ υποχρέωσή μας να υπάρχει εναλλακτική πρόταση γιατί ο μονόδρομος της ΔΕΗ έχει χαθεί, δημιουργούνταν πρόβλημα. Ο κοινωνικός αυτοματισμός δημιουργεί πρόβλημα”, σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο κ. Πουτακίδης στο ράδιοΛόγος.
Συγκεκριμένα, το αρδευτικό είναι στα σκαριά από τη δεκαετία του ’90, ενώ οι χαμένες ευκαιρίες ήταν πολλές όλα αυτά τα χρόνια, μιας και η χρηματοδότηση ήταν παλαιότερα εξασφαλισμένη. Σε ό,τι αφορά το θερμοκηπιακό πάρκο, αλλά και το αρδευτικό, ο ίδιος εκτίμησε πως μετά τις επαφές που έγιναν τα θέματα αυτά βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Τεράστια προβλήματα – “Καίει” η μετεγκατάσταση της Ακρινής
Η μετεγκατάσταση του χωριού που κωλυσιεργεί, ο δρόμος που πάει να κατασκευάσει η ΔΕΗ αλλά και το δίκτυο ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των κατοίκων της Ακρινής, όπως αυτά θέτουν υπόψη της δημοτικής αρχής οι κάτοικοι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τ.Κ. Μπάμπη Σισμανίδη, όπως μίλησε στο ράδιοΛόγος.
Οι κάτοικοι εμφανίζονται απογοητευμένοι για τις διαδικασίες ως προς τη μετεγκατάσταση του χωριού τους, ενώ και ο ίδιος ο δήμαρχος Κοζάνης στην τοποθέτησή του στην Κοιλάδα εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τη θετική έκβαση που καθυστερεί χρόνια τώρα. “Είχαμε πάρει κάποιος θάρρος και ο δήμαρχος μας αποθαρρύνει. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η ΔΕΗ λέει άλλα και η πολιτεία άλλα. Εδώ και ενάμισι χρόνο δεν κινείται τίποτα. Με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν γίνει επαφές και μετά τον Κουκουλόπουλο σταμάτησαν τα πάντα”, τόνισε χαρακτηριστικά.
“Παίζουν με την υγεία και τη βιωσιμότητα των κατοίκων της Ακρινής. Γελιούνται, ξέρουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε”, είπε με αγανάκτηση ο κ. Σισμανίδης, λέγοντας πως το κράτος είναι “απών” για τους 1000 περίπου κατοίκους της περιοχής. Σε ό,τι αφορά τον δρόμο, που θέλει η ΔΕΗ να ανοίξει για έχει πρόσβαση για τις ανάγκες των ορυχείων. Ο εργοταξιακός δρόμος πρόσβασης για τα ορυχεία, καταγγέλλουν οι κάτοικοι, θα απαλλοτριώσει μεγάλες εκτάσεις που θα μπορούσαν να τις εκμεταλλευτούν αγροτικά. Αντ’ αυτού, οι κάτοικοι προτείνουν μετατόπιση του δρόμου, προτείνοντας να κατασκευαστεί ο νέος δρόμος επάνω σε υφιστάμενο αγροτικό δρόμο, εκτός απαλλοτρίωσης. Οι κάτοικοι ζητούν από το Δήμο να προτείνουν το αίτημά τους προς το ΛΚΔΜ, προκειμένου να εκδοθούν οι περιβαλλοντικές άδειες και να προχωρήσει το θέμα που ταλανίζει τους κατοίκους.
Ο ίδιος επανέλαβε πληροφορίες που έχει για το θέμα της μετεγκατάστασης του οικισμού, από τον διευθυντή της ΑΝΚΟ, λέγοντας πως το θέμα παραμένει στάσιμο ενώ η περιφέρεια πρότεινε προς το υπουργείο το θέμα της Ακρινής ως ένα από τα τέσσερα πιο “καυτά” θέματα της περιοχής που απαιτούν άμεσα λύση. “Οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι από τα δικαστήρια και θα διεκδικήσουμε όσα εμείς δικαιούμαστε”, είπε με αγανάκτηση ο κ. Σισμανίδης από την Ακρινή.
Στρατηγικό Σχέδιο Πενταετίας του Δήμου για την περιοχή
Στη σύσκεψη τέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της περιοχής αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης της, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου.
Συγκεκριμένα, ενόψει και της διαμόρφωσης του νέου ΕΣΠΑ συζητήθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Πενταετίας του Δήμου για την περιοχή, όπως διαμορφώθηκε μετά και από κοινή πρόταση των Τοπικών Κοινοτήτων του Ελλησπόντου και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
– Την εξωαστική χρήση της τηλεθέρμανσης για τη δημιουργία θερμοκηπίων.
– Την υλοποίηση της μελέτης για το δίκτυο ύδρευσης από τη Ζωοδόχο Πηγή.
– To αρδευτικό Ελλησπόντου- Δημ. Υψηλάντη.
– Την αξιοποίηση του ορεινού όγκου Βερμίου.
– Την αξιοποίηση της κατασκήνωσης στη Ζωοδόχο Πηγή.
– Τις δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα.
Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της σχέσης της περιοχής με τη ΔΕΗ (προσλήψεις, τοπικός πόρος, στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ για το μέλλον της περιοχής, μεταλιγνιτική περίοδος). Το επόμενο διάστημα, θα παρουσιαστεί προσχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού, το οποίο θα τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση, ώστε έγκαιρα να τεθούν οι βάσεις για την υλοποίηση του.
Β.Σ.


















