ΤΡΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΓΙΑ ΒΕΡΟΙΑ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ
– Τέσσερα λεωφορεία με μετανάστες παραμένουν στο Κλειστό Γυμναστήριο
– Ανθρωπιστική βοήθεια από φορείς και εθελοντές
Στην Κοζάνη και συγκεκριμένα στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης βρήκαν προσωρινό καταφύγιο πάνω από 350 πρόσφυγες, με καταγωγή τη Συρία, το Αφγανιστάν κ.α., ξεκινώντας από την Αθήνα και έχοντας ως τελικό προορισμό τα Σύνορα, στην Ειδομένη.
Μετά από μια επεισοδιακή ημέρα, τέσσερα εκ των επτά στο σύνολο λεωφορείων αναχώρησαν στις 1 το μεσημέρι της Τρίτης από το Κλειστό Γυμναστήριο και τελικά μισή ώρα αργότερα το ένα επέστρεψε πίσω και τα υπόλοιπα τρία σταμάτησαν στα Κοίλα για πάνω από τρεις ώρες, αρνούμενοι να επιστρέψουν στην Κοζάνη! Μετά από διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Αστυνομία τα τρία λεωφορεία τα οποία μετέφεραν πάνω από 150 μετανάστες (εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά), αναχώρησαν μετά τις 4 το μεσημέρι από τον κόμβο των Κοίλων προς Βέροια με τελικό προορισμό της Ειδομένη. Ωστόσο η δύσκολη κατάσταση στην Ειδομένη κάνει αβέβαιο το ταξίδι τους, ενώ την ίδια ώρα οι υπόλοιποι πρόσφυγες παραμένουν (σ.σ. μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης) στο Κλειστό της Λευκόβρυσης.


Για την ιστορία, τα επτά λεωφορεία που τους μετέφεραν από Αθήνα τη Δευτέρα, βρήκαν στο δρόμο για τα σύνορα, εμπόδια, μιας και ο δρόμος για Τέμπη το βράδυ της Δευτέρας ήταν κλειστός και τα λεωφορεία έκαναν παράκαμψη από Κοζάνη. Η αστυνομία, ωστόσο, τους ζήτησε να παραμείνουν στον Πολύμυλο, μιας και υπάρχει συνωστισμός στα σύνορα της Ειδομένης με περίπου 5000 πρόσφυγες, μιας και τα σύνορα έχουν κλείσει από τα Σκόπια. Μετά από σχετική σύσκεψη φορέων και διαβούλευση με τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια και την Αστυνομία, βρέθηκε προσωρινά κατάλυμα στη Λευκόβρυση.
Πολλοί από τους μετανάστες παραμένουν στο κλειστό γυμναστήριο όπου και τους δίνονται πρώτες βοήθειες, καθώς και τροφή, ρούχα και ό,τι άλλο χρειάζονται, ενώ είναι άγνωστο το πόσο θα χρειαστεί να παραμείνουν. Η Κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου ετοίμασε το φαγητό το οποίο μαγειρεύεται στα ΚΗΦΗ, τα συσσίτια και τους Παιδικούς σταθμούς, ενώ ήδη τους δίνεται νερό, γάλα, χυμούς και ξηρά τροφή. Στο σημείο υπάρχει ασθενοφόρο, εθελοντικές ομάδες και υπάλληλοι του δήμου Κοζάνης.
Στον Πρωινό Λόγο μίλησε ο Μανώλης Κουτσοσίμος, καθώς και αρκετοί από τους πρόσφυγες, που δεν θέλησαν να εμφανιστεί το πρόσωπό τους στην κάμερα. Μας περιέγραψαν τις δυσκολίες τους στο δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, από τα παράλια της Τουρκιάς όπου επιβιβάστηκαν σε βάρκες μέχρι και τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, από όπου και μπήκαν στα καράβια για την Αθήνα και τον Πειραιά. Αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο. Οικογένειες χωρίζονται στα δυο, ενώ τελικός τους προορισμός είναι κράτη της κεντρικής Ευρώπης.
Συγκινητική ανταπόκριση εθελοντών
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης βρέθηκε στο χώρο του γυμναστηρίου και παρέμεινε καθ’ όλη την διάρκεια της άφιξης των προσφύγων συντονίζοντας τις πρώτες ενέργειες για την φιλοξενία τους. Στήθηκε το Ιατρείο με γιατρούς του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης, ενώ εθελοντές όπως η Άρσις, η ελληνική ομάδα διάσωσης, η λέσχη καταδρομέων, έφτασαν στο χώρο μεταφέροντας τα πρώτα προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου, νοσηλευτές, ο σύλλογος Γενικών Γιατρών αλλά και αρκετοί πολίτες πρόσφεραν εθελοντικά από την πρώτη στιγμή τις υπηρεσίες τους. Το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Κοζάνης, η Κοινωφελής Επιχείρηση η εκκλησία με την συνδρομή της περιφέρειας ανέλαβαν την προετοιμασία της σίτισης των προσφύγων.
Πως να βοηθήσετε
Ο δήμος της Κοζάνης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους πολίτες να βοηθήσουν προσφέροντας τρόφιμα, είδη, πρώτης ανάγκης, βρεφικά γάλατα, ζεστά ρούχα και παπούτσια. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με τις αρχές και την κοινωνία των πολιτών απευθύνει έκκληση στους δημότες και στους οργανωμένους φορείς (ιατρικό και φαρμακευτικό σύλλογο, εθελοντικές ομάδες), προκειμένου να συντονιστούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους μέσα από την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία είναι απαραίτητα ΑΜΕΣΑ στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης.
Τα είδη αυτά είναι:
Βρεφικά γάλατα (πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας), παιδικές τροφές, πάνες παιδικές και για ενήλικες, μωρομάντηλα, χαρτιά υγείας, βραστήρες, πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια νερό, τροφή άμεσης κατανάλωσης (σάντουιτς, κρουασάν, μπισκότα κτλ.), μακαρόνια, σάλτσες, όσπρια, ρύζι, υπνόσακους και κάλτσες. Σημείο συγκέντρωσης ΚΗΦΗ Κοζάνης κτίριο 40 Μάρτυρες, Πλακοπίτη 11.
Οικονομική συνδρομή από την Περιφέρεια
Στην οικονομική συνδρομή προκειμένου να βοηθήσει την κατάσταση που επικρατεί στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης, προχωράει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Γιαννακίδης, μετά από σχετική εισήγηση της αντιπεριφέρειας Κοζάνης, ήδη διατέθηκαν χρήματα για τη θέρμανση του γυμναστηρίου, καθώς έγινε η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, ενώ υπάρχει οικονομικό κονδύλιο για τις όποιες ανάγκες προκύψουν για έξοδα πρώτης ανάγκης που αφορούν κυρίως ανάγκες των μωρών και των μητέρων στο χώρο (βρεφικά γάλατα, πάμπερς, μωρομάντιλα για την κάλυψη άμεσων αναγκών όπως είναι τα τρόφιμα και ο ρουχισμός). Όποιες άλλες ανάγκες υπάρχουν θα καλυφθούν, λέει ο κ. Γιαννακίδης.
Β.Σ.


Δείτε τα video (στο τελευταίο video, η μαρτυρία του Σύριου πρόσφυγα για το ταξίδι του μέσω του Αιγαίου από Τουρκία, στην Ελλάδα, τι πέρασε αυτός και η οικογένειά του)






Β.Σ.



















