Για πρώτη φορά μέρος του ειδικού αναπτυξιακού τέλους καταλήγει στην επιχειρηματικότητα ικανοποιώνταςτις ανάγκες της αγοράς.
Περίπου 2,5 εκατομμύρια από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης δίνονται κατάπροτεραιότητα στην «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέσω ενός νέουαναπτυξιακού προγράμματος. Δημιουργείται λοιπόν ένα νέο επενδυτικό ταμείο από το τέλος λιγνίτη, τοοποίο δόθηκε ανταλλακτικά στην τοπική κοινωνία και τώρα επιστρέφει στους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης ,τις επιχειρήσεις.
Για μια «εξαιρετική πρόταση του προέδρου και της διοίκησης του Επιμελητηρίου » μίλησε ο κ. ΚωνσταντίνοςΜίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων της Ελλάδος στη συνέντευξη που παραχώρησε σταπλαίσια του διήμερου αναπτυξιακού συνεδρίου στις 12 και 13 Φεβρουαρίου στην Κοζάνη, στη ΣτέγηΠοντιακού Ελληνισμού της Ευξείνου Λέσχης .
Ο κ. Μίχαλος θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο«Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης» και θα διευθύνει εκ της θέσεώς του τις εργασίες της Εκτακτης ΓενικήςΣυνέλευσης των Επιμελητηρίων που θα διεξαχθεί παράλληλα.Χαρακτήρισε τη δημιουργία του νέου αυτού χρηματοδοτικού ταμείου ως «μια πρωτοποριακή καιρηξικέλευθη λύση, η οποία απευθύνεται στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ΠεριφέρειαΔυτικής Μακεδονίας.» «Είμαι από τους οπαδούς της περιφερειακής ανάπτυξης.
Ο νέος αναπτυξιακός κύκλοςδεν θα προέλθει από τα αστικά κέντρα , αλλά από την Περιφέρεια. Και ειδικότερα στην Περιφέρεια ΔυτικήςΜακεδονίας, η οποία έχει υποστεί τα πάνδεινα και έχει μια εξαιρετική προοπτική σαν τοπική οικονομία, τιςδυνατότητες της οποίας δεν έχουμε εξερευνήσει σε βάθος.
Η πρόταση του Επιμελητηρίου Κοζάνης όχι απλάμας βρίσκει σύμφωνους, αλλά είναι και πρωτοποριακή στα επιμελητηριακά δρώμενα .Εχω αναλάβει ναμιλήσω με το διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας τον κ. Στουρνάρα, να υπάρχει η σχετική έγκριση ,ώστε αυτός οπόρος , ο οποίος έχει αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία, να μπορέσει σήμερα να σηματοδοτήσει τηναπαρχή ενός νέου τοπικού αναπτυξιακού κύκλου στην οικονομία της Κοζάνης.»
Ο Παναγιώτης Πλακεντάς, αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης ανέφερε ότι διατέθηκαν 2,5 εκ. στο ΕπιμελητήριοΚοζάνης από το ειδικό αναπτυξιακό τέλος για να αρχίσει η πραγματική επανεκκίνηση τηςεπιχειρηματικότητας, ένα μόνιμο και διαρκές παράπονο της αγοράς και της κοινωνίας.
«Τα χρήματα φτάνουνστις επιχειρήσεις με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, ένα τοπικό ΤΕΜΠΜΕ(Ταμείο Ενίσχυσης Μικρών καιΠολύ Μικρών Επιχειρήσεων)για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να επανεκκινήσουν . Με άτοκοτρόπο με την εποπτεία και τη διαδικασία που προβλέπεται τόσο από τον τοπικό πόρο και κυρίως μέσω ενός
πιστωτικού ιδρύματος. Εχουμε απευθυνθεί μαζί με το Επιμελητήριο Κοζάνης στις τέσσερις συστημικέςτράπεζες να δούμε με ποιο τρόπο και διαδικασία θα φτάσουμε στο ζητούμενο. Πρωταρχική μέριμνα ωςανταπόδοση της χρηματοδότησης θα είναι η ανάπτυξη, η διατήρηση-δημιουργία νέων θέσεων εργασίαςστις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να χτυπήσουμε το ακανθώδες πρόβλημα της ανεργίας».
Για περισσότερες πληροφορίες www.restartkozani.gr // www.facebook.com/restartkozani/


















