Το 2012 υπήρξε μια προμελέτη για την επέκταση καθ’ ύψος του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. Το υφιστάμενο κτίριο όμως δεν είχε νομιμοποιηθεί προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Τις προηγούμενες μέρες εισάχθηκε στο σύστημα δια του νόμου των αυθαιρέτων και στο επόμενο δίμηνο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με συμβολαιογραφική πράξη μετά από ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Πολεοδομίας Κοζάνης. Ουσιαστικά τα αγροτεμάχια του δήμου Κοζάνης και της εκκλησίας θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η νομιμοποίηση μπορεί να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα χώρου που αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια το Αρχαιολογικό Μουσείο. Πολλά ευρήματα από τα μεγάλα σωστικά έργα στα λιγνιτωρυχεία και τη λίμνη Ιλαρίωνα φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου, αλλά και σε τρεις ακόμα αποθήκες. Η επέκταση και στη συνέχεια η προβολή των ευρημάτων με νέα έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της εφορείας . Ο κάτω όροφος θα λειτουργήσει ως αποθηκευτικός και χώρος μελέτης, ενώ στον πάνω όροφο πέρα από τα γραφεία και την αίθουσα εκδηλώσεων θα τοποθετούνται ευρήματα άλλων νομών, ακόμα και τα βυζαντινά.
Αυτή τη στιγμή το μόνο δεδομένο είναι οι προθέσεις, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί καν τα χρήματα για τις νέες μελέτες που θα απαιτηθούν , ούτε υπάρχει η χρηματοδότηση σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Το μουσείο λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια και δεν έχει ανάγκη το κόψιμο της κορδέλας ,ενώ η προβολή του είναι πάντα το ζητούμενο μέσα από την τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής. Μακάρι με την αναμενόμενη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη να εκφραστεί η βούληση επέκτασης του Μουσείου και χρηματοδότησής του. Και κατόπιν να γίνει ένα μουσείο που θα φυλάσσονται όλες οι αρχαιότητες του Νομού Κοζάνης.
Ιωάννα Παπαδημητρίου


















