Γιάννης Ιωακείμ: «Δεν μπορεί να λειτουργήσει η Βιβλιοθήκη χωρίς χορηγούς και ιδιώτες»
Ο Παναγιώτης Δημόπουλος, πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης και αντιδήμαρχος Πολιτισμού προχώρησε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου σε έκθεση πεπραγμένων της πενταετούς θητείας του. Εξέφρασε την τεράστια χαρά και τύχη, όπως της χαρακτήρισε να θητεύσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, σε ένα τόσο δημιουργικό και ευχάριστο πεδίο. «Η βιβλιοθήκη είναι γεμάτη μαγικούς ανθρώπους, είναι ένας χώρος που γοητεύει» είπε χαρακτηριστικά.
Το κόστος λειτουργίας όμως είναι μεγάλο και σίγουρα δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ετήσιο προϋπολογισμό, όσο κι αν αυξήθηκε. Για αυτό και η ξεκάθαρη θέση του Γιάννη Ιωακείμ, πρόεδρου του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης να επανεξεταστεί η συμβολή των χορηγών και ιδιωτών .Κάτι που κακώς ενοχοποιήθηκε όπως ο ίδιος ανάφερε, ενώ αποτελεί διεθνή πρακτική.
Ένας σύγχρονος εσωτερικός οργανισμός λειτουργίας
Ο φορέας θα πρέπει να έχει εθνικό ρόλο, ολοκληρώνεται τον Απρίλιο η προγραμματική με την Εθνική Βιβλιοθήκη, υπάρχει ένας σύγχρονος εσωτερικός οργανισμός λειτουργίας ,13 μόνιμοι υπάλληλοι, βελτιωμένη βιβλιοθηκονομική οργάνωση, νέος εξοπλισμός και ενεργοποιημένη μια σειρά για εθνικούς και τοπικούς διαλόγους. Εκκρεμότητα αποτελεί η ολοκλήρωση του μουσείου της Βιβλιοθήκης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την παρακολούθηση του έργου της βιβλιοθήκης, την πλήρη απογραφή και μεταφορά των συλλογών, αλλά και τη λειτουργία του νέου κτιρίου με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Πτωχούλη να μιλά για ένα μεγάλο πρότζεκτ για τα επίπεδα της πόλης. Ο βιβλιοθηκονομικός εκσυγχρονισμός των συλλογών αφορά την καταγραφή 38.402 τεκμηρίων, την καταλογράφηση 44.596 βιβλίων, την ψηφιοποίηση 106.000 σελίδων. 2.300 βιβλία περίπου αγοράστηκαν, ενώ η on line η παρουσία έγινε πιο μεγάλη με τετραπλασιασμό στα δίκτυα.
Δικτύωση
Η ανάπτυξη του κοινού, η δικτύωση αυξήθηκε σημαντικά όταν το 2017 οι ξεναγήσεις ήταν μόλις 64, το 2015 και το 2017 ,732 και 1.035 αντίστοιχα και το 2018 σημειώθηκαν 4.392 ξεναγήσεις. Συνεργάστηκαν 116 άνθρωποι για τα έξι τεύχη της Προθήκης, εκπαιδεύτηκαν και πήραν μέρος 30.000 συμμετέχοντες σε 700 περίπου δράσεις και έγιναν πολλές σειρές εκδηλώσεων με 160 εθελοντές. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη οργάνωσε το φόρουμ βιβλιοθηκών με πάνω από 70 φορείς και δεκάδες εκδηλώσεις.
Η Βιβλιοθήκη αποδέχτηκε 24.000 περίπου τίτλους βιβλίων από δωρεές με ενδεικτικούς δωρητές τους: Χρήστο Καφάση, της Κατερίνα Δημοπούλου, Γιάννης Βανίδη, Έλενα Τσιόπτσια, Στέργιο Δελιαλή, η Σούλα Παλέντζα, το Ινστιτούτο Γκαιτε κοκ .5.300 βιβλία δώρισε η ίδια η Βιβλιοθήκη σε σχολεία.
1.984.000 η δαπάνη της βιβλιοθήκης την πενταετία
Η αύξηση του προϋπολογισμού από 300.00 ευρώ σε 900.000 έγινε για να ανταποκριθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη στια ανάγκες. Λόγος έγινε και για τον αριθμό του προσωπικού, ο οποίος αυξήθηκε από 5 σε 13 με συνολικά 328 εργαζόμενους την πενταετία.Ο μέσος αριθμός προσωπικού στις βιβλιοθήκες είναι 1 για 2.700 πολίτες και στην Κοζάνη έχουμε 1 για 5.000 πολίτες. «Είχαμε να επιλέξουμε να δαπανήσουμε τον προϋπολογισμό για προμήθειες ή εργασία» τόνισε ο κ. Δημόπουλος επιλέγοντας το δεύτερο. Δαπανήθηκαν στη μισθοδοσία 984.000 ευρώ, στις προμήθειες 227.000 ευρώ, στα έργα 660.000 ευρώ, 1.984.000 η δαπάνη της βιβλιοθήκης την πενταετία.
Ο Γιάννης Ιωακείμ, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης τόνισε ότι η Βιβλιοθήκη δίνει τη δυνατότητα στην πόλη να τιμήσει την ιστορία της. « Μια πόλη που τιμά την ιστορία της μπορεί να προβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό θέλει βοήθεια», συνέχισε αναφερόμενος σε χορηγούς και ιδιώτες, αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει. «Δεν χρειάζονται ταμπού, αυτό είναι παγκόσμια πρακτική, εδώ είναι ενοχοποιημένο» τόνισε λέγοντας ότι είναι σωστό σε τέτοιους χώρους να αξιοποιούνται οι άνθρωποι ανεξαρτήτως παρατάξεων αλλά ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
Ιωάννα Παπαδημητρίου


















