Απίστευτη πόλωση επικρατεί στις πρυτανικές εκλογές μετά και τις επιστολές παραίτησης τεσσάρων μελών της πενταμελούς εφορευτικής επιτροπής. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Φραγκούλης και η Σωτηρία Τριαντάρη παραιτήθηκαν χθες την Κυριακή και τη Δευτέρα ο Παντελής Σίσκος και ο Γιάννης Βελέντζας. Παραμένει μόνο ο Γιάννης Μπακούρας, ο οποίος και διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους.

Το γεγονός και μόνο ότι η απόφαση της επιτροπής έπρεπε να παρθεί εντός δυο ημερών , κάτι που δεν συνέβη αποδεικνύει τις σύνθετες διαδικασίες που αντιμετώπισαν τα μέλη. Περιμένουμε την θέση της Συγκλήτου επί του θέματος, η οποία καλείται να αποδείξει ότι δεν χωρούν αποκλεισμοί στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Ο «Πρωινός Λόγος» από τις 31 Μαΐου σε ρεπορτάζ είχε αναφέρει την επίσπευση των εκλογών για να μείνουν εκτός μάχης συγκεκριμένα πρόσωπα με το νόμο Γαβρόγου να είναι τουλάχιστον αφοριστικός. «Η βιασύνη για τον αποκλεισμό κόντρα στη δημοκρατία των πολλών» ήταν ο τίτλος του κειμένου, το οποίο επιβεβαιώνεται περίτρανα ακόμα και τώρα τις στιγμές χάους που επικρατούν με κίνδυνο τη συνοχή του ίδιου του Πανεπιστημίου και του αυτοδιοίκητου. Δεν είναι δυνατό οι εκλογές να προκηρύσσονται κατακαλάκαιρο απλά και μόνο για να μείνουν εκτός συγκεκριμένα πρόσωπα και να ευνοηθούν άλλα. Ούτε να απειλούνται τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής από υποψηφίους, οι οποίοι ουσιαστικά επεμβαίνουν στο έργο τους.

Ακολουθούν οι επιστολές της κας Κατερίνας Δημητριάδου και Θόδωρου Θεοδουλίδη, οι οποίες ξεκάθαρα θέτουν θέματα νομιμότητας, ευθυνών της εφορευτικής επιτροπής, μη σύννομης διαδικασίας αν δεν αποκλειστούν ο Στέργιος Γκανάτσιος και ο Νίκος Ασημόπουλος, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα τις πιέσεις που ασκούνται, αλλά και την εκτός πια ελέγχου προσπάθεια να προκαταλάβουν κάποιοιμ τις όποιες αποφάσεις.

«Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Από μέρους της Σχολής των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΠΔΜ σας απευθύνω έκκληση: Προστατέψτε την ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια του Ιδρύματος και την ηθική υπόληψη των εργαζομένων σε αυτό!

Μην επιτρέψετε να εξανεμιστεί το όραμα για το οποίο – για αρκετούς μήνες – είχαμε προσπαθήσει μαζί, ως ομάδα τότε, να βάλουμε λιθάρια θεμελίωσης για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας!

Η εφορευτική επιτροπή που ορίσατε θα πρέπει να σεβαστεί τη νομιμότητα τούτη την κρίσιμη στιγμή.

Με τιμή

ΚΔ»

Και η επιστολή του κ. Θεοδουλίδη:

«Ως υποψήφιος Πρύτανης στις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θέτω υπόψη των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής τα κάτωθι:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 4 ν. 4610/2019, «Μέλος Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας που εντάσσεται σε προσωποπαγή θέση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με δικαίωμα μετατροπής της θέσης του σε οργανική, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 18, έχει δικαίωμα να εκλεγεί ή να οριστεί Κοσμήτορας, Πρόεδρος Τμήματος ή Διευθυντής Τομέα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 19, 23 και 27 του ν. 4485/2017.

Τα μέλη Δ.Ε.Π. του προηγούμενου εδαφίου για την πρώτη, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκλογική διαδικασία έχουν δικαίωμα να εκλεγούν και Αντιπρυτάνεις. Αν μέλος Δ.Ε.Π. επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για Πρύτανης, η αίτηση μετατροπής της θέσης του εξετάζεται κατά προτεραιότητα». Από τη διάταξη αυτή προκύπτουν τα ακόλουθα ερμηνευτικά συμπεράσματα: Πρώτον: Μέλος ΔΕΠ του ΤΕΙ που εντάσσεται σε προσωποπαγή θέση μετά τη συγχώνευση του Ιδρύματος με το ΑΕΙ μπορεί να εκλεγεί Αντιπρύτανης. Με άλλες λέξεις, δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα ως Αντιπρύτανης και η Εφορευτική Επιτροπή υποχρεούται να τον ανακηρύξει υποψήφιο. Δεύτερον: Μέλος ΔΕΠ του ΤΕΙ που έχει μεν ενταχθεί σε προσωποπαγή θέση πλην όμως η θέση του δεν έχει μετατραπεί σε οργανική δεν δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα ως Πρύτανης.

Αντίστοιχα, η Εφορευτική Επιτροπή υποχρεούται να μην ανακηρύξει υποψήφιο Πρύτανη όποιον δεν διαθέτει το απαιτούμενο από το νόμο προσόν της κατοχής οργανικής θέσης. Δεν χρειάζεται να έχει μελετήσει κανείς την μεθοδολογία του δικαίου για να καταλήξει στις προειρημένες διαπιστώσεις. Προκύπτουν αυτόθροα από το νόμο, ο οποίος είναι τόσο εξαιρετικά σαφής ακριβώς για να μην δημιουργηθούν αμφιβολίες κατά την κρίσιμη, πρώτη εφαρμογή του.

2. Υπενθυμίζεται ότι: Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 6 του ν. 4485/2017, η Εφορευτική Επιτροπή «εξετάζει την εκλογιμότητα και ανακηρύσσει τους υποψηφίους». Με άλλα λόγια, η Εφορευτική Επιτροπή έχει δέσμια αρμοδιότητα αφενός να ανακηρύξει υποψηφίους όσους έχουν τα απαραίτητα προσόντα αφετέρου να μην ανακηρύξει υποψηφίους όσους δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα. Η σχετική αρμοδιότητα απορρέει ευθέως εκ του νόμου και η μη σύννομη άσκησή της θα μπορούσε να συνεπάγεται ευθύνες για κάθε ένα από τα μέλη της Επιτροπής.

3. Σε περίπτωση που η Εφορευτική Επιτροπή βρεθεί ενώπιον υποψηφιότητας που δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα εκ του νόμου προσόντα απλά δεν αποδέχεται την εν λόγω υποψηφιότητα. Είναι η μόνη επιλογή που της δίνει ο νόμος. Ακόμη και αν το ελλείπον προσόν είναι αυτό της κατοχής οργανικής θέσης. Ανεξάρτητα από τους λόγους που έχουν προκαλέσει την απουσία των απαραίτητων εκ του νόμου προσόντων ανακήρυξης υποψηφιότητας.

4. Στην πραγματικότητα, αν η Επιτροπή κατέληγε σε διαφορετική προσέγγιση τότε, πολύ απλά, θα παρέλειπε να εφαρμόσει το νόμο. Μπορεί να το κάνει αυτό; Η μόνη ασφαλής απάντηση είναι η αρνητική. Η διοίκηση (εν προκειμένω η Εφορευτική Επιτροπή) είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο, δηλαδή το άρθρο 22 ν. 4610/2019.

5. Αν η Εφορευτική Επιτροπή διατηρεί αμφιβολίες ως προς την εφαρμογή του νόμου (παρότι ο νόμος δεν αφήνει τέτοια περιθώρια) δύναται να αναβάλει τις εκλογές ή να μην ανακηρύξει τους υποψηφίους; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα αρνητική. Το άρθρο 15 παρ. 6 ν. 4485/2017 της δίνει την αρμοδιότητα να αναβάλει τις εκλογές μόνον αν δεν υπάρχει ο κατάλληλος αριθμός υποψηφίων. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν μπορούν να αναβληθούν οι εκλογές. Αν η Εφορευτική Επιτροπή προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια, θα ασκήσει αρμοδιότητα που δεν της απονέμεται από το νόμο και άρα δεν θα λειτουργήσει σύννομα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για μία «τεχνητή κρίση» της εκλογικής διαδικασίας με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τις ευθύνες του κάθε μέλους της Επιτροπής.

Ως υποψήφιος στις επερχόμενες Πρυτανικές Εκλογές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας επιφυλάσσομαι όλων των νόμιμων δικαιωμάτων μου ως προς κάθε μη σύννομη διαδικασία του οποιουδήποτε φέρει ευθύνη για την πραγματοποίηση των πρυτανικών εκλογών.

Με εκτίμηση,
Θεόδωρος Θεοδουλίδης»

Ακολουθούν οι επιστολές των μελών της εφορευτικής επιτροπής με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή του Γιάννη Μπακούρου, ο οποίος σαφέστατα δεν παίρνει το μέρος της εφορευτικής. Άραγε με ποιον τάσσεται; Και γιατί δεν παραιτείται και ο ίδιος αφού έδωσε έστω εκ παραδρομής τη σύμφωνη γνώμη του στο δημοσιευμένο κείμενο παραίτησης;

Αξιότιμε Πρόεδρε της Εφορευτικής Επιτροπής, Αξιότιμα Μέλη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Διαβάζοντας το δημοσιοποιημένο κείμενο της «Ανοικτής Επιστολής από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής” το οποίο φέρει και την υπογραφή μου θα ήθελα να δηλώσω πως ποτέ δεν συμφώνησα ή υπέγραψα αυτό το τελικό κείμενο ούτε ηλεκτρονικώς ούτε τηλεφωνικώς ούτε δια ζώσης. Πιστεύω ότι η μη σύμφωνη γνώμη μου σε αυτό το τελικό κείμενο έγινε αποκλειστικά και μόνο εκ παραδρομής μέσα σε ένα απόλυτα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

Σε ότι με αφορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής για την άριστη συνεργασία μας ώστε να φθάσουμε σε ένα απόλυτα σύννομο αποτέλεσμα και να δηλώσω ότι ως μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραμείνω αυστηρά προσηλωμένος στο καθήκον μου. Καταλήγοντας θα ήθελα να κάνω έκκληση προς όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να επικρατήσει η ηρεμία και η συναδελφικότητα ώστε να ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εκλογική διαδικασία προσβλέποντας σε ένα Νέο, Δυνατό, Συγχρονο και Καινοτόμο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Με εκτίμηση προς όλες και όλους τους Συναδέλφους και Συνεργάτες του Πανεπιστημίου μας.

Καθ. Γιάννης Μπακούρος
Πρόεδρος ΠΣ Τμήματος Περιφερειακής
και Διασυνοριακής Ανάπτυξης

Οι επιστολές παραίτησης του προέδρου και των τριών μελών της 5μελούς Εφορευτιικής Επιτροπής

Αξιότιμε κ. Πρύτανη

είμαι υποχρεωμένος να σας υποβάλω την παραίτηση μου λόγω ευθιξίας και για προσωπικούς λόγους.

Ευχαριστώ πολύ τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής καθηγητές κ. Βελέντζα Ιωάννη, Μπακούρο Ιωάννη, Σίσκο Βασίλειο, και Τριαντάρη Σωτηρία για την άψογη συνεργασία μας στο
δύσκολο αυτό έργο.

Πιστεύω οτι κάναμε το καλύτερο δυνατό για το Πανεπιστήμιό μας με τιμιότητα, ήθος , ακεραιότητα και πάνω από όλα σύμφωνα με τους κείμενους νόμους. (Πάντα γαρ υπό δέους ξυνίσταται) .

Με τιμή
Γεωργιος Φ. Φραγκούλης
Καθηγητής ΗΜΜΥ
Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής

Αξιότιμε κ. Πρύτανη

Μετά και από την με ημερομηνία 11-8-2019 επιστολή του τακτικού μέλους της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής συναδέλφου κ. Ιωάννη Μπακούρου, και επειδή ταυτοχρόνως, δεν γνωρίζω τί έχει μεσολαβήσει, υποχρεούμαι να σας υποβάλω την παραίτησή μου από τακτικό μέλος της εν λόγω Επιτροπής για προσωπικούς λόγους, αλλά και για όσα έχουν αναφερθεί στην από 10-8-2019 επιστολή μας.

Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους / τακτικά μέλη της Επιτροπής για τη συνεργασία μας στο ακανθώδες έργο, που κληθήκαμε να επιτελέσουμε, ενεργώντας κατά την άποψή μας, με αρετή και τόλμη, εντιμότητα και ακεραιότητα με γνώμονα τις διατάξεις του νόμου.

Επειδή, με την από 11-8-2019 επιστολή εκ μέρους του κ. Στέργιου Γκανάτσιου, μας ζητήθηκε η διασαφήνιση / διευκρίνιση, για να μην υπάρξει παρανόηση ως προς τα πρόσωπα που υπονοούνται στην επιστολή που απευθύναμε προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, θεωρώ αυτονόητη υποχρέωσή μου να διευκρινίσω ανεπιφύλακτα ότι ο καθηγητής κ. Σ. Γκανάτσιος ουδόλως ανήκει στους εμπλεκομένους σε όσα αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή.

Γιάννης Ε. Βελέντζας

Καθηγητής

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη καθ. Α. Τουρλιδάκη

Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Προέδρου της εφορευτικής επιτροπής και σας υποβάλω και την δική μου παραίτηση λόγω ευθιξίας.

Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής Γιώργο Φραγκούλη και τα μέλη της Ε.Ε. τους καθηγητές κα Σωτηρία Τριαντάρη κ. Ιωάννη Βελέντζα και κ. Ιωάννη Μπακούρο για την άψογη συνεργασία μας στο έργο αυτό.
Πιστεύω και εγώ ότι υλοποιήσαμε το έργο της Εφορευτικής Επιτροπής με υπευθυνότητα, τιμιότητα, ήθος και ακεραιότητα, σεβόμενοι τους κείμενους νόμους.

Με τιμή
Ευάγγελος Σίσκος
Καθηγητής Τμήματος «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών» ΠΔΜ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αξιότιμε κ. Πρύτανη

Μετά την απάντηση που στείλαμε και το διαχωρισμό της θέσης του κ. Μπακούρου από την απαντητική επιστολή, καθώς και το γεγονός ότι εκ νέου υποψήφιος για τις πρυτανικές εκλογές αφήνει πάλι υπονοούμενα και αιχμές προς την Ε.Ε. σεβόμενος την απόφαση ανακήρυξης υποψηφίων όπως αυτή δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, αντί άλλων παρεμβάσεων-προτροπών, ευελπιστώ να συνεχιστεί η ορισθείσα εκλογική διαδικασία῾ παραιτούμαι από την Εφορευτική Επιτροπή.

Επαναλαμβάνω ότι η απόφαση για τον αποκλεισμό των κ. Ασημόπουλου και Γκανάτσιου ήταν καθαρά απόφαση που λήφθηκε από την Ε.Ε. κατά νόμον και όχι απόφαση που λήφθηκε, επειδή προσπάθησε να μας την επιβάλει υποψήφιος για την πρυτανεία.

Ευχαριστώ για τη συνεργασία και εύχομαι καλή συνέχεια, αλλά με δημοκρατικές διαδικασίες!

Με τιμή
Σωτηρία Τριαντάρη, Καθηγήτρια ΠΔΜ

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Προσωρινά εκτός ο Στέργιος Γκανάτσιος και ο Νίκος Ασημόπουλος από τις εκλογές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας-Ο λόγος στη Σύγκλητο

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: αποκλεισμός δύο υποψηφιοτήτων ή προκήρυξη νέων πρυτανικών εκλογών ;

Τέσσερις (μείον δύο) οι υποψήφιοι για την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας-Εννιά για τις θέσεις αντιπρυτάνεων

Χωρίς εκπροσώπηση το ΤΕΙ στις πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας-ΟΧΙ στην παράταση της θητείας του πρύτανη

21 Αυγούστου οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας! – Η βιασύνη  για τον αποκλεισμό κόντρα στη δημοκρατία των πολλών