Αίτημα παραχώρησης του Ξενία στο Δήμο Κοζάνης απέστειλε στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η δημοτική αρχή, καθώς, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την τελευταία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από επιστολή που στάλθηκε στην ΕΤΑ, προκειμένου να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την επανάχρηση παλιών κτηρίων, το αίτημα του Δήμου έγινε δεκτό, αλλά με όχι ιδιαίτερα συμφέροντες όρους. Στη συγκεκριμένη φάση, η δημοτική αρχή βρίσκεται σε συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης αυτών των όρων.

Το γεγονός ότι έχει ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση παραχώρησης, σημαίνει ότι το κτήριο του Ξενία Κοζάνης εξαιρείται, στην παρούσα φάση, από τη διαδικασία ηλεκτρονικής δημοπρασίας στην οποία η ΕΤΑ βγάζει ορισμένα κτήρια του Ξενία. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, αν, σε μεταγενέστερο χρόνο, δεν ευοδωθεί η παραχώρηση, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η διαδικασία δημοπρασίας και για το Ξενία της πόλης μας.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με την αξιοποίηση κτηρίων Ξενία σε άλλες περιοχές, ο κ. Ιωαννίδης  επισήμανε ότι οι άλλες περιπτώσεις διαφέρουν του Ξενία Κοζάνης, καθώς και ότι η δημοτική κάνει ό,τι είναι δυνατό υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, “η Άρτα και η Σπάρτη έγιναν ιδιοκτήτες του Ξενία το 2012. Στη Σκιάθο, μία εταιρεία από την Πτολεμαΐδα το πήρε έναντι 2,6 εκατομμυρίων ευρώ και έκανε μία επένδυση 15 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως αντίστοιχα και στο Βόλο. Στη δε Χίο υπάρχει το αίτημα του Δήμου να αξιοποιηθεί τουριστικά. Άρα, λοιπόν, για να αποκαθιστώ την αλήθεια, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, περίοδο και περιοχή, που δεν έχει το τουριστικό επενδυτικό ενδιαφέρον άλλων περιοχών”.

Κλείνοντας, ο ίδιος δήλωσε ότι, παρ’ όλα αυτά, η δημοτική αρχή έχει δει “πολύ ζεστά” το θέμα και ότι μετά από το Σιδηροδρομικό Σταθμό και, ευελπιστώντας. το Στρατόπεδο, ο επόμενος μεγάλος στόχος της θα είναι το Ξενία.

Σαρακατσάνου Ειρήνη