Με ενδιαφέρουσες ομιλίες και απόψεις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Το ιδιωματικό Θέατρο στην Ελλάδα και οι προοπτικές ανάπτυξής του» στην αίθουσα του Κοβεντάρειου. Από την Παρασκευή σημαντικοί ομιλητές αναφέρθηκαν στο ιδιωματικό Θέατρο τόσο στην Κοζάνη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αξίζει να αναφέρουμε πως παραβρέθηκαν εκπροσωποι άλλον πόλεων απ’όλη την Ελλάδα.
Κάποια θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν οι δράσεις των θιάσων,το ιδιωματικό θέατρο στην Ιστορία και στη σύγχρονη εποχή, η γλωσσική διασπορά και η επιρροή των ιδιωμάτων στο θέατρο. Επίσης ιδιαίτερη σημασία δώθηκε στον Λαϊκό πολιτισμό & την άυλη πολιτισμική κληρονομιά στην εποχή της μετανεωτερικότητας και το ιδίωμα ως ένα εργαλείο τελετουργικού θεάτρου.
Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η αναγνώριση και διάδοση του Ιδιωματικού Θεάτρου, καθώς και η επικοινωνία των ανά την Ελλάδα θιάσων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών που ασχολούνται με αυτό και η προσπάθεια για το ιδιωματικό Θέατρο να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ακολούθησε συζητηση και κλειστή σύσκεψη των ομάδων για το μέλλον της συνεργασίας.

Το πρόγραμμα των εργασιών της δεύτερης μέρας:
Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

● Το ιδιωματικό θέατρο στην Ιστορία και στη σύγχρονη εποχή
09.30-10.00: Παρέμβαση του Κωστή Μηνά,
εκ Καρπάθου καθηγητή Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (θα αναγνωστεί)
10.00-10.30: Παρέμβαση του Κώστα Γεωργουσόπουλου (θα αναγνωστεί)
10.30-11.00: Βάλτερ Πούχνερ,
Ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Από τη Βαβυλωνία στη γλωσσική συνεκτικότητα. Η γλωσσική διασπορά και η επιρροή των ιδιωμάτων στο θέατρο»
11.00-11.30: Ζωή Μάργαρη,
Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας – Ακαδημία Αθηνών
«Εθιμικά δρώμενα και επιτελεστικότητα: Λαϊκός πολιτισμός & άυλη πολιτισμική κληρονομιά στην εποχή της μετανεωτερικότητας»

11.30-12.00: Διάλειμμα

12.00-12.30: Γωγώ Βαρζελιώτη,
Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Η κρητοβενετική διάλεκτος στην κρητική κωμωδία της Αναγέννησης: Ιστορικό πλαίσιο, δραματουργική αξιολόγηση & σκηνική λειτουργία»
12.30-13.00: Κώστας Ντίνας,
Καθηγητής Γλωσσολογίας – Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτική της, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας
«Ο διαλεκτικός/ιδιωματικός λόγος: στάσεις και χρήσεις. Η περίπτωση του ιδιωματικού θεάτρου»
13.00-13.30: Κώστας Μητράκας,
Υποψήφιος Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου
«Το ιδίωμα ως ένα εργαλείο τελετουργικού θεάτρου»

13.30-14:30 Συζήτηση

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

● Το μέλλον του ιδιωματικού θεάτρου

17.30-17.50: Γιώργος Κοντορίκος
Ερασιτέχνης Ηθοποιός
17.50-18.10: Ματίνα Μόμτσιου – Τσικριτζή
Συγγραφέας / Καθηγήτρια Ξένων Γλωσσών

18.30-19.30: Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό για την οργάνωση της συνεργασίας των ομάδων

19.30-20.30: Κλειστή σύσκεψη των ομάδων για το μέλλον της συνεργασίας