Τον θεσμό της Λευκής Εβδομάδας ζητούσαν πριν από χρόνια οι ξενοδόχοι, αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε. Αν προχωρούσε το πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας οι μαθητές της χώρας θα είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη μαγεία του βουνού και τα χειμερινά σπορ, να βγουν από το μικρόκοσμο της οθόνης και να νιώσουν τα οφέλη της υπαίθρου. Παράλληλα η δική μας περιοχή θα έπαιρνε μια ανάσα μέσα στο χειμώνα καθώς θα δούλευαν τα ξενοδοχεία που χρόνο με το χρόνο σημειώνουν όλο και λιγότερα έσοδα.

Μετά και την πανδημία αρκετά σχολεία άρχισαν να επισκέπτονται χιονοδρομικά κέντρα, όπως έκανε την Πέμπτη το 2ο Γυμνάσιο Κοζάνης για μονοήμερη εκδρομή. Φυσικά μια τέτοια απόφαση συνοδεύτηκε και με την ανάλογη προετοιμασία με δυο γυμναστές, μια νοσηλεύτρια και ένα ν καθηγητή που ήξερε ski. Ποια η διαφορά από τη Λευκή Βδομάδα; Πολύ απλά ότι οι μαθητές στο χιονοδρομικό Πισοδερίου δεν πήγαν για εκμάθηση, αλλά για ψυχαγωγία.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι κατέβηκαν την πίστα με τα πόδια μετά από διακοπή ρεύματος κάτι που απαγορεύεται αυστηρά και ενέχει πολλούς κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση αυτό ήταν μια λάθος απόφαση και επιλογή που ανάγκασε κάποια παιδιά να πάνε προληπτικά στο Μαμάτσειο χωρίς όμως να σημειωθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Όταν υπήρχε εναλλακτική με ασφάλεια από το δασικό δρόμο που δεν επιλέχθηκε για άγνωστους λόγους.

Η διακοπή του ρεύματος έγινε σε συνεννόηση του ΔΕΔΔΗΕ με τον υπεύθυνο του κέντρου όταν το lift τερμάτισε στην κορυφή. Το ρεύμα επανήλθε σε λίγα λεπτά και το lift λειτούργησε και πάλι. Όπως μαθαίνουμε ο ΔΕΔΔΗΕ σε επικοινωνία με το χιονοδρομικό διέκοψε το ρεύμα μόλις για 3 λεπτά στις 14:00 και στις 16:00 το μεσημέρι της Πέμπτης. Τότε τηρήθηκε και το απαραίτητο πρωτόκολλο ασφαλείας από το κέντρο με εκκένωση του lift καταρχήν.

Δεκάδες παιδιά βρίσκονταν στο χιονοδρομικό εκείνη την ημέρα με καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες. Και το ΓΕΛ Σιάτιστας και το Γυμνάσιο Ανατολικού και το 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας δεν είχαν κάποιο πρόβλημα και πέρασαν υπέροχα. Είναι κρίμα να αμαυρώνονται οι εκδρομές στη φύση που κυρίως οι μαθητές έχουν ανάγκη για να καθαρίσει το μυαλό τους. Και εν συνεχεία να ακυρωθούν και οι υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδρομές στο πανέμορφο Πισοδέρι.

Υ.Γ.: Τα τελευταία χρόνια οι μαθητές στην Κοζάνη έχασαν την κολύμβηση στην Τρίτη και τέταρτη δημοτικού γιατί δεν είχαμε κολυμβητήριο εντός πόλης. Μη χάσουμε και τα χιονοδρομικά …

Ιωάννα Παπαδημητρίου