Γιώργος Κασαπίδης: Η κληρονομιά που αφήνουμε είναι μεγάλη

“Μπορεί να αυξηθεί άνω του 70% το ποσοστό επιδότησης για στήριξη των επιχειρήσεων”

Η παρουσίαση του προγράμματος ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας έγινε στο αμφιθέατρο του κτιρίου της ΖΕΠ την Τετάρτη το μεσημέρι. Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε στην πλήρη επιτυχία του προγράμματος, αφού δεν χάθηκαν πόροι μετά την άμεση και άκρως αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας να απορροφήσει τόσους πόρους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα τόνισε ότι 100 εκ μεταφέρονται στην επόμενη προγραμματική περίοδο με συμβατοποιημένα έργα και άλλες έτοιμες μελέτες για άλλα  έργα  ύψους επίσης 100 εκ.ευρώ. 

Ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Γιάννης Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι ξεπερνούν το 20% τα συμβατοποιημένα έργα της επόμενης προγραμματικής περιόδου όταν στην τρέχουσα άγγιζαν μόλις το 7%.

Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η έλλειψη προσωπικού αντιμετωπίστηκε με εξωτερικούς συνεργάτες Όσον αφορά την χαμηλή απορρόφηση του προγράμματος μόλις στο 16-17% το 2019 με την ανάληψη της θητείας του τόνισε: “Πλέον δεν χάνεται ούτε ένα ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα με τη Δυτική Μακεδονία να είναι πρότυπο στη λειτουργία της”.

“Η κληρονομά που αφήνουμε στη νέα περιφερειακή αρχή είναι μεγάλη. 7,5 δις είναι διαθέσιμα και οι χρόνοι απορρόφησης πρέπει να αυξηθούν. Απαιτούνται να απορροφούνται 600 εκ το χρόνο “αφού μπαίνει σε τροχιά και το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης. Μπορεί να αυξηθεί και το ποσοστό επιδότησης του νέου ΕΣΠΑ άνω του 70% για ενίσχυση και στήριξη νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων”, ανέφερε για πρώτη φορά στην παρουσίαση. Παραδίδουμε την περιφερειακή αρχή σε υψηλά πρότυπα, ολοκλήρωσε. “Οι όποιες συμπεριφορές αγνωμοσύνης και αχαριστίας δεν βοηθούν στην υλοποίηση του στόχου της περιφέρειας”.

Ι.Π.