Μη ικανοποιητική η συμμετοχή των δικαιούχων σε τεχνικά προγράμματα προσβασιμότητας

3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με αρκετές εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα στην Κοζάνη. Αλλά «δεν έχουμε πετύχει το σκοπό η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να γίνει η πιο ανθρώπινη σε επαρκή βαθμό» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης στη συνέντευξη της Τέταρτης. Είχε βγει πρόσκληση για τεχνικά έργα προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους για του 69 δημόσιους φορείς (δήμους , νοσοκομεία, πανεπιστήμιο) και από το 1εκ απορροφήθηκαν μόνο οι 300.000 ευρώ. Ο μόνος δικαιούχος ήταν ο Δήμος Κοζάνης.

Ξαναβγήκε η πρόσκληση πάλι με 2 εκ και ενημέρωση όλων των δικαιούχων πέρα από τις άλλες δυνατότητες σε επιμέρους προσκλήσεις .Από τα 2 εκ δεν απορροφήθηκε ούτε το 1 εκ. Ένα από τα πέντε νοσοκομεία αυτό της Καστοριάς, αξιοποίησε αυτή τη δυνατότητα και 6 από τους 13 δήμους κατέθεσαν προτάσεις, όπως είπε.

Μπορεί να μην έλειψε ποτέ η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά είναι εντυπωσιακή και η αδιαφορία των δικαιούχων .Αποφασίστηκε μάλιστα να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίας με 400.000 για να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο .Από τα 30 εκ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου διατέθηκαν 13 εκ για χρηματοδότηση έργων και δράσεων που αφορούν ΑμΕΑ .Στην επόμενη προγραμματική τριπλασιάστηκε το ποσό , έγινε 99 εκ για έργα και δράσεις του Κοινωνικού Ταμείου και το 1/3 θα κατευθυνθεί για ΑμΕΑ, δηλαδή ποσό άνω των 30 εκ.

Στις υποδομές προσβασιμότητας υστερούμε με τις επεμβάσεις στα δημόσια κτίρια να απαιτούν καταρχήν την νομιμοποίησή τους .Και τα περισσότερα κτίρια τόσα χρόνια δεν ήταν νόμιμα . Πέρα όμως από τα προβλήματα προσβασιμότητας ακόμα και στο Δήμο Κοζάνης που είναι και πρωτοπόρος στην περιοχή μας στην συμμετοχή σε ανάλογα προγράμματα, η προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στη Δυτικής Μακεδονίας στα θέματα υγείας καλύπτεται μόνο στο 31%. Δηλαδή σχεδόν 2 στους 3 πολίτες μας με αναπηρία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε θέματα υγείας στην περιοχή μας . Το ποσοστό των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας με σοβαρή αναπηρία που δεν ικανοποίησε ανάγκες σε ιατρική εξέταση η θεραπεία τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω οικονομικής δυσκολίας, μεγάλης λίστας αναμονής ή μεγάλης απόστασης /έλλειψης τρόπου μετακίνησης ανέρχεται στο ιδιαίτερα επίπεδο του 31% σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ. Το ¼ των κατοίκων της Πελοποννήσου και της Ηπείρου με σοβαρή αναπηρία αναφέρει ανικανοποίητες ανάγκες υγείας τους τελευταίους 12 μήνες.

Ένας στους δύο κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας με σοβαρή αναπηρία 1(8-64 ετών ) βρίσκεται στο φάσμα της φτώχειας ή του αποκλεισμού. Αντίστοιχα 6 στους 10 κατοίκους με σοβαρή αναπηρία που διαμένουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου και Ηπείρου βρίσκονται σε ανάλογα δυσμενή κατάσταση , (5) στους δέκα (10) κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας και επτά στους δέκα κατοίκους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης .

Ιωάννα Παπαδημητρίου