el.wikipedia.org: Άγιος Αθανάσιος Πέλλας

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ορεινό χωριό του νομού Πέλλας σε πολύ μικρή απόσταση από τα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός το 1992.

Ο Άγιος Αθανάσιος ανήκει στον δήμο Έδεσσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 184 κατοίκους. Ο Άγιος Αθανάσιος αναπτύσσεται ταχύτατα τουριστικά λόγω της γειτνίασης του με το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν. Διαθέτει πολλές μοντέρνες ταβέρνες και καφετέριες καθώς και σύγχρονους ξενώνες. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Τσέγανη ή Τσεγάνη. Απέχει 30 χλμ. από την Έδεσσα και 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Μαζί με τον Νέο Άγιο Αθανάσιο αποτελεί την τοπική κοινότητα Αγίου Αθανασίου, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως αγροτικός ορεινός οικισμός με έκταση 57,952 χμ² (2011).

Ιστορία

Το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα μάλλον από κτηνοτρόφους και χτίστες από την Ήπειρο και βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος είχε παραχωρήσει κάποια προνόμια στους κατοίκους για την αυτοδιαχείριση των κτημάτων. Το 1803, μια επιτροπή μετέβη στα Ιωάννινα και παρέδωσε επιστολή στα Ελληνικά, με την οποία ζητούσε την ευνοϊκή ρύθμιση μέρους των χρεών τους.

Στην περιοχή, βρέθηκαν ερείπια από κατοικίες και οχυρώσεις από τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, κάτι που δικαιολογείται λόγω της εγγύτητας του οικισμού με την Εγνατία Οδό.

Το 1870, στο χωριό λειτούργησε ελληνικό σχολείο. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, η ευρύτερη περιοχή αποτέλεσε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ των Ελληνικών και Βουλγαρικών δυνάμεων, ενώ ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρήκε Σέρβους και Βούλγαρους να διεκδικούν την κορυφή του Προφήτη Ηλία.

Στην Κατοχή, στο χωριό συγκεντρώνονταν ομάδες αντίστασης, ενώ κατά τον Εμφύλιο εκκενώθηκε από τον Ελληνικο-Εθνικό Στρατό για να αποκοπεί ο Δημοκρατικός Στρατός.

Μεταπολεμικά, ο πληθυσμός του χωριού μειώθηκε λόγω μετανάστευσης προς χώρες του εξωτερικού. Μόλις τη δεκαετία του ’70 συνδέθηκε το χωριό με την Έδεσσα μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

Κατά τη δεκαετία του ’80, ιδρύεται πεδινότερα και το χωριό Νέος Άγιος Αθανάσιος, καθώς το παλιό χωριό κρίθηκε ανασφαλές από γεωλογικής άποψης μετά από σεισμούς. Ο παλιός οικισμός εγκαταλείφθηκε πλήρως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, οπότε δημιουργήθηκαν ξενώνες και αναπτύχθηκε τουριστική δραστηριότητα λόγω του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν.

discovergreece.com: Επιβλητικά βουνά, οικισμοί μοναδικής αρχιτεκτονικής, η αρχαία Πέλλα, και το υψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Ο ιδανικός προορισμός για χειμερινές διακοπές.

Άγιος Αθανάσιος Πέλλας: ένα «παραμυθένιο» χειμερινό θέρετρο με «έδρα» τη Μακεδονία. Καϊμακτσαλάν: ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, στα 2.480 μέτρα. Ο συνδυασμός τους μοναδικός. Ένας ιδιαίτερα προβεβλημένος χειμερινός προορισμός, με υψηλών προδιαγραφών παρεχόμενες υπηρεσίες. Εάν δε προσθέσει κανείς σε αυτά, τα σημαντικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, τότε κατανοεί εύκολα τους λόγους για τους οποίους ο συγκεκριμένος προορισμός έχει γίνει τα τελευταία χρόνια τόσο δημοφιλής. Αξίζει κανείς να τον ανακαλύψει, είτε είναι λάτρης του σκι, είτε επιθυμεί απλώς να απολαύσει την άγρια ομορφιά που δεσπόζει στη γωνιά αυτή της Μακεδονίας.

Αξίζει να δείτε στον Άγιο Αθανάσιο

Άγιος Αθανάσιος Πέλλας: Η «κοσμοπολίτικη» αναγέννηση ενός παραδοσιακού οικισμού

Εξαιρετικό δείγμα καλαίσθητης οικιστικής ανάπτυξης. Επισκεφθείτε τον Άγιο Αθανάσιο και απολαύστε ένα μοναδικό ταξίδι στην παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα καλντερίμια του και τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που θα βρείτε στα καταλύματά του. Ο Άγιος Αθανάσιος. Ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στα 1.200 μέτρα που το 1992 χαρακτηρίστηκε «παραδοσιακός οικισμός» και ξεκίνησε μία καινούργια «παραμυθένια» ζωή. Σήμερα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλέον προβεβλημένους, δημοφιλείς και δυναμικά αναπτυσσόμενους χειμερινούς προορισμούς της Μακεδονίας.

Καϊμακτσαλάν: χιονοδρομικό κέντρο στα 2480 μέτρα

Αγαπημένος χειμερινός προορισμός για τους λάτρεις του σκι, το Καϊμακτσαλάν είναι το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα που ο σκιέρ μπορεί να φτάσει στα 2.480 μέτρα ύψος. Έχει δε τη μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας, καθώς η ποιότητα του χιονιού είναι εξαιρετική, και το τοπίο στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βόρα μοναδικό. Το Καϊμακτσαλάν (λευκή κορυφή) των χιονοδρόμων έχει ομαλές πίστες και όλες τις απαιτούμενες παροχές με σαλέ, σχολές και ενοικίαση εξοπλισμού.

Πέλλα: οι πολύτιμοι αρχαίοι θησαυροί της Μακεδονίας

Η μεγίστη των μακεδονικών πόλεων, η αρχαία Πέλλα, ανακαλύφθηκε σε μια γη που ακόμα και σήμερα κρύβει θησαυρούς. Ο κάμπος είναι διάσπαρτος με τύμβους Μακεδόνων και απομεινάρια αρχαίων οικισμών. Χρυσά κοσμήματα και νομίσματα αναπαύονται μέσα στους αγρούς, στις τάφρους και στις λαγκαδιές.

Λουτρά Αριδαίας: «θερμή» ευεργεσία της φύσης

Εικόνα αξεπέραστη. Ποιος δεν θέλει να κάνει θερμά λουτρά σε φυσικές πισίνες μέσα σε μια πανέμορφη ρεματιά, ενώ γύρω τα πάντα θα είναι καλυμμένα από το χιόνι και τους ατμούς; Ποιος αρνείται την απόλυτη ευεξία μετά από ένα χαμάμ σε κλειστή πισίνα μαζί με τους φίλους του; Ποιος δεν θέλει να κάνει τις διακοπές του σε τόπο όπου στις παραπάνω επιλογές προστίθενται το περπάτημα σε φαράγγι, η ορειβασία και η αναρρίχηση; Όλα μπορούν να συμβούν στα λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία. Αρκεί να κάνετε το ταξίδι σας στη Μακεδονία πραγματικότητα!

Κρυμμένοι θησαυροί στον Άγιο Αθανάσιο

Υγροβιότοπος Άγρα–Βρυτών–Νησιού: κύκνοι και ερωδιοί στη λίμνη

Στη Μακεδονία, εκεί που συναντιούνται τα βουνά Βόρας και Βέρμιο, στην ορεινή λεκάνη του Άγρα, απλώνεται ένας άγνωστος, μα σημαντικός υγρότοπος. Πάνω από 250 διαφορετικά είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί εδώ και η μικρή απόσταση από την Έδεσσα κάνει αυτό τον μικρό παράδεισο εύκολα προσβάσιμο.

Ο Αρχάγγελος του Πάικου

Τον λένε Αρχάγγελο, μετρά 700 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη μονή του 1858. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, ο Αρχάγγελος του Πάικου ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του ταυτότητα και αποτελεί σημείο εκκίνησης για όλες τις μοναδικής φυσικής ομορφιάς διαδρομές στους ορεινούς όγκους του Πάικου και της «εξωτικής» Τζένας.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Μοναδική εμπειρία διακοπών, η πεζοπορία από το χιονοδρομικό κέντρο μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του όρους Καϊμακτσαλάν. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, αλλά αξίζει κάθε λεπτό. Βρίσκεστε σε υψόμετρο 2.524 μέτρων, στην τρίτη υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας. Μπροστά σας το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αφιερωμένο στους Σέρβους πεσόντες, είναι φτιαγμένο από υλικά που βρέθηκαν στα πεδία μάχης της περιοχής. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και νιώστε τη δύναμη αυτού του τόπου.

rouga.gr: Παλιός Άγιος Αθανάσιος

Το πιο κοσμικό ορεινό χωριό της Μακεδονίας βρίσκεται στο νομό Πέλλας, 33χλμ. από την Έδεσσα, μόλις 123χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 603 χλμ. από την Αθήνα. Ο παραδοσιακός οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου (Καιμάκτσαλαν) τα τελευταία χρόνια έχει μια εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη και έχει εξελιχθεί ως το top χειμερινό θέρετρο της Μακεδονίας, ωστόσο οι Αθηναίοι ελάχιστα το γνωρίζουν και ως εκτούτου σπεύδουν να τον επισκεφτούν.

Ο μέχρι πρόσφατα εγκαταλελειμένος Παλιος Αγ.Αθανάσιος (Καιμάκτσαλαν) έχει μετατραπεί σ’ένα από τα πιο κοσμικά ορεινά χωριά με έντονο παραδοσιακό χρώμα, όμορφους ξενώνες, στιλάτα μπαράκια, ταβέρνες που απογειώνουν τη γεύση, εξοχικές βίλλες επωνύμωντης show-biz και ένα πλήθος που κάθε σαββατοκύριακο συρρέει κυρίως από τη Θεσσαλονίκη αλλά τελευταία και από την Αθήνα.

Η γύρω περιοχή προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και extreme σπορ. Στους πρόποδες του Βόρα, στο χωριό Παναγίτσα υπάρχει ανεμοδρόμιο που θεωρείται ενά από τα καλύτερα της Ευρώπης και δίπλα ειδικά διαμορφωμένη πίστα αγώνων μότο-κρος.Επίσης στην Παναγίτσα 8χλμ. από τον Αγ. Αθανάσιο υπάρχει τεχνητή πίστα αναρρίχησης και δυνατότητα οργάνωσης flying box, τοξοβολίας, ορεινού ποδήλατου, πτήση parapente από τη θέση Κερασιές του Βόρα σε υψόμετρο 1600μ. και προσγείωση στο ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας. Με βάση τον Αγ. Αθανάσιο οι καλύτερες εκδρομές που μπορείτε να κάνετε είναι η κοντινή πόλη της Έδεσσας, τα χωριά γύρω από τη λίμνη Βεγορίτιδα, το πανέμορφο Νυμφαίο. Τολμήστε να συνδιάσετε σκι στο Βόρα και την μοναδική απόλαυση των ιαματικών λουτρών μέσα σ’ένα υπέροχο φυσικό τοπίο στα Λουτρά Λουτρακίου της Πέλλας.

web-greece.gr: Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Καϊμάκτσαλαν: Το “Πέτρινο Χωριό”

O Παλαιός Άγιος Αθανάσιος ή Τσέγανη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στους πρόποδες του όρους Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν, στην κορυφή Πιπερίτσα, δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Απέχει 28 χλμ από την πόλη της Έδεσσας και μόλις 10 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν.

Ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και κατοικούνταν ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τότε, οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στο νέο χωριό, 6 χλμ πιο κάτω.

Η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του Αγίου Αθανασίου βασίζεται στην πελεκητή πέτρα και το ξύλο. Τα πέτρινα σπίτια του οικισμού με τις θαυμάσιες κεραμοσκεπές είναι ο λόγος για τον οποίο ο Άγιος Αθανάσιος ονομάζεται και “Πέτρινο Χωριό”.