Συνάντηση με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνης αλλά και τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚ. Η κα Σδούκου με το επιτελείο της σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos γνώριζαν κάθε πτυχή του ζητήματος και πρότειναν κάποιες λύσεις.

Μπορεί το Υπουργείο να μην μπορεί να απαντήσει στο κόστος για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που επιβλήθηκε από την Ευρώπη, κατανοώντας ότι αυτό είναι αδύνατο να μετακυλήσει στους καταναλωτές, αλλά έδωσε κάποιες εναλλακτικές. Μια από αυτές είναι η οικονομική στήριξη της ΔΕΥΑΚ από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Λιβάνιο με διαθέσιμα κονδύλια από ειδικά προγράμματα δήμων που μπορεί να χρηματοδοτήσουν και την επιχείρηση ύδρευσης . Επίσης μέσω του κ. Παπαθανάση από το Υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος είναι γνώστης της περιοχής και έχει την διάθεση να βοηθήσει.

Συζητήθηκαν μάλιστα οι διεκδικήσεις της ΔΕΗ για αποζημίωση που φέρνει η αύξηση του κόστους της τηλεθέρμανσης. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Ενέργειας θα καλέσει τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ να δουν αφενός τις απαιτήσεις της ΔΕΗ, αφετέρου για να κρατηθούν εν λειτουργία οι μονάδες που στηρίζουν την τηλεθέρμανση.

Καταρτισμένοι σύμβουλοι της υπουργού επικροτούσαν την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας των μονάδων και ενίσχυαν τις θέσεις που εξέφρασε το σωματείο της ΔΕΥΑΚ , η διεύθυνση και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης ώστε να σταματήσει και η ψυχοφθόρα διαδικασία των τελευταίων ετών με λύσεις της τελευταίας στιγμής λίγο πριν παγώσει η πόλη.

Μάλιστα γίνεται λόγος για την εξαίρεση του Αγίου Δημητρίου από τους περιορισμούς παραγωγής και έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο ως μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας .Αυτό βέβαια είναι ακόμα στα χαρτιά .Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι αφενός δεν είναι δυνατό να επιδοτηθούν οι ρύποι, δίνοντας όμως άλλες προοπτικές στήριξης από δυο υπουργεία, αφετέρου κρίνεται αναγκαία η λειτουργία των μονάδων του Αγίου Δημητρίου για την απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης.

Με τα χρέη της ΔΕΥΑΚ ως τα τέλη του έτους να φτάνουν τα 23 εκ ευρώ . 1, 7 εκ εκταμιεύτηκαν ήδη από το ταμείο της ΔΕΥΑΚ για εξόφληση δικαστικών υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ .Αυτά προήλθαν από τα 20 εκ που δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ΔΕΥΑ της χώρας, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία χρωστούν μεγάλα ποσά στη ΔΕΗ .

Ιωάννα Παπαδημητρίου