Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη εθελοντική παιδαγωγική κίνηση για νέους σε όλο τον κόσμο: η Προσκοπική Κίνηση! Περισσότερα από 54.000.000 μέλη σε 220 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε την ημέρα γέννησης του Ιδρυτή της Προσκοπική Κίνησης, Λόρδου Baden-Powell.

Ο Λόρδος Robert Baden-Powell (1857-1941) ήταν βρετανός στρατηγός και ιδρυτής του Προσκοπισμού. Έγινε εθνικός ήρωας κατά τη διάρκεια του πολέμου των Boer του 1899-1900 όταν, με μια μικρή φρουρά, ηγήθηκε της υπεράσπισης του Mafeking.

Το 1907 ίδρυσε τον Προσκοπισμό, ο οποίος κατά τη διάρκεια του βίου του, εξελίχθηκε σε έναν σεβαστό διεθνή οργανισμό.

Ο Λόρδος Robert Baden-Powell, όταν αποσύρθηκε από την Προσκοπική Κίνηση το 1937, στην τελευταία του επιστολή προς τους Προσκόπους, έγραψε: «Προσπαθήστε να αφήσετε αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερα από ό, τι το βρήκατε, έτσι όταν έρθει η σειρά σας να πεθάνετε, θα μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι αισθανόμενοι ότι δεν σπαταλήσατε τον πολύτιμο χρόνο που σας δόθηκε, αλλά έχετε κάνει το καλύτερο δυνατό. «Έσω έτοιμοι» να ζείτε ευτυχισμένοι και να πεθάνετε ευτυχισμένοι – να τηρείτε πάντοτε την προσκοπική σας υπόσχεση, ακόμα και όταν θα έχετε σταματήσει να είστε νέοι – και μακάρι ο Θεός να σας βοηθήσει να το πετύχετε».

Στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μοναδική κίνηση για νέους που παραμένει αειθαλής και ελκυστική όχι μόνο γιατί αφουγκράζεται τις ανάγκες των νέων, αλλά γιατί έχει καταφέρει να μην αποτελεί για τα μέλη της απλά καθήκον ή αντικείμενο περιστασιακής ενασχόλησης και έχει γίνει ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, μιας ΖΩΗΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗΣ!