Δημήτρης Αλβανός: Δεν έχει εδαφικά σχέδια, αυτά που προτείνουν για αποκατάσταση δεν είναι εφικτά

O περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας ενημέρωσε για την αλληλογραφία με τη ΔΕΗ για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στα ορυχεία. Η ΔΕΗ επιχείρησε να ζητήσει για δεύτερη φορά την γνωμοδότηση για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων των ορυχείων, ένα θέμα που θα έρθει σύντομα προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ο κ. Δημήτρης Αλβανός, διευθυντής περιβάλλοντος ανέφερε ότι η μελέτη είχε έρθει τον Ιούνιο πριν τις εκλογές χωρίς να περιλαμβάνει το περιφερειακό συμβούλιο στους φορείς που θα έπρεπε να γνωμοδοτήσουν. Θεώρησε το υπουργείο ότι είχε δεν είχε ουσιώδεις τροποποιήσεις οπότε θα έβγαζε νέα απόφαση. Έγινε έγγραφο από τον περιφερειάρχη στο υπουργείο να έρθει μελέτη προς γνωμοδότηση και να μην βγει απόφαση. 20 Νοεμβρίου ήρθε η μελέτη για διαβούλευση στο περιφερειακό συμβούλιο. “Έχει επουσιώδεις μεταβολές η εκμετάλλευση των ορυχείων. Δεν έχει εδαφικά σχέδια, αυτά που προτείνουν για αποκατάσταση δεν είναι εφικτά. Υπάρχει έλλειμμα ισοζυγίου νερού. Μειώνει την γεωργική έκταση, βάζουν παντού φωτοβολταϊκά, θα αφήσουν τρύπες”. Μέχρι 21 Δεκεμβρίου είναι η διαβούλευση με το περιφερειακό συμβούλιο να έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι αποφασιστικό.

Να θυμίσουμε ότι τέλη Ιουνίου το θέμα είχε συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης με το δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα να δηλώνει άγνοια επί του θέματος. Όπως δήλωσε και πριν λίγες μέρες για το ΕΣΕΚ.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Γιατί δεν έφτασαν οι ΜΠΕ των ορυχείων Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου για διαβούλευση στην Περιφέρεια;