Τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Στολτίδη Νόντα, και την υποψήφια Δήμαρχο Κοζάνης, Κουζιάκη Τίνα, πραγματοποίησαν περιοδείες και συσκέψεις στα πλαίσια των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στις 8 Οκτώβρη.

Κατά την διάρκεια των περιοδειών η αντιπροσωπεία ανέδειξε την κρισιμότητα που έχουν οι εκλογές και τους λόγους για τους οποίους μας αφορούν όλους. Τέθηκε στο επίκεντρο, ότι το δίλλημα είναι : ή με τις ανάγκες των πολλών ή με τα κέρδη των λίγων, τονίζοντας ότι η Λαϊκή Συσπείρωση έχει διαλέξει ξεκάθαρα τις ανάγκες των πολλών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να δυναμώσει η μόνη εργατική λαϊκή αντιπολίτευση από την πλευρά των εργατικών λαϊκών συμφερόντων, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική του εχθρικού για το λαό κράτους και της κυβέρνησης που καλούνται να εφαρμόσουν οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της αποθήκης φαρμάκου ΣΥΦΑΣΔΥΜ και στο Κέντρο Υγείας Κοζάνης. Αναδείχθηκε η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για την άμεση στελέχωση των δομών υγείας της περιοχής με όλες τις ειδικότητες και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, να διεκδικήσει ο λαός υγεία και φάρμακο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για λίγους.

Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι οι υγειονομικοί αλλά και συνολικά ο λαός της περιοχής πρέπει να πάρει θέση απέναντι στην κατεύθυνση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας & Περιφερειακά-Αγροτικά ιατρεία) στην Τοπική Διοίκηση. Σε αυτή την κατεύθυνση συμφωνούν και συμπλέουν όλοι οι άλλοι συνδυασμοί. Η εξέλιξη αυτή θα είναι επικίνδυνη για το λαό, καθώς θα διασπάσει τον ενιαίο χαρακτήρα των δημόσιων δομών υγείας, αφού στο όνομα των δημοσιονομικών αντοχών των Δήμων θα μπαίνει το δίλημμα «ή αυξήσεις στα τέλη ή σπαραλιασμένες δομές υγείας», όπως δείχνει η πείρα μετά το πέρασμα της σχολικής στέγης, των βρεφονηπιακών σταθμών και των αθλητικών υποδομών στους δήμους.

Στη συνέχεια, στην αποθήκη και τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ, από την πλευρά των εργαζόμενων στο επίκεντρο του προβληματισμού μπήκε ο κίνδυνος που προκύπτει το χειμώνα για την απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, καθώς και τον κίνδυνο για τα εργασιακά δικαιώματα τους, καθώς η σημερινή κατάσταση, με κυρίαρχες 3 διαφορετικές σχέσεις εργασίας, είναι εικόνα από το μέλλον.

Από την πλευρά της η Τίνα Κουζιάκη τόνισε ότι η κατάσταση που βιώνουν τόσο οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ όσοι και ο λαός της Κοζάνης, ως καταναλωτής, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής στήριξης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της κεντρικής πολιτικής, από όλες τις δημοτικές αρχές, που συμφωνούσαν στη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ στη λογική «κόστους-οφέλους», που κινούνταν στις ράγες της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιμετώπιζε την ενέργεια ως εμπόρευμα, φορτώνοντας στη ΔΕΥΑΚ τη ρήτρα αναπροσαρμογής και το εμπόριο ρύπων. Τόσα χρόνια, αφού έστρωσαν το δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη καπιταλιστική μετάβαση, κλείνοντας ΑΗΣ και ορυχεία, αντί να παίρνουν μέτρα περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους, προσπαθούν να βρουν λύσεις μέσα στα ίδια αντιλαϊκά πλαίσια, στοχεύοντας και τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους. Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί μια ολόκληρη πόλη να κινδυνεύει να ξεπαγιάσει το χειμώνα ή να δεχθεί δυσβάσταχτες αυξήσεις και τους εργαζόμενους να κινδυνεύουν να χάσουν εργασιακά δικαιώματα. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία των 3 μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από το κράτος, γενναία μείωση της τιμής της τηλεθέρμανσης και να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Στα χωριά του Κρόκου και της Άνω Κώμης μεταξύ άλλων η αντιπροσωπεία συνομιλώντας με τους κατοίκους της περιοχής στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Τονίζοντας ότι όπως έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα και έξω από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια θα συνεχίζει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής, για αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, για κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα εξασφαλίζουν το κόστος παραγωγής στους αγρότες και θα αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειες τους .

Ακόμη στο επίκεντρο βρέθηκε το μεγάλο ζήτημα της θέρμανσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής με την θέρμανση αφού δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεθέρμανση και καλούνται να πληρώσουν το πανάκριβο πετρέλαιο για να ζεσταθούν.

Στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, με επικεφαλής την Τίνα Κουζιάκη, συνομίλησε με τους εργαζόμενους και τόνισε πως τα προηγούμενα χρόνια επιβεβαιώθηκε ότι η λεγόμενη δίκαιη μετάβαση, στην οποία όλοι οι συνδυασμοί σε δήμο και περιφέρεια «πίνουν νερό», τελικά έχει κερδισμένους μόνο τους μονοπωλιακούς ομίλους και χαμένο το λαό. Ο λαός την πληρώνει με χαμένες θέσεις εργασίας, με πανάκριβο ρεύμα και θέρμανση και περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης παντού.

Τέλος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο εργατικό κέντρο Κοζάνης με συνταξιούχους της περιοχής. Η Κουζιάκη Τίνα στην ομιλία της ανέφερε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι το αν θα βγει ενισχυμένο το ψηφοδέλτιο της Λαϊκης Συσπείρωσης θα μπορέσει να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στους κυβερνητικούς δημάρχους και περιφερειάρχες αλλά και όσων συμφωνούν με την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μπορούν να ασκήσουν πολιτική με κριτήριο στις λαϊκές ανάγκες οι υποψήφιοι που δεσμεύονται από στις «δημοσιονομικές αντοχές», που συμφωνούν ότι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί στις είναι «κόστος»; Αυτοί που ψήφισαν είτε ως δημοτική αρχή είτε ως «συναινετική αντιπολίτευση» την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ που είναι ουσιαστικά η παραδοχή ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη στις δημοτικές υπηρεσίες; Ή αυτοί που τόσα χρόνια, δοκιμασμένοι ως δημοτικές αρχές, ως δημοτικοί σύμβουλοι, συμφωνούσαν και ενίσχυαν το δρόμο που δεσμεύει στο αίσχος στις ημιαπασχόλησης; Τι στάση θα κρατήσουν όλοι αυτοί, σε λίγες μέρες που η κυβέρνηση φέρνει το κατάπτυστο νομοσχέδιο που δημιουργεί έναν εργασιακό μεσαίωνα, με 13 ώρες δουλειάς, συμβόλαια μηδενικών ωρών κ.α.; Έτσι μάλλον την εννοούν την ανάπτυξη. Κόλαση για τους εργαζόμενους και παράδεισος για τους ομίλους. Γιατί άλλωστε βλέπουμε όλοι στα προγράμματα τους να κόπτονται για τα ειδικά κίνητρα για τους επενδυτές στην περιοχή; Μέχρι και «πίεση» για να εφαρμοστεί τώρα ο νέος αναπτυξιακός νόμος της ΝΔ βλέπουμε στο πρόγραμμα του κ. Χάρη Κουζιάκη.»