Προκειμένου για τη σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας Ακρινής μεταβιβάστηκε η Ενεργειακή Κοινότητα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Ελλησπόντου ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διανομής κερδών στους μετόχους της, δηλαδή στους κατοίκους της Ακρινής. Ήδη με τα 15 πρώτα ονόματα κατοίκων της Ακρινής -που δόθηκαν απόν την κοινότητα- υπάρχει η δυνατότητα σύστασής της με μια απλή τροποποίηση καταστατικού, μιας και αυτή του Ελλησπόντου υπόκειται στο παλιό καθεστώς διανομής κερδών. Με το νέο πλαίσιο δεν μπορεί να γίνει διανομή κερδών πάνω από το 20% για αυτό και επιλέχθηκε η μεταβίβαση υφιστάμενης ενεργειακής κοινότητας με παλιό ΑΦΜ. Έστω και αν η συγκεκριμένη ως μη κερδοσκοπική δεν επέτρεπε κάτι ανάλογο για αυτό και θα γίνει τροποποίηση.

H άνω ενεργειακή κοινότητα Ελλησπόντου είναι μέλος του δικτύου ΟΦeΛΟΣ, όπως και εκείνη της ομάδας παραγωγών Proud Farm που πλέον δεν υφίσταται και του Δημητρίου Υψηλάντη, στην οποία είναι μέλος ο Λευτέρης Ιωαννίδης. Πλέον η πρώτη καταργήθηκε, η δεύτερη δεν πήρε όρους σύνδεσης και η τρίτη μεταβιβάζεται. Με την παραχώρησή της η τρίτη εξυπηρέτησε τις ανάγκες της Ενεργειακής Κοινότητας Ακρινής που αναμένει παράλληλα από τη ΔΕΗ την παραχώρηση κάποιου δικού της φωτοβολταϊκού πάρκου 35 μεγαβάτ μέσα στα ορυχεία.

Όσο για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των 8 κιλοβάτ, όπως επίσης ανέφερε το κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos δε σηκώνει το δίκτυο και τους 450 δικαιούχους. Οπότε λέγεται ότι θα μπει αρχικά μονοφασικό ρεύμα των 4 κιλοβάτ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μετατροπή του σε τριφασικό από τους κατοίκους. Η ενημέρωση βέβαια του προέδρου της Ακρινής κ. Γιώργου Αντωνιάδη είναι διαφορετική. Ο ίδιος γνωρίζει ότι θα γίνει μελέτη για αλλαγή του δικτύου ώστε να είναι εξαρχής όλα τα ρεύματα τριφασικά, κάτι που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ.

Πολλές είναι οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση του εναλλακτικού σχεδίου της κυβέρνησης που μόνο εύκολο δεν είναι και το έχει επωμιστεί ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου