Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης παρουσίασε στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας της Δευτέρας την πρόταση για το αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου μιλώντας για ένα έργο μεγάλης εμβέλειας. Η πρόταση που τίθεται είναι να υποβληθεί στο πρόγραμμα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας. Ως ελάχιστο όριο αυτών των έργων είναι προϋπολογισμός 50 εκ με μεγάλη επίπτωση στις τοπικές κοινωνίες και τις θέσεις εργασίας. Αν είναι μικρότερα των 50 εκ μπορεί να ενταχθούν υπό προϋποθέσεις.
Δεν υπήρχε τίποτα για αυτό το έργο παρά μια αναγνωριστική μελέτη, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έτοιμη η προμελέτη του έργου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκ, αρδεύει 37 χιλιάδες στρέμματα και υποστηρίζει το αρδευτικό των 24.000 στρεμμάτων στα Σέρβια με επιπλέον ποσότητες νερού και ένα επιπλέον αγωγό για να μειώσει το κόστος του αρδευτικού κατά 20%. Πρόκειται για μια σπουδαία παρέμβαση, προβλέπεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκές συστοιχίες για τα αντλιοστάσια ώστε να μηδενιστεί το κόστος άρδευσης, αφενός να μειωθεί το κόστος παραγωγής, αφετέρου να πρασινίσει η παραγωγή.
Το έργο συμβάλλει στην αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ενώ δίνεται η δυνατότητα με συμπληρωματικά μέτρα να γίνουν οι αναδασμοί, κυρίως εκεί που υπάρχουν αρδευτικά Πέρα από τα θέσεις εργασίας θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Δημιουργείται η ελπίδα για εναλλακτικές στο χωράφι με περισσότερες επιλογές. Έχει οργανωθεί η επιστημονική εκπαίδευση τω ν αγροτών για να αποδώσουν στο μέγιστο βαθμό. Στόχος είναι να ανέβει η αρδευόμενη έκταση στο μέσο όρο της χώρας. Η αξιοποίηση των υδάτων δεν ξεπερνά το 19-20% σε σχέση με το 40% της αρδεύσιμης γης που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης. Πάνω από δέκα κοινότητες θα δουν οφέλη με την ολοκλήρωση του έργου σε: Αιανή, Κερασιά, Ρύμνιο, Αμυγδαλιά, Καισαρειά, Άνω Κώμη, Σπάρτο, Κοντοβούνι, Κάτω Κώμη, Λεύκαρα, Νεράιδα, Ροδίτη, Γουλών, Βαθυλάκκου.
Ο κ. Πεκόπουλος από την ΑΝΚΟ ανάφερε ότι το αρδευτικό σχεδιάστηκε παράλληλα με το αρδευτικό Σερβίων. Αφορούσε έκταση 24.000 στρεμμάτων από Κοντοβούνι ως Λεύκαρα. Δεν ωρίμασε ποτέ. Προβλέφθηκε αναμονή στο σώμα του φράγματος, στο μικρό υδροηλεκτρικό στην πλευρά της μονής Ιλαρίωνα και εκεί θα ξεκινήσει ο κεντρικός τροφοδοτικός αγωγός.
Τα δίκτυα μεταφοράς είναι 50 χλμ και τα δίκτυα διανομής 185 χλμ, οι υδροληψίες είναι σχεδόν 800. Προβλέπονται πέντε αντλιοστάσια με αντίστοιχη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Η ενεργειακή δαπάνη ανέρχεται σε 92 κιλοβατώρες ανά στρέμμα και φέτος σε λιγότερο από 20 ευρώ ανά στρέμμα χωρίς να ληφθεί υπόψιν ο ενεργειακός συμψηφισμός. Με το net metering η δαπάνη μειώνεται κάτω από 5 ευρώ/στρέμμα.
Εκτείνεται στη ΒΔ πλευρά της λίμνης Πολυφύτου από την Βέρβερη Αιανής ως τα Λεύκαρα και ΝΑ από τη συστάδα χωραφιών του Φρουρίου ως τις Γούλες και ενώνεται με το αρδευτικό Σερβίων. Συνδέεται με το αρδευτικό Σερβίων στις Αυλές – Γούλες με ποσότητες νερού από Ιλαρίωνα. Η πραγματική έκταση που θα αρδευτεί δεν είναι 37.000 στρέμματα, αλλά 40.000. Χωρίζεται σε τρεις τομείς: Βαθυλάκκου, Αιανής – Ελίμειας και Ρυμνίου. Η ΜΠΕ υποβλήθηκε τον Ιούλιο και αναμένεται η έγκριση των όρων το 2023.
Ιωάννα Παπαδημητρίου