Η συνεχής τουριστική άνοδος της χώρας μας έχει δημιουργήσει την ανάγκη για μία νέα ταξιδιωτική αγορά: αυτή που εστιάζει σε καινούργιες, συναρπαστικές εμπειρίες οι οποίες αποκαλύπτουν στους επισκέπτες μία ολότελα φρέσκια πλευρά της ζωής σε ελληνικές πόλεις, μεγάλες ή μικρές.

Πρόκειται για διαδικασίες διασκεδαστικές και πρωτότυπες που οι επισκέπτες σίγουρα αξίζει να ζήσουν. Και -γιατί όχι- ακόμα εμείς και οι ντόπιοι, σε μία προσπάθεια να δούμε με διαφορετική οπτική γωνιές και πράγματα οικεία.

Oι παρακάτω εμπειρίες σίγουρα διαφέρουν από οποιαδήποτε συμβατική ταξιδιωτική ξενάγηση και βασίζονται στην έμπνευση και το πάθος των κατοίκων να δείξουν παραέξω την δική τους, προσωπική εκδοχή του τόπου τους.

Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό, αφού όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες λένε ναι σε μία ελληνική εμπειρία αλλιώτικη από όλα τα υπόλοιπα. Το ίδιο συμβαίνει και σε διεθνές, βέβαια, επίπεδο καθώς αυτή τη στιγμή σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες μπορεί να βρει κανείς περισσότερες από 25.000 αντίστοιχες εμπειρίες σε πάνω από 1.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Παρακάτω θα βρείτε και εσείς 10 πολύ ιδιαίτερες τουριστικές υπηρεσίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που δεν θα μπορείτε να φανταστείτε καν ότι υπάρχουν.

Χαλκιδική
Φτιάξτε σαπούνι
Πολύγυρος, 35 ευρώ το άτομο

Ο επισκέπτης ξεναγείται στον χώρο του εργαστηρίου Vasilakis Soap και παρακολουθεί μια παρουσίαση παρασκευής χειροποίητου σαπουνιού από τον Αντώνη Βασιλάκη, ο οποίος ως δεύτερη γενιά, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Αρχικά, θα γίνει περιγραφή τόσο της σημαντικής αξίας της γεωγραφικής τοποθεσίας καθώς και του διατηρητέου κτίσματος, που στεγάζεται το εργαστήρι του σαπουνιού.

Η παρουσίαση θα ξεκινήσει με την περιγραφή όλων των σταδίων της παραγωγής ενός σαπουνιού με όλες τις σημαντικές πληροφορίες που θα χρειαστεί ο επισκέπτης ώστε να μπορεί να δημιουργήσει ο ίδιος το δικό του σαπούνι, ακολουθώντας την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας. Παράλληλα, οι τουρίστες θα μάθουν για τις θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων που αποτελούν και τα βασικά συστατικά των σαπουνιών.

Φεύγοντας, ο επισκέπτης θα έχει αποκομίσει την όμορφη εμπειρία της δημιουργίας του παραδοσιακού σαπουνιού αποκτώντας τις βασικές γνώσεις, θα έχει έρθει σε επαφή με την φύση της Χαλκιδικής και θα έχει γνωρίσει καλύτερα μια παράδοση, η οποία συνεχίζεται στο «πράσινο εργαστήριο» που λειτουργεί με σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Mαθήματα σαπωνοποιίας / Photo: Αirbnb

Mαγειρέψετε με μία ελληνική οικογένεια /Photo: Αirbnb

Θεσσαλονίκη
Γίνετε μέλος μιας ελληνικής οικογένειας για ένα απόγευμα
Θεσσαλονίκη, από 49 ευρώ

Πώς ζει μια παραδοσιακή, ελληνική οικογένεια; Τι μαγειρεύει; Τι συζητάει γύρω από το τραπέζι; Αυτή θα είναι μια τρελή εμπειρία για τον ξένο επισκέπτη, είτε ταξιδεύει μόνος του, είτε με την οικογένειά του και θέλει να ζήσει για μισή μέρα ως μέλος μίας τυπικής ελληνικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Θα μαγειρέψει μαζί της, θα φτιάξει το γλυκό για το κλείσιμο του γεύματος, θα απολαύσει μεζεδάκια και τσίπουρο, κι έπειτα θα χορέψει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, καθώς ο οικοδεσπότης τυγχάνει να είναι και δάσκαλος ελληνικών χορών.

Αθήνα
Κάντε Τατουάζ σε φρούτα
50 ευρώ το άτομο

Η ιστορία των τατουάζ ξεκινά στη Νεολιθική εποχή, περίπου το 5000 π.Χ. και έκτοτε συνδέεται άρρηκτα με αρκετούς πολιτισμούς. Σήμερα, το τατουάζ αποτελεί προσωπική έκφραση, μορφή τέχνης αλλά και τουριστική εμπειρία. Σε ένα επαγγελματικό στούντιο τατουάζ, υπό πραγματικές συνθήκες εργασίας, ο ξένος επισκέπτης μαθαίνει το πώς το τατουάζ συνδέεται με τον αθηναϊκό πολιτισμό και εισάγεται στην τέχνη της δερματοστιξίας από επαγγελματίες καλλιτέχνες με πολυετή πείρα. Στόχος είναι ο τουρίστας να δημιουργήσει το δικό του τατουάζ. Αρχικά, ο επισκέπτης επιλέγει το σχέδιο που θέλει και στη συνέχεια το μεταφέρει σε ένα διάτρητο.

Τατουάζ σε φρούτα/ Photo: Αirbnb

Έπειτα, μαθαίνει πώς να ρυθμίζει το εργαλείο και τέλος, δημιουργεί το τατουάζ του σε φρούτα όπως είναι η μπανάνα, το πορτοκάλι και το λεμόνι. Η φλούδα αυτών των φρούτων είναι πολύ κοντά στην υφή του ανθρώπινου δέρματος. Έτσι, ο επισκέπτης βιώνει την εμπειρία δημιουργίας του τατουάζ, επιστρέφοντας στη χώρα του με ακόμη μία ιδιαίτερη ανάμνηση.

Αθήνα
Ενας Γάλλος κάνει τα Εξάρχεια τουριστική ατραξιόν
Εξάρχεια, από 68 ευρώ η ομάδα

Ας ξεχάσουμε τα κλισέ της Ελλάδας και ας εμβαθύνουμε σε έναν αστικό κόσμο, παρακολουθώντας τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, καλεί τους τουρίστες του ο Γάλλος οικοδεσπότης, πλέον μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

Πρόκειται για μία περιήγηση στα Εξάρχεια, τη μοναδική περιοχή στο κέντρο της Αθήνας όπου συναντιούνται οι αριστεροί και αναρχικοί και όχι, αυτό δεν αποτελεί γκέτο, όπως επισημαίνει ο διοργανωτής, αλλά ένα κοκτέιλ για κοινωνικοποίηση. Ο περίπατος, συνοδεία του Γάλλου οικοδεσπότη, οδηγεί τους τουρίστες στον πυρήνα της περιοχής, για να κατανοήσουν την τρέχουσα πραγματικότητα, μέσα από την πανταχού παρούσα τέχνη του δρόμου, τους ήσυχους πεζόδρομους, τις εκδηλώσεις των ακτιβιστών και τις πολυσύχναστες πλατείες αναψυχής.

Street art: ‘Όλη η Αθήνα, μια υπαίθρια γκαλερί
35 ευρώ το άτομο- κατάλληλη για οικογένειες

Η τέχνη του δρόμου στην Αθήνα, είναι μία από τις πρώτες σε προτίμηση ιδιαίτερες εμπειρίες των τουριστών.

Οι καλλιτέχνες του δρόμου ξεναγούν τους τουρίστες στους αστικούς τους καμβάδες, όπου με το χρώμα και τα φανταστικά τους σχέδια, δίνουν ζωή στο γκρίζο της πόλης, καλύπτοντας τα κενά, άσχημες προσόψεις και βρώμικα τσιμεντένια κτίρια.

Σε αυτήν την εναλλακτική εμπειρία, οι τουρίστες εξερευνούν πέντε μοναδικές και ενδιαφέρουσες γειτονιές που υποστηρίζουν και προβάλλουν την τέχνη του δρόμο, απολαμβάνοντας παράλληλα ένα λιγότερο γνωστό κομμάτι της Αθήνας. Η περιήγηση στα έργα τέχνης του δρόμου, τελειώνει στην όμορφη γειτονιά του Κεραμεικού.

Γίνετε master chef στην καντίνα
39 ευρώ το άτομο

Στο περίφημο Food Truck, την πρώτη κινητή κουζίνας στην Ελλάδα που προσφέρει υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο φαγητό “του δρόμου”, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τοπικά παραδοσιακά υλικά που μεταμορφώνονται σε απίθανα σνακ, οι τουρίστες μαθαίνουν την γαστρονομία της ελληνικής καντίνας. Αρχικά, ψωνίζουν τις αγνές πρώτες ύλες από την αγορά στην καρδιά της Αθήνας, διαλέγοντας εκλεκτά τυριά, αλλαντικά και λαχανικά. Στη συνέχεια, ξεκινούν το μαγείρεμα στην καντίνα, υπό την καθοδήγηση του σεφ ιδιοκτήτη της. Έπειτα, απολαμβάνουν τις δημιουργίες τους, φροντίζοντας να πάρουν μαζί τους, εκτός από τη νόστιμη ανάμνηση, και μία τουλάχιστον συνταγή, ώστε να τη φτιάχνουν και στη δική τους κουζίνα.

Μάθημα streed food μαγειρικής/ Photo: Αirbnb

Μαθήματα ξυλογλυπτικής/ Photo: Αirbnb

Φιλιατρά
Παραδοσιακή ξυλογλυπτική στα Φιλιατρά
55 ευρώ το άτομο

Ταξίδι μέσα στο ταξίδι αποτελεί η εμπειρία της παραδοσιακής ξυλογλυπτικής στην όμορφη πόλη της Πελοποννήσου, στην καρδιά ενός όμορφου κτήματος με ελαιόδεντρα, βερικοκιές και κατάφυτους κήπους Ο επισκέπτης, βυθίζεται σε μια καλλιτεχνική περιήγηση στο χρόνο, ανακαλύπτοντας με τους οικοδεσπότες του τα μυστικά της παραδοσιακής ξυλογλυπτικής. Αντί για σύγχρονα εργαλεία που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα ή μπαταρία, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές σμίλες, δημιουργώντας τα δικά τους έργα τέχνης. Μέσα σε 2,5 ώρες, οι τουρίστες μαθαίνουν πώς να μαλακώνουν την υφή του ξύλου ελιάς και εξοικειώνονται με τον τρόπο χρήσης των εργαλείων, δίνοντας το σχήμα και τη μορφή που έχουν στο μυαλό τους: Μια μαργαρίτα, ένα κοχύλι ή τα αρχικά του ονόματός τους. Τέλος, εφαρμόζουν βερνίκι με βάση το νερό, ώστε να πάρει το ξύλο μια προστατευτική λάμψη.

Πρέσπες
Γίνετε εξπέρ στα φασόλια Πρεσπών σε ξυλόφουρνο
Λευκώνας, 60 ευρώ το άτομο

Τουριστική εμπειρία έχουν γίνει και τα περίφημα φασόλια Πρεσπών, στο παραδοσιακό χωριό Λευκώνας. Οι τουρίστες ξεκινούν με το καλωσόρισμα, ένα τσίπουρο μέσα στο παραδοσιακό αποστακτήριο. Έπειτα, περιηγούνται στον βιολογικό κήπο του οικοδεσπότη, συγκεντρώνοντας τα υλικά για τη μαγειρική τους. Στη συνέχεια, προετοιμάζουν τον ξυλόφουρνο που θα σιγοψήσει όπως πρέπει τις γαστρονομικές τους δημιουργίες.

Ξυλόφουρνος/ Photo: Unsplash

Αφού τελειώσουν το μαγείρεμα και μέχρι να καραμελώσουν τα φασόλια, οι επισκέπτες έχουν τον χρόνο να περιπλανηθούν στο όμορφο χωριό και να αλληλεπιδράσουν με τους κατοίκους του.

Τέλος, γύρω από το φιλόξενο τραπέζι, οι τουρίστες απολαμβάνουν τα φασόλια που έφτιαξαν με τα χέρια τους.

Εδεσσα
Περπατήστε στα βήματα του Χο Τσι Μινχ στην Έδεσσα
60 ευρώ το άτομο

Έδεσσα/ Photo: Shutterstock

Και από την ‘Εδεσσα πέρασε ο Χο Τσι Μινχ, ο γνωστός θρύλος και ιδρυτής του Βιετνάμ, ως στρατιώτης του γαλλικού στρατού. Όταν το 1965 ο δημοσιογράφος Σόλων Γρηγοριάδης επισκέφθηκε το Βιετνάμ ως πολεμικός ανταποκριτής, συνάντησε τον πατέρα του Βιετναμέζικου έθνους υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας. Στο άκουσμα της Έδεσσας, ο Χο Τσι Μινχ τον ρώτησε εάν είναι από την πολιτεία των νερών και των κερασιών. Τότε, οι δύο άνδρες χαιρέτισαν και πάλι ο ένας τον άλλον, ακόμη πιο θερμά, όπως συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι που συναντιούνται διαπιστώνουν ότι γνωρίζονται από παλιά. Ήταν τότε που ο Χο Τσι Μινχ αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της Έδεσσας -και όχι μόνο- καθώς κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό και πέρασε από την Έδεσσα που τότε λεγόταν Βοδενά από τα φημισμένα της νερά…

Αυτήν την εμπειρία θα ζήσουν και οι ξένοι τουρίστες, περπατώντας στα βήματα του θρυλικού Χο Τσι Μινχ, γνωρίζοντας την ιστορία και τις ομορφιές της περιοχής. Η ημέρα τους θα τελειώσει σε ένα λαχταριστό τραπέζι, στρωμένο με τοπικά εδέσματα και ποτά.

Μέγαρα
Κάντε ποδήλατο στις ράγες του τρένου
23 ευρώ το άτομο

Σε μία ιδιότυπη ποδηλασία, πάνω σε παλιές ράγες τρένου, καλούν τους ξένους επισκέπτες οι οικοδεσπότες, ώστε να τους προσφέρουν μία μοναδική διαδρομή με θέα στον Αργοσαρωνικό, αλλά και να τους διηγηθούν ιστορίες με τον μυθικό Σκίρωνα και τα γερμανικά πολυβολεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην περίφημη Κακιά Σκάλα.

Photo: Railbiking in Greece

Photo: Railbiking in Greece

Τα ειδικά διαμορφωμένα ποδήλατα, κυλούν πάνω στην παλιά γραμμή του ΟΣΕ για Πελοπόννησο, σε μια περιοχή με μοναδική ομορφιά και έντονη ιστορία, που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.

Πριν ξεκινήσουν, οι τουρίστες ενημερώνονται για τη διαδρομή και το τι πρόκειται να δουν, καθώς και για τη συνεισφορά του σιδηροδρόμου στη βιομηχανική ιστορία της περιοχής. Στη συνέχεια, κάθονται στις θέσεις τους και μαθαίνουν πώς λειτουργεί αυτό το εξαιρετικό ποδήλατο, το οποίο έχει 4 τροχούς, οπότε δεν απαιτεί ισορροπία ή άλλες δεξιότητες, ενώ όσον αφορά την ταχύτητα, είναι ίδια με τα συμβατικά ποδήλατα. Το μήκος της διαδρομής είναι 7,5 χιλιόμετρα, 15 χιλιόμετρα συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής. Τέλος, υπάρχουν στάσεις σε ιστορικά αξιοθέατα κατά μήκος της διαδρομής, καθώς και περιηγήσεις σε επιλεγμένες τοποθεσίες.

Πηγή:travel.gr