ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΗ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΚΑ

Ο αγώνας έγινε την 1 Απριλίου 1962 ημέρα Κυριακή και ώρα 10,30 π.μ .στο ουδέτερο γήπεδο του ΑΡΕΩΣ Θεσσαλονίκης. Στον αγώνα πήγε σχεδόν όλη η Κοζάνη, με λεωφορεία , φορτηγά, ταξί, Ι.Χ. και ο ΟΣΕ συμπλήρωσε επί πλέον βαγόνια για να μεταφέρει φιλάθλους. Πηγαίνοντας στο γήπεδο του Άρεως οι φίλαθλοι μας (Να σημειώσω ότι ο Ολυμπιακός Κοζάνης είχε φιλικές σχέσεις με τον Άρη από το 1930, που ως πρωταθλητής Ελλάδος είχε δώσει φιλικό αγώνα στην πόλη μας με τον Ολυμπιακό στις 14-9-1930 ) χόρευαν στο δρόμο τον Κοζανίτικο χορό το Έντεκα (11) και τραγουδούσαν, τόση μεγάλη αισιοδοξία υπήρχε για τον αγώνα. Δυστυχώς ατύχησε ο Ολυμπιακός και έχασε με 1-0 , και αποκλείστηκε να ανέλθει στην Α΄. Εθνική του ποδοσφαίρου. Δε θα μιλήσουμε για τη διεξαγωγή του αγώνα, μόνο ότι ο Ολυμπιακός αγωνίζονταν με 9 παίκτες και τραυματία τον Σπανίδη. Ο Διαιτητής ήταν Πορτογάλος.
Ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Γιώργος Κούγιας, μετά τον αγώνα έγραψε ένα σπουδαίο άρθρο με τον τίτλο «ΘΛΙΜΜΕΝΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ», που αναφέρονταν στον αγώνα. Από τότε πέρασαν 55 χρόνια .

Δημοσιεύω για την τοπική ποδοσφαιρική ιστορία δύο φωτογραφίες:

Η ομάδα που πήρε μέρος στον αγώνα και τα ονόματα των ποδοσφαιριστών: (Από αριστερά) Τάσος Εμμανουηλίδης αρχηγός, Βαγγέλης Σανόπουλος, Χαρίλαος Κουτσιμάνης, Αδάμος Παπαδόπουλος, είναι στην Αυστραλία, Γιώργος Ιωαννίδης, Πλάτων Φάκας αείμνηστος, Μπάμπης Γαβριηλίδης, Γιάννης Κωφίδης αείμνηστος, Καράμπελας Βαγγέλης, Παύλος Τσακιρίδης και Τηλέμαχος Σπανίδης αείμνηστος.

 

Εισέρχεται στο γήπεδο του Άρεως ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος Διονύσιος Μανέντης , βουλευτής Κοζάνης όπου φαίνονται οι κερκίδες γεμάτες από φιλάθλους πολλοίς κόσμος είχε παρακολουθήσει τον αγώνα.