Παραδόθηκε πρόσφατα στη ΔΕΗ Α.Ε. από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο η αναλυτική έκθεση αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων στον κ. Δημήτρη Δημητρακόπουλο,

Τομεάρχη Υδρογεωλογικών Μελετών της ΔΕΗ σχετικά με την παρουσία χρωμίου στα υπόγεια και επιφανειακά νερά της Λεκάνης Σαριγκιόλ. Εκκρεμούν οι πιστοποιήσεις των καναδέζικων εργαστηρίων, όπου και έγιναν οι αναλύσεις για την οριστική παραλαβή της μελέτης, μετά την οποία θα ακολουθήσει και δημόσια παρουσίαση.

Ο «Πρωινός Λόγος» μίλησε με τον κ. Δημήτρη Δημητρακόπουλο για τα αποτελέσματα της μελέτης , τα οποία φέρνουν τα δύο πανεπιστήμια Α.Π.Θ. και Μετσόβειο σε σύγκρουση και παράλληλα και τους εντολοδόχους τους. Μάλιστα με την θέση του Μετσόβειου συντάσσεται και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το ΙΓΜΕ, σύμφωνα με τις απόψεις που ακούστηκαν ως τώρα. Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε: «Ο κύριος λόγος για τις τιμές του εξασθενούς χρωμίου είναι τα πετρώματα με την συμμετοχή της τέφρας να είναι ήσσονος σημασίας. Υπάρχουν μετρήσεις σε περιοχές που δεν υπάρχουν δραστηριότητες της ΔΕΗ με επίσης αυξημένες τιμές: στα Κοίλα, στην περιοχή των παλιών υδραγωγείων της ΔΕΥΑΚ, στις πηγές του Βερμίου, στη Βέροια»
«Η λεκάνη Σαριγκιόλ είναι επιβαρυμένη σε χρώμιο, ο υδροφορέας βρίσκεται σε κακή ποιοτική κατάσταση ύστερα και από τη μελέτη του ΥΠΕΚΑ πριν χρόνια. Η ύπαρξη χρωμίου είχε αποδοθεί στα πετρώματα από το 1993-94, δεν είναι κάτι καινούριο. Αν έφευγε από την τέφρα χρώμιο, μέσα στα ορυχεία, όπου θάβουμε την τέφρα, θα ήταν γεμάτο. Να όμως που ήταν πάντα κάτω από το όριο ανίχνευσης, κάτω από 1», συνέχισε ο τομεάρχης Υδρογεωλογικών Μελετών της ΔΕΗ. «Υπάρχουν κάθε χρόνο επίσημες εκθέσεις με μετρήσεις», μας είπε, κάτι που αμφισβητεί η πρώην περιφερειακή αρχή χωρίς όμως ποτέ να γίνουν μετρήσεις για εξασθενές χρώμιο και άλλων βαρέων μετάλλων, αφού δεν ανιχνευόταν καν υπέρβαση του χρωμίου.
Την ίδια ώρα ο κ. Νικόλαος Καντηράκης του Α.Π.Θ. δηλώνει ανοιχτά ότι η τέφρα είναι η βασική αιτία ύπαρξης εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή, τουλάχιστον στις περιοχές που έγιναν μετρήσεις. Ο «Πρωινός Λόγος» αναζητώντας προηγούμενες μετρήσεις κατέληξε στα εξής. Η ΔΕΥΑΚ προχώρησε σε μετρήσεις στα τέλη του 2012, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν το 2013 .Οι κάτοικοι των χωριών Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου και Ακρινής έπιναν τότε εμφιαλωμένα μέχρι να φτιαχτεί το νέο δίκτυο μέσω Ερμακιάς να τους υδροδοτήσει. Πριν από αυτές τις μετρήσεις με την ενοποίηση του Δήμου Κοζάνης από το 2011 δεν έγινε ποτέ κάτι αντίστοιχο. Ούτε από το Κέντρο Περιβάλλοντος, γιατί κανένας δεν του το ανέθεσε ούτε από τον πρώην Δήμο Ελλησπόντου με τη ΔΕΥΑΚ να «ανακαλύπτει» το πρόβλημα. Εδώ να θυμίσουμε ότι η ΔΕΥΑΚ είχε μηνύσει τη ΔΕΗ για καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, η οποία την ανάγκασε να βρει με πολλά έξοδα άλλες πηγές υδροδότησης, αλλά δεν δικαιώθηκε.
Οι δύο προγραμματικές συμβάσεις της άνοιξης του 2014
Μετά από τις ανακοινώσεις για τις υπερβάσεις δραστηριοποιήθηκε ταχύτατα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ετοιμάζοντας δύο προγραμματικές συμβάσεις το Μάρτιο του 2104, μία 100.000 ευρώ, την οποία ως γνωστόν παρουσίασε το Α.Π.Θ. και μία ακόμα για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου σε όλο το λεκανοπέδιο ύψους 240.000 ευρώ , η οποία ποτέ δεν προχώρησε. Πραγματικά δεν απαντήθηκε το ερώτημα γιατί δεν προχώρησε η δεύτερη μελέτη, η οποία και θα καταδείκνυε τη γενεσιουργό αιτία των υπερβάσεων του εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα, αφού θα υπήρχαν δεκάδες δείγματα και από περιοχές που δεν επιβαρύνονται από την εξόρυξη του λιγνίτη. Συμβαλλόμενοι στην δεύτερη προγραμματική ήταν το ΚΕΠΑ, το ΙΓΜΕ, το ΤΕΙ και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η νυν περιφερειακή αρχή αναφέρει ότι δεν υπήρχε χρηματοδότηση για τη δεύτερη σύμβαση, ενώ η πρώην ακόμα απορεί γιατί προχώρησε μόνο η πρώτη και κόλλησε η δεύτερη, κάτι που έγινε γνωστό προ ολίγων ημερών.
Μέλη της επιστημονικής κοινότητας αποδίδουν ακόμα και στη νιτρορύπανση τις τιμές του εξασθενούς χρωμίου, θέλοντας να συνδέουν τα νιτρικά με την τέφρα και δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στον απλό πολίτη. Ίσως αν κινούνταν η τοπική κοινωνία σε μια κοινώς αποδεκτή μελέτη με τη ΔΕΗ να είχαμε αποτελέσματα. Κι αν αυτό φαντάζει ουτοπικό τουλάχιστον να είχαν την οικονομική επάρκεια τα Πανεπιστήμια να κινούνταν ανεξάρτητα σε μελέτες και μετρήσεις χωρίς να έχουν ανάγκη τον οβολό κανενός.
Με τα ερωτήματα να παραμένουν μεγάλα και αναπάντητα. Επηρεάζονται οι καλλιέργειες; Η ΔΕΗ φεύγει και σύντομα και ο αποθέτης. Θα κρατήσουμε χαμηλούς τους τόνους ή θα το πάμε μέχρι τέλους με ό, τι αντίκτυπο έχει αυτό αύριο για τον πρωτογενή τομέα; Επιδημιολογικές μελέτες για καρκινογενέσεις στα τρία επίμαχα χωριά θα γίνουν; Μπορεί να συνταχθεί όλη η επιστημονική κοινότητα για να πορευτούμε όλοι μαζί ή τελικά βολεύει αυτή η σύγκρουση, αν δεν είναι τεχνητή;
Ι.Π.