Η αδυναμία κατάτμησης των ποσών για τις προμήθειες της φετινής κοζανίτικης αποκριάς, όπως υπαγορεύεται από το ελεγκτικό συνέδριο, κλείνει το μάτι στις μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν και τις απαιτούμενες ποσότητες. Ο επίτροπος είχε ξεκαθαρίσει από πέρυσι ότι δεν μπορεί να αγοράζει κάθε σύλλογος-φανός τα ίδια πράγματα αντί να προχωράει ο διοργανωτής φορέας σε μια κεντρική προμήθεια. Αποτέλεσμα αυτής της διάταξης του νόμου είναι ο παραγκωνισμός των μικρών επιχειρήσεων, η μείωση των προμηθευτών και εν τέλει η στήριξη των μεγάλων.
Έτσι παρότι η Σιάτιστα και το Βελβεντό διαθέτουν οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις, το κρασί των φανών θα είναι και πάλι από το Αμύνταιο. Οι 5,5 τόνοι που ζητούνται προφανώς και είναι απαγορευτικοί για τη συμμετοχή τρίτων στην πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Ανάλογη είναι και η κατάσταση με τα κιχιά με τον αριθμό των 30.000 να μην μπορεί να προετοιμαστεί από άλλον πλην του Κουκουτάρη. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζονται με τον τρόπο αυτό και οι καλύτερες τιμές με το κρασί του Αμυνταίου και τα κιχιά Alfa. Απλά οι διαδικασίες άλλαξαν και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά για να μην υπάρχουν προβλήματα στις χρηματοδοτήσεις.
Το σωματείο αρτοποιών Κοζάνης, αρωγός σε κάθε εκδήλωση του δήμου, φέτος μένει εκτός νυμφώνος και τα μέλη του δεν μπορούν καν να μπουν στη διαδικασία προετοιμασίας κιχιών. Η πρόταση από πλευράς δήμου να αναλάβει το ίδιο το σωματείο την παραγωγή τους ήταν εκ των προτέρων άτοπη.
Μεγάλη δυσκολία υπάρχει και στην πληρωμή των μουσικών, οι οποίοι συγκροτούν τις μπάντες, μιας και δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος για όλους. Η αναμπουμπούλα της πρώτης φοράς είναι δεδομένη, όπως και η μη στήριξη της τοπικής αγοράς, αφού οι μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να προσφέρουν τόσο απαιτητικές υπηρεσίες. Βέβαια η εναρμόνιση με την Ε.Ε. στο τρόπο των προμηθειών φέρνει στο φως και τις πολιτικές που επιλέγονται, οι οποίες ασφαλώς και δεν είναι με το πλευρό των μικρομεσαίων.
Η περιφέρεια με τη σειρά της , η οποία στηρίζει το έθιμο των φανών θα ορίσει κάποιο catering ως προμηθευτή – ελπίζουμε με ανοιχτές διαδικασίες – για να παρθούν από κάθε φανό οι απαραίτητες προμήθειες: κρασί, κιχιά, κεφτεδάκια. Καταλήξαμε δηλαδή σε τρεις προμηθευτές για ένα αξιοσέβαστο ποσό με το καθεστώς της χρηματοδότησης να ενισχύει ελάχιστες επιχειρήσεις.
Ι.Π.