Μικροδιαφορές απομένουν πλέον προκειμένου να κλείσει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τα μείζονα ενεργειακά θέματα που παραμένουν ως εκκρεμότητες, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να επιλυθούν και τα τελευταία τεχνικά ζητήματα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

• Την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, περιλαμβανομένων και των ορυχείων που τροφοδοτούν τις μονάδες. Σε πρώτη φάση θα «βγούν» σε market test παλιές και νέες λιγνιτικές μονάδες. Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος της χρονιάς, η οποία θα καθορίζει τον αριθμό και τη σύνθεση των μονάδων που θα πουληθούν, ενώ η διαδικασία πώλησης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018. Στην περίπτωση που δεν εκδηλωθεί επαρκές ενδιαφέρον, ή αξιολογηθεί ότι δεν είναι ικανοποιητική η πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, τότε θα προχωρήσει η πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης.

• Τη συμμετοχή στη διαδικασία εξαγοράς των μονάδων της ΔΕΗ μόνο εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ως προμηθευτές ρεύματος.

http://www.ethnos.gr/