Η σωματική άσκηση αποδίδει πολλαπλά οφέλη στην υγεία και την ευεξία κάθε ανθρώπου -ιδιαίτερα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη φλεβική κυκλοφορία.

Οι κιρσοί που συνιστούν εκδηλώσεις της ύπαρξης φλεβικής νόσου στον οργανισμό είναι εφικτό να προληφθούν και να περιοριστούν με την αθλητική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός που είναι ειδικός στις παθήσεις των φλεβών, μπορεί να συμβουλεύσει τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κάποιο βαθμό φλεβικής νόσου, τι μπορούν να κάνουν ώστε να απαλλαγούν οριστικά από το πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί.

Αν και εσείς έχετε προδιάθεση να εμφανίσετε κιρσούς στα πόδια σας ή έχουν ήδη ξεκινήσει να εμφανίζονται διογκωμένες φλέβες στα κάτω άκρα σας, δείτε γιατί είναι σημαντικό να γυμνάζεστε και ποιες σωματικές δραστηριότητες θεωρούνται κατάλληλες για ανθρώπους με φλεβικά προβλήματα.

Γιατί χρειάζεται να γυμνάζεστε αν έχετε κιρσούς

Η γυμναστική δρα ευεργετικά στη φλεβική κυκλοφορία και αποτρέποντας την παλινδρόμηση του αίματος, που προκαλεί προβλήματα στις φλέβες. Η σωματική άσκηση εντείνει την καρδιακή λειτουργία και δημιουργεί πολλαπλές και συνεχείς μυϊκές συσπάσεις, βελτιώνοντας αισθητά τη φλεβική αιματική ροή.

Με απλά λόγια, η σωματική δραστηριότητα κρίνεται ως εξαιρετικά ωφέλιμη για ασθενείς με κιρσούς καθώς κινητοποιεί τους μύες των μηρών και της γαστροκνημίας, βελτιώνοντας τη φλεβική αιματική ροή. Ακόμη, η ενασχόληση με την άθληση συμβαίνει να προλαμβάνει τις φλεβικές παθήσεις και να επιβραδύνει την εμφάνισή τους στους ανθρώπους που έχουν την κληρονομική προδιάθεση να εμφανίσουν βλάβες στο φλεβικό τους σύστημα.

Περιορίζει δε, ορισμένους παράγοντες που «ευθύνονται» για την εμφάνιση των κιρσών, όπως είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής και η παχυσαρκία, αλλά και ανακουφίζει από ενοχλήσεις που συχνά συνοδεύουν τους κιρσούς.

Προτού ξεκινήσετε μια νέα αθλητική δραστηριότητα με στόχο να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε κιρσούς ή να περιορίσετε την έκτασή τους, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας, καθώς δεν είναι όλες οι σωματικές ασκήσεις κατάλληλες για την περίπτωσή σας -ειδικά όσες καταπονούν και πιέζουν τα κάτω άκρα.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται να απευθύνεστε σε εξειδικευμένο ιατρό όσο πιο νωρίς είναι δυνατόν προκειμένου να λάβετε διάγνωση και θεραπεία για τους κιρσούς. Παρότι οι κιρσοί δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για τη ζωή των ασθενών, αν δεν θεραπευτούν εγκαίρως, ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης επώδυνων επιπλοκών.

Ποια σωματική δραστηριότητα είναι κατάλληλη για ασθενείς με κιρσούς

Οι ασθενείς με κιρσούς στα πόδια συστήνεται να επιλέγουν δραστηριότητες και αθλήματα που ανακουφίζουν το φλεβικό σύστημα χωρίς να καταπονούν περαιτέρω τα κάτω άκρα τους. Τέτοιες δραστηριότητες που ευνοούν το φλεβική κυκλοφορία, χωρίς να ασκούν πιέσεις, είναι η ποδηλασία και η κολύμβηση, καθώς και το περπάτημα με ζωηρό ρυθμό.

Ακόμη, η σωματική δραστηριότητα που γίνεται σε έδαφος κρίνεται ως εξίσου ωφέλιμη για άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους κιρσούς. Γι αυτό συστήνεται να κάνετε Pilates και Yoga -γυμναστική που μπορείτε να μετέχετε ακόμα και σε τμήματα online.

Προκειμένου να περιορίσετε τον κίνδυνο επιδείνωσης των κιρσών, χρειάζεται να αποφεύγετε είδη γυμναστικής που επιβαρύνουν την υγεία των φλεβών. Ο λόγος γίνεται για προπονήσεις υψηλής έντασης, όπως είναι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή η άρση βαρών σε όρθια θέση. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγετε να γυμνάζεστε σε περιβάλλον με ηλιοφάνεια καθώς η ζέστη «σαμποτάρει» το φλεβικό σύστημα στα κάτω άκρα, κάνοντας τα συμπτώματα που συνοδεύουν τους κιρσούς πιο έντονα.