Σε σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, ορισμένοι από την Κύπρο, που επέλεξαν να φοιτήσουν και φέτος στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Πτολεμαΐδας (ΔΙΕΚ), νοικιάστηκαν και τα τελευταία διαμερίσματα στην πόλη ενώ, και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα υπερβεί τους τριάντα.

Κι αυτό, γιατί οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν και κατά την νέα χρονιά, είναι ελκυστικές, και ήδη καταγράφεται υψηλή ζήτηση στα τμήματα με αντικείμενο τα παραϊατρικά επαγγέλματα – νοσηλευτική χειρουργείου, βοηθός φαρμακείου – δείκτης που ενισχύεται αφενός λόγω πανδημίας και αφετέρου, γιατί, για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας έβγαλε κατατακτήριες εξετάσεις για αποφοίτους ΔΙΕΚ. Επίσης ο τομέας εστίασης και ζαχαροπλαστικής, το στέλεχος Μονάδων Ασφαλείας προσωπικού και υποδομών, εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών, άμεσα διασυνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Ανεπίσημα στοιχεία, σύμφωνα με την Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Σοφία Μπέσσυ, φέρουν στον τομέα των Επαγγελμάτων Υγείας το ποσοστό απορρόφησης στην Αγορά εργασίας στο 60%, ενώ, ικανοποιητικά είναι και τα νούμερα ως προς την απασχόληση στον τομέα της εστίασης με στόχευση στον ξενοδοχειακό τουρισμό αν και πρόκειται για εποχιακό επάγγελμα.

Σαφής εικόνα, ως προς τα ακριβή ποσοστά ένταξης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, θα υπάρξει, με την σύσταση των Γραφείων Επαγγελματικής Αποκατάστασης και σταδιοδρομίας που θα λειτουργήσουν μετά την ψήφιση του Νέου νόμου3763. Στο σχεδιασμό του ΔΙΕΚ, για την επόμενη χρονιά, εντάσσεται η αξιοποίηση ειδικοτήτων σχετικά με τα επαγγέλματα που χάνονται, όπως υποδηματοποιός, του πρωτογενούς τομέας, αλλά και σχεδιάστρια μόδας, ενώ, δεν θα συνεχιστεί φέτος η ειδικότητα « Συνοδός Βουνού» που είχε εξαιρετική απήχηση, χωρίς καμία διαρροή, εξ αιτίας προβλήματος με τον Οδηγό Σπουδών. Ή έναρξη λειτουργίας των τμημάτων προσδιορίζεται για το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου
Πηγή:ertnews.gr