Ο Γιώργος Αμανατίδης για την προτεραιότητα στα μικρά φωτοβολταϊκά και τις ενεργειακές κοινότητες

Εγκαινιάστηκε το Balkan Energy Forum στο Εκθεσιακό Κέντρο της Κοζάνης

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωνσταντινίδης ως οικοδεσπότης στο Balkan Energy Forum στα Κοίλα πρότεινε το συνέδριο αυτό για την ενέργεια που συνδυάζεται και με έκθεση, το Balkan Energy Forum να παραμείνει στην περιοχή και σε αυτό συμφώνησε και ο Κυριάκος Ποζρικίδης, πρόεδρος της ΔΕΘ.

Το forum συμβάλει στο να παραμείνει η περιοχή στην καρδιά της Ευρώπης ανέφερε ο Γιάννης Μητλιάγκας πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης αναφερόμενος στις ενεργειακές κοινότητες που αδικούνται. Πρέπει να εγκατασταθεί το αίσθημα της δίκαιης μετάβασης όπως είπε που ακόμα πλανάται. Τέλος, ζήτησε να αξιοποιηθεί το Εκθεσιακό Κέντρο. “Τη Δυτική Μακεδονία και τα μάτια σας” ολοκλήρωσε.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης ανέφερε ότι η περιοχή μας επηρεαζόταν από δύο μονοκαλλιέργειες που δεν ελέγχονταν από τον τόπο για αυτό και υπήρχε η ανάγκη για τη μετάβαση. Οι επενδυτές βλέπουν πιο φιλική την περιοχή πρόσθεσε “Θέλουμε να ενισχύσουμε το μερίδιο μας στη Δίκαιη Μετάβαση” ως περιφέρεια και δήμοι. “Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ που σέβονται τους πολίτες, είμαστε με τους επενδυτές, είμαστε και με την κοινωνία”. Μάλιστα ζήτησε να γίνει και το τελευταίο βήμα προτεραιοποίησης για τις ενεργειακές κοινότητες και φωτοβολταϊκά κάτω των 500 κιλοβάτ ώστε να πάρουν όρους σύνδεσης μετά την παράταση που δόθηκε.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι δεν είναι πολιτική επιλογή η απολιγνιτοποίηση αλλά οικονομική πραγματικότητα. Η περιοχή έχει βιομηχανική εμπειρία, ηλεκτρικές υποδομές και διάθεση να προχωρήσει . «Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονίας ακόμα και για mega επενδύσεις» που θέλουν ειδική νομοθεσία και ανταγωνιζόμαστε με άλλα κράτη της Ευρώπης και όχι μόνο, όπως είπε.

Οι ΑΠΕ είναι αβέβαιες, στοχαστικές όπως χαρακτηριστικά είπε. «Όλοι οι επενδυτές των ΑΠΕ δεν μπορούν να θεωρούν τη ζήτηση δεδομένη. Η πορεία των τιμών θα είναι προς τα κάτω με αναταράξεις .Όσοι επενδυτές θα μπουν πρέπει να μελετούν το ενεργειακό τους προφίλ. Η περίοδος των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ έχει τελειώσει με εξαιρέσεις όπως στη Δ. Μακεδονία. ”Είμαστε σε μια περίεργη φάση της πράσινης μετάβασης που η αύξηση της ζήτηση πρέπει να αντιστοιχεί στην αύξηση της προσφοράς.” «Το φαινόμενο των αρνητικών τιμών ήρθε από τη Ρουμανία και πληρώναμε για να εξάγουμε ενέργεια». «Θα απελευθερώσουμε ηλεκτρικό χώρο και θα φτάσουμε στις ενεργειακές κοινότητες και θα συζητήσουμε και για τη Δυτική Μακεδονία. Κομμάτι της απελευθέρωσης θα οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι δε θα ολοκληρώσουν τα έργα τους. Η ενεργειακή μετάβαση είναι άσκηση δύσκολη».

Ο αναπληρωτής Υπουργός οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης εγκαινίασε το forum. Για το 2024 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 12 δις εκ των οποίων τα 8 δις προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους όπως είπε. “Η Δυτική Μακεδονία παίρνει κατά κεφαλήν τριπλάσια εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα από τη δεύτερη περιφέρεια της χώρας” σημείωσε λέγοντας ότι το 95% των προγραμμάτων που λαμβάνει είναι από ευρωπαϊκούς πόρους. «Το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προχωρά με γρήγορους ρυθμούς .Στους 18 μήνες έχουμε εξειδίκευση 32 δράσεων 791 εκ ευρώ, 29 προσκλήσεις 728 εκ ευρώ και 32 ενταγμένα έργα 227 εκ». Μάλιστα τόνισε ότι στο μικρό πρόγραμμα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που έκλεισε πρόσφατα με 840 επιχειρηματικά σχέδια δημιουργούνται 1.600 θέσεις εκ των οποίων 1.177 αφορούν τη Δυτική Μακεδονία. Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «η Δυτική Μακεδονία θα είναι το επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων που έρχονται» με το forum να αποτελέσει θεσμό.

Ιωάννα Παπαδημητρίου