Ο κ. Νίκος Μάντζαρης, πολιτικός αναλυτής της Green Tak μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος για την Πτολεμαΐδα 5 και τα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτή τη γιγαντιαία επένδυση. Παρότι κατά την γνώμη του ακολουθούμε λάθος στρατηγική, υπάρχει ακόμα χρόνος να αλλάξει η κατάσταση μόνο με διακομματική συμφωνία και ανάλογη πολιτική βούληση, εφόσον μιλήσουμε ανοιχτά για την μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση, η οποία είναι ασύμφορη.

Σύμφωνα με την νέο ευρωπαϊκό κανονισμό καμία νέα μονάδα δεν θα παίρνει αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος, εφόσον εκπέμπει πάνω από ένα όριο με όλες τις μονάδες να υπάγονται σε αυτόν τον κανονισμό .Ο στόχος είναι να σταματήσει η επιδότηση στο κάρβουνο.

Καμιά μονάδα δεν έχει ΑΔΙ- Η βιωσιμότητά της Πτολεμαΐδας 5 επαφίεται στους μηχανισμούς διασφάλισης ισχύος

Να αναφέρουμε ότι καμιά μονάδα δεν έχει αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος παρά την διόγκωση του θέματος . Ο μηχανισμός που προτείνει η ελληνική πλευρά θα δίνει αποδεικτικά διαθεσιμότητα ισχύος σε όλες τις μονάδες και στην Πτολεμαΐδα 5 , ενώ ο κανονισμός της ΕΕ λέει το αντίθετο, όπως ανέφερε ο κ.Μάντζαρης. Το ποσό από τα ΑΔΙ είναι μικρό, είναι max 40 εκ ευρώ και δεν δικαιούται να το πάρει η Πτολεμαΐδα 5. «Αν η μονάδα λειτουργούσε 7.000 ώρες το χρόνο θα εξέπεμπε 4, 3 μεγατόνους CO2 και θα έπρεπε να πληρώνει 110-120εκ ευρώ .Η όλη προσπάθεια αποδεικνύει ότι το πρότζεκτ δεν είναι βιώσιμο» τόνισε.

Η κυβέρνηση περίμενε την Κομισιόν. Η ιστορία με τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος ξεκίνησε από το φθινόπωρο του 2018 , αλλά δεν έχει γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση από την Κομισιόν .Αυτή ήταν και η τελευταία προσπάθεια πίεσης από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ , πρόσθεσε ο κ. Μάντζαρης με το μηχανισμό επάρκειας ισχύος αλλά χωρίς ανταπόκριση. Η έγκρισή είναι μια προϋπόθεση , αλλά όχι και η μοναδική. Πρέπει παράλληλα να συναφθούν συμβόλαια για να υπαχθεί η μονάδα σε ένα παραθυράκι του κανονισμού για να σωθεί η μεγαλύτερη επένδυση της χώρας με τη βιωσιμότητά της να επαφίεται στους μηχανισμούς διασφάλισης ισχύος .

«Όλα αποδεικνύουν ότι πρέπει να γίνει μια ανοιχτή κουβέντα για να δούμε ότι το λιγνιτικό πρότζεκτ δεν βγαίνει. Και αυτό θα το πληρώσει ο καταναλωτής και οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας». Είναι ήδη ασύμφορη η μονάδα από τη στιγμή που δεν πήρε δωρεάν δικαιώματα εκπομπών σύμφωνα πάντα με την γνώμη του. «Χωρίς δωρεάν δικαιώματα εκπομπών η μονάδα αυτή δεν βγαίνει. Οι τιμές διοξειδίου έχουν ανέβει και δεν πρόκειται να ξαναπέσουν , όπως πολλοί ελπίζουν» .Οι αλλαγές στο χρηματιστήριο των ρύπων για να λειτουργήσει η ναυαρχίδα της ενεργειακής πολιτικής, το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών είναι πια δεδομένες. Για αυτό και φρόντισαν να προστατευτούν οι ίδιες οι χώρες και αποφασίζουν να απεξαρτηθούν από το λιγνίτη.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη που χτίζει λιγνιτική μονάδα στην Ευρώπη. Οι περιβαλλοντικοί όροι της δεν επαρκούν ,πρέπει να γίνει αναβάθμιση πριν καν λειτουργήσει» αφού στο ενδιάμεσο της κατασκευής της εκδόθηκαν νέοι πιο αυστηροί . 1, 4 δις τουλάχιστον λοιπόν για μια επένδυση που θα σκάσει, δεν είναι βιώσιμη οικονομικά , όπως υποστηρίζει σθεναρά ο κ.Μάντζαρης.

Για τις τηλεθερμάνσεις

Τα όρια εκπομπών είναι γνωστά από το 2010 που βγήκε η οδηγία βιομηχανικών εκπομπών συνέχισε αναφέροντας το παράδειγμα του Αμύνταιου, το οποίο επένδυσε στην βιομάζα. Αντίστοιχα και σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα πρέπει να στραφούμε σε καθαρές μορφές ενέργειες για τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, σημείωσε .

Για την πώληση

Για το θέμα της πώλησης των μονάδων ανέφερε ότι :«Οι επενδυτές δεν ανταποκρίνονται παρά τις προσπάθειες που έγιναν και δεν είναι συμφέρουσες οικονομικά. Η αγορά δεν υπάρχει περίπτωση να επενδύσει στο λιγνίτη. Πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι απελευθέρωσης της αγοράς πέρα από την πώληση.»

Το θέμα πρέπει να αποκτήσει κομματικές συμφωνίες ,μιας και δεν είναι η ευθύνη ενός κόμματος όπως πιστεύει. «Όταν επιμένεις σε μια λάθος στρατηγική, οδηγείσαι σε τραγικά αδιέξοδα. Μπορεί ακόμα να βρεθεί η λύση, να γλιτώσουμε κάποια χρήματα και η ΔΕΗ να επενδύσει σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες». Πρότεινε να διοχετευτούν πολύ περισσότεροι πόροι από τα 30 εκ για το ταμείο δίκαιης μετάβασης , τα οποία μοιράζονται στην περιοχή μας και στην Μεγαλόπολη. Έχει μπει το νερό στο αυλάκι χάρη στην προσπάθεια δημάρχων της Κοζάνης και Εορδαίας, αλλά χρειάζονται και άλλα για να γίνει ομαλά η μετάβαση και όχι βίαια. Εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος. «Πρέπει πολιτικά να υπάρχει συμφωνία. Αυτό θα το πληρώσει η Δυτική Μακεδονία πρωτίστως, της οποίας η οικονομία εξαρτάται από το λιγνίτη.»

Ιωάννα Παπαδημητρίου