Το Σάββατο 13 Ιουλίου η Παρασκευή Καρανάτσιου από το Μεταξά Κοζάνης σημείωσε δύο πανελλήνια ρεκόρ στα 100 και 200 μέτρα συμμετέχοντας στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ΑμΕΑ. Ασχολείται με τον αθλητισμό μόλις μερικούς μήνες με προπονητή τον Γιώργο Μαρκόπουλο και είναι μέλος του αθλητικού συλλόγου τυφλών Ήφαιστος της Θεσσαλονίκης.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες για τους αθλητές με προβλήματα όρασης. Η κατηγορία 11 για εκείνους που έχουν ολική τύφλωση και τρέχουν με συνοδό και μάσκα, η κατηγορία 12 για τους αθλητές που έχουν μερική οπτική αντίληψη, οι οποίοι προαιρετικά τρέχουν με συνοδό και μάσκα και η κατηγορία 13 στην οποία δεν απαιτείται συνοδός ή μάσκα.

Η Παρασκευή Καρανάτσιου έτρεξε στην κατηγορία 11 στην κατηγορία κάτω των 20 ετών στα 100 μ. κατηγορίας νεανίδων καταλαμβάνοντας την 1η θέση με χρόνο 18.36 (νέο πανελλήνιο ρεκόρ) και στα 200 μ. κατηγορίας νεανίδων Κ20 καταλαμβάνοντας επίσης την 1η θέση με χρόνο 40.45 (νέο πανελλήνιο ρεκόρ).

Η 19 χρονη αθλήτρια είναι σπουδάστρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο προάγει τις επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία ή/και με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Έχει ολική απώλεια όρασης εκ γενετής, μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο στην πόλη της Κοζάνης. Όλα αυτά τα χρόνια η υποχρεωτική εκπαίδευση, ένα αναφαίρετο δικαίωμα για όλους ήταν για εκείνη ένας συνεχής αγώνας επιβίωσης. Ευτυχώς πολλοί συμμαθητές της συμπαραστάθηκαν και την βοηθούσαν στα μαθήματα.

«Στην Κοζάνη δεν υπάρχει προσβασιμότητα για άτομα με προβλήματα όρασης ούτε για άτομα με κινητικά προβλήματα. Τα πεζοδρόμια είναι στενά, οι κολόνες είναι στη μέση. Παρκάρει ο καθένας όπου του έρθει, υπάρχει άγνοια απέναντι στα άτομα με προβλήματα όρασης. Δεν κυκλοφορούν οι τυφλοί» δηλώνει στον «Πρωινό Λόγο». Είναι πολύ καλύτερα στην Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (η πρώην Σχολή Τυφλών) όπως αναφέρει όπου γίνονται μαθήματα κινητικότητας και πολλές άλλες δράσεις.

Ο Σύλλογος Τυφλών-Ατόμων με προβλήματα όρασης Δυτικής Μακεδονίας μετρά μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας με αποτέλεσμα ακόμα και τα άτομα με τύφλωση να μην γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Ιωάννα Παπαδημητρίου