Η ενεργειακή κοινότητα εργαλείο για μια λύση

Έτοιμη να κατεβάσει τον διακόπτη σε περίπου 40 ΤΟΕΒ είναι η ΔΕΗ σύμφωνα με δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Πρόκειται για τους πλέον «μπαταξήδες» από τους 450 Τοπικούς και Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων της χώρας, οι οποίοι συγκεντρώνουν πολυετείς οφειλές από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο ΤΟΕΒ Σερβίων με χρέη πάνω από 600.000 ευρώ και τη ΔΕΗ να κατεβάζει το διακόπτη στις 17 Αυγούστου. Έκτοτε ο ΤΟΕΒ υπέγραψε μια σύμβαση αποπληρωμής σε 18 δόσεις , στην οποία πλέον δεν μπορεί να ανταπεξέλθει όταν η κάθε δόση είναι 35.000 ευρώ. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής για να ρυθμιστεί το χρέος.

Και ο ΤΟΕΒ στο Πυλωρί στο Βόιο έχει οφειλές πολύ μικρότερες, όπως και αυτός στο Καρπερό και τον Αλιάκμονα. Ο τελευταίος μπήκε σε ρύθμιση , αλλά επίσης δε κατάφερε να είναι συνεπής σε αυτή .Η προκαταβολή ύψους 15%-20% που ζητείται από τη ΔΕΗ προβληματίζει ιδιαίτερα τους ΤΟΕΒ .

Την επόμενη βδομάδα θα γίνει τηλεδιάσκεψη των ΤΟΕΒ της Δυτικής Μακεδονίας με εκπρόσωπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να δοθεί μια λύση. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Θωμάς Μάνος , περιφερειακός σύμβουλος με αρμοδιότητες θεμάτων ΤΟΕΒ είναι αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα. Όπλο τους η σύσταση της πρώτης ενεργειακής κοινότητας ΤΟΕΒ της χώρας με 28 οργανισμούς της Δυτικής Μακεδονίας στο σχήμα και στόχο να μηδενιστεί το κόστος άρδευσης ως αυτοπαραγωγοί ρεύματος.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Συστήνεται στη Δυτική Μακεδονία η πρώτη ενεργειακή κοινότητα ΤΟΕΒ της χώρας