Το θέατρο σκιών του Χρήστου Στανίση με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821 παρουσιάζει στις 27 Νοεμβρίου, ώρα 17.00 μ.μ. στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης την παράσταση:

«Ο ήρωας της Αλαμάνας Αθανάσιος Διάκος και ο Καραγκιόζης καντηλανάφτης»

Η υπόθεση του έργου
Ο Καραγκιόζης κλείνεται σε μοναστήρι και γίνεται καντηλανάφτης. Εκεί είναι καλόγερος και ο Αθανάσιος Διάκος. Στο μοναστήρι μπαίνουν Τούρκοι και αρχίζουν να τρώνε και να γλεντάνε. Όταν όμως σπάζουν τα άγια εικονίσματα,
ο Διάκος αρπάζει ένα κουμπούρι και τους σκοτώνει. Μαζί με τον Καραγκιόζη φεύγουν και πάνε να συναντήσουν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Μετά τη μάχη της Αλαμάνας ο Ομέρ Βρυώνης συλλαμβάνει τον Διάκο, του ζητάει να αλλάξει την πίστη του, ο Διάκος όμως αρνείται και τότε ο Ομέρ Βρυώνης διατάζει να τον θανατώσουν με μαρτυρικό τρόπο. Να τον σουβλίσουν…
Η παράσταση παρουσιάζεται με τη συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων με την Μελίνα Μπιτζίδου σαντούρι, τραγούδι τον Μιχάλης Αναστασίου – λαούτο, ούτι, τραγούδι και τον Χρήστος Δανάς – βιολί .

Διάρκεια παράστασης 1 ώρα

Το θέατρο του Μικρού Βορρά παρουσιάζει στις 28 Νοεμβρίου στις 11.00 π.μ στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης την παράσταση:

«Ο Ραφτάκος των λέξεων»

Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας, η sold out παράσταση του Μικρού Βορρά, βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Αντώνη Παπαθεοδούλου, ανεβαίνει στην Κοζάνη. Ο αγαπημένος μας Ράφτης στήνει το ραφείο του και περιμένει μικρούς και μεγάλους για να φτιάξει τα πιο όμορφα και μοναδικά ρούχα με… λέξεις!
Οι ηθοποιοί γίνονται ένα με τα παιδιά. Συστήνουν μουσικά όργανα, μαγεύουν με την αφήγησή τους και μέσα από τη διάδραση και το παιχνίδι χαρίζουν στους μικρούς θεατές μια παράσταση εμπειρία.

Φρέσκο, τρυφερό, συγκινητικό… ένα έργο που κατορθώνει με τον πιο ευαίσθητο τρόπο να μιλήσει στη ψυχή των παιδιών για δύσκολες και αφηρημένες έννοιες. Για την φωτεινή δύναμη της γλώσσας, τη ζεστασιά της αγάπης και της επικοινωνίας, αλλά και για την βαθιά εσωτερική ικανοποίηση που αντλεί εκείνος που κάνει τη δουλειά του με μεράκι και αγάπη.

Η ιστορία του Ραφτάκου

Σε μια μικρή πόλη, που ίσως να μοιάζει με τις υπόλοιπες, ζει ένας ταπεινός και ιδιαίτερος ράφτης που δεν μοιάζει όμως με κανέναν άλλο!
Ένας ράφτης που ντύνει όλη την πόλη με ρούχα μαγικά, που γίνονται άλλοτε δροσερά και άλλοτε ζεστά. Δεν χρησιμοποιεί μάλλινη ή μεταξωτή κλωστή, αλλά χρησιμοποιεί το μυστικό του, που κανένας από τους κατοίκους της πόλης δεν έχει προσέξει… τις λέξεις!
Περνάει όμως ο καιρός, η μικρή πόλη μεγαλώνει και ο κόσμος αρχίζει να ακολουθεί την μόδα. Όλοι ξεχνούν τον ραφτάκο και αγοράζουν έτοιμα ρούχα από τα μαγαζιά, αυτά που βλέπουν στις διαφημίσεις. Κάποτε στην πόλη, όμως, πέφτει ένας φοβερός χειμώνας και οι κάτοικοι κάνουν ότι μπορούν για να ζεσταθούν. Όμως δεν καταφέρνουν τίποτα και τότε… ξαναθυμούνται τον ραφτάκο τους…. Και τον αναζητούν!

Ένας ράφτης διαφορετικός. Που υφαίνει με λέξεις, που ζεσταίνει και δροσίζει τους ανθρώπους της πόλης με ρούχα πλεγμένα με αγάπη και φροντίδα. Ο Ραφτάκος των Λέξεων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα «διαμάντι» των καιρών μας.

Χορηγός Επικοινωνίας

ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Για παιδιά ηλικίας 4+.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Θεατρική διασκευή: Μικρός Βορράς
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Σκηνικό – Κοστούμια: Ελένη Ιωαννίδου
Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
Σχεδιασμός αφίσας: Ντόρη Λούκρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη
Διδασκαλία Τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου
Επικοινωνία: Μαρία Χατζηαστερίου
Παίζουν: Ανθή Ιωαννίδου, Γιώργος Μιχαλάκος, Γιώργος Τερζής
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 10 λεπτά

Το θέατρο του Μικρού Βορρά παρουσιάζει στις 28 Νοεμβρίου στις 17.00π.μ στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης την παράσταση:

«Τρεις……κι ο Αισώπος»

Μετά τις πετυχημένες παραστάσεις “Αισώπου Κόμιξ” και “Αισώπου Κόμιξ 2: Ο ψεύτης βοσκός και άλλοι μύθοι”, ο Μικρός Βορράς έρχεται φέτος ανανεωμένος με τον Αίσωπο No3. Τέσσερις διαφορετικοί μύθοι του Αισώπου ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων θεατών, στη νέα παράσταση του Μικρού Βορρά, “Τρεις… κι ο Αίσωπος!”. Μία θεατρική διαδραστική παράσταση για όλη την οικογένεια.

Του Αισώπου μας οι μύθοι γίναν ένα παραμύθι Λέλεκας και αλεπού, ποντικίνα και λιοντάρι τζίτζικας τραγουδιστής, δυο μυρμήγκια όλο χάρη
και πιο δίπλα άλλοι τρεις, γιος πατέρας και Ντορής.

Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου, μετέγραψε σε θεατρικό λόγο για τον Μικρό Βορρά, τέσσερις νέους μύθους του Αισώπου. Τρεις ηθοποιοί μεταμορφώνονται επί σκηνής κάθε φορά σε διαφορετικούς χαρακτήρες, για να εμψυχώσουν και να αφηγηθούν τέσσερις νέους μύθους του αγαπημένου μας παραμυθά: Η Αλεπού και ο Λέλεκας, Καθένας με τη γνώμη του, Ο Τζίτζικας και τα Μυρμήγκια & Το Λιοντάρι και η Ποντικίνα.

Κάθε μύθος αναπαρίσταται με ένα διαφορετικό είδος θεάτρου (θέατρο φόρμας, μουσικό θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο με μάσκα), ώστε να εισάγει τα παιδιά στον πλούτο και την ποικιλία των μέσων με τα οποία μπορεί να λεχθεί μια ιστορία.

Στο έργο, έννοιες όπως η φιλία, η βία, ο ρατσισμός, η αυτοπεποίθηση, το θάρρος της γνώμης και η αξία της εργατικότητας και της προνόησης αναδύονται μέσα από τις ιστορίες και φωτίζονται από τους ρόλους.

Οι ήρωες του έργου που είναι έντονοι και ακραίοι μέσα από τις καταστάσεις και τα βιώματά τους αναπλάθονται, διαμορφώνονται, εξελίσσονται, αλλάζουν και φέρνουν την ανατροπή στις σχέσεις τους, τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τα πλάσματα που συμβιώνουν στο περιβάλλον τους.

Σε σημεία οι ηθοποιοί θα σταματούν την παράσταση και θα γίνονται εμψυχωτές για να συζητήσουν με τα παιδιά, δίνοντάς τους ενεργό ρόλο στην παράσταση.
Διδακτικοί και διαχρονικοί οι μύθοι του Αισώπου συναρπάζουν παιδιά κάθε ηλικίας!

Συντελεστές:

Κείμενο: Θοδωρής Παπαϊωάννου
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Μουσική: Αίσων Χαρατσάρης
Στίχοι: Θοδωρής Παπαϊωάννου, Αίσων Χαρατσάρης
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Καραογλάνη, Ελίζα Μοσχοπούλου, Κατερίνα Καραογλάνη
Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά
Βοηθός σκηνοθέτη: Αργιέττα Οκαλίδου
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Μελίνα Χατζηγεωργίου
Κατασκευή κούκλας/μάσκας: Μάρθα Φωκά
Διδασκαλία χειρισμού κούκλας: Θάλεια Καρεπίδη
Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου
Φωτογραφία-Βίντεο: Ζαφείρης Σαλμανλής
Προβολή & Επικοινωνία: Μαρία Χατζηαστερίου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Μικρός Βορράς
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τάσος Ράτζος
Παίζουν: Άλκης Γκόσιος, Βικτώρια Παπαδοπούλου-Σισκοπούλου, Κορνηλία Προκοπίου
Για παιδιά 3 ετών και άνω

Πληροφορίες
Προπώληση εισιτηρίων: ΚΟΖΑΝΗ, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 8, 2461 036028
ΚΟΖΑΝΗ, ΤΑΜΕΙΟ ΔΗΠΕΘΕ, ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2, 2461 024062
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ» , 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 79, 24630 53210
Τιμές εισιτηρίων : 8 ευρώ παιδικά, 10 ευρώ ενηλίκων
Πληροφορίες- κρατήσεις: 2310-842509, 6934-053441

Τα παιδιά από 4 έως 17 ετών εισέρχονται με self test 24 ωρών (ή πιστοποιητικό εμβολιασμού εφόσον υπάρχει).

Η είσοδος στο θέατρο πραγματοποιείται στους θεατές από 18 ετών και άνω με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και την επίδειξη ταυτότητας ή διπλώματος οδήγησης.