Τα αποκαλυπτήρια της μεγαλύτερης ποντιακής λύρας στον κόσμο πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το πρωί στην κοινότητα Πενταβρύσου Εορδαίας. Η μέρα ήταν αφιερωμένη στον εκλιπόντα καλλιτέχνη Γιάννη Πασαλίδη που μαζί με τον τεχνίτη Νικόλαο Κοσμίδη  κατασκεύασαν από ξύλο την μεγαλύτερη λύρα ύψους 6, 68 μέτρων που  ξεπερνά τα 8 μέτρα με τη βάση της.Πρόκειται  για πιστό αντίγραφο της λύρας που έφεραν οι πρόγονοι του Γιάννη Πασαλίδη  από τον Πόντο.

« Οι Έλληνες του Πόντου είμαστε και θα είμαστε μια ισχυρή παρουσία .Αυτό να έχουν καλά στο μυαλό τους οι γείτονές μας» ανέφερε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος.«Τα εμβλήματα έχουν τη σημασίας τους , φωτίζουν το παρελθόν και δείχνουν το μέλλον. Το μέγεθος της λύρας αποτυπώνει το μέγεθος της αξίας του ποντιακού ελληνισμού» πρόσθεσε ο Γιώργος Αμανατίδης.Το ύψος της λύρας θα θυμίζει το ανάστημα των Ποντίων για την ανάγκη αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων είχε αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Πενταβρύσου Γιάννης Πασαλίδης.

Σύντομους χαιρετισμούς και ομιλίες απηύθυναν ο πρόεδρος Κοινότητας Πεντάβρυσου Κοσμάς Σιδηρόπουλου,  , Βουλευτές Π.Ε. Κοζάνης, ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πενταβρύσου “Ο Διγενής” Ευγενία Ευθυμιάδου.

Ι.Π.